Η ένωση “Δικηγόροι για την Ελευθερία” απηύθυνε έκκληση υποστήριξης του βουλευτή Gergeriloğlu

Η ένωση “Δικηγόροι για την Ελευθερία” απηύθυνε έκκληση υποστήριξης του βουλευτή Gergeriloğlu

Η ένωση "Δικηγόροι για την Ελευθερία" απηύθυνε έκκληση υποστήριξης του βουλευτή Gergeriloğlu

Η ένωση "Δικηγόροι για την Ελευθερία" απηύθυνε έκκληση υποστήριξης του βουλευτή Gergeriloğlu

Ο Σύλλογος Δικηγόρων για την Ελευθερία (OHD) εξέδωσε δήλωση σχετικά με τη σύλληψη του βουλευτή του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP), Ömer Faruk Gergeriloğlu. Ο OHD επέκρινε τις συνθήκες κράτησης και σύλληψης του Gergeriloğlu, δηλώνοντας: «Έχει αντιμετωπιστεί σαν να είναι εχθρός».

"Στεκόμαστε δίπλα στον βουλευτή Gergeriloğlu", δήλωσε ο OHD.

Ο OHD επεσήμανε ότι ο Gergerlioğlu αντιπροσώπευε τη φωνή των μειονοτήτων στη βουλή, των καταπιεσμένων και όλων των λαών που αποκλείστηκαν από τη δημόσια σφαίρα. «Αν και το Κοινοβούλιο δεν λειτουργεί στην Τουρκία όπως θα έπρεπε, ωστόσο ο Gergerlioğlu κατάφερε να παρουσιάσει αυτά τα σημαντικά θέματα στην κοινοβουλευτική ατζέντα», δήλωσε το OHD.

«Υπενθυμίζουμε τη δήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα: Σύμφωνα με την Επιτροπή, "το κράτος πρέπει να διασφαλίσει ότι οι συνθήκες κράτησης εξασφαλίζουν τον σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια". Σύμφωνα με τις βασικές αρχές για τη μεταχείριση των φυλακισμένων (κανόνες Mandela), την Οδηγία αριθ. 2 (2006) της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης για τις ιατρικές αρχές δεοντολογίας και τους Ευρωπαϊκούς Κανόνες Σωφρονιστικών Ιδρυμάτων, όλοι οι κρατούμενοι πρέπει να αντιμετωπίζονται ως ίσοι και πρέπει να έχουν ίση πρόσβαση στην ιατρική περίθαλψη».

«Αντιμετωπίζεται σαν να είναι εχθρός»

Επισημαίνοντας ότι η τελική ετυμηγορία και καταδίκη του Gergerlioğlu αποτελούσε παραβίαση του δικαιώματος στην ελευθερία της έκφρασης και της δίκαιης δίκης, ο ΟHD κατέληξε στο συμπέρασμα: «Η κράτηση του Gergerlioğlu στους διαδρόμους του κοινοβουλίου και στο σπίτι του με τέτοιο υποτιμητικό τρόπο και τέτοια ταπεινωτική μεταχείριση αποτελεί παραβίαση του δικαιώματος κατά των βασανιστηρίων».

«Η μεταφορά του στη φυλακή παρά την αντίθετη σύσταση του γιατρού, αποτελεί παράβαση του δικαιώματος πρόσβασης στην υγεία. Έχει αντιμετωπιστεί σαν να είναι εχθρός».

Κάλεσμα για από κοινού αγώνα

Ο ΟHD επανέλαβε την υποστήριξή του στον Gergerlioğlu καθώς εκπροσωπούσε τη φωνή όλων των καταπιεσμένων στην Τουρκία: «Είμαστε δίπλα στον Ömer Faruk Gergerlioğlu, όπως κάναμε πάντα στον αγώνα μας για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Καλούμε την κυβέρνηση να ενεργήσει σύμφωνα με τις διεθνείς συμβάσεις και το Σύνταγμα. Καλούμε όλους όσους αγωνίζονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ειρήνη και τη δημοκρατία να υποστηρίξουν τον Gergerlioğlu».