Η δραστηριότητα του ISIS το 2022 μετατέθηκε από την Μέση Ανατολή στην Αφρική

Η δραστηριότητα του ISIS το 2022 μετατέθηκε από την Μέση Ανατολή στην Αφρική

Η δραστηριότητα του ISIS το 2022 μετατέθηκε από την Μέση Ανατολή στην Αφρική

Η δραστηριότητα του ISIS το 2022 μετατέθηκε από την Μέση Ανατολή στην Αφρική

Μια σύγκριση των στοιχείων που δημοσίευσε το ίδιο το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) για τις τρομοκρατικές δραστηριότητές του για το 2022, αλλά και έρευνας εξωτερικών πηγών, δείχνει σημαντική μείωση στον αριθμό των επιθέσεων που πραγματοποιήθηκαν και συνεχή μετατόπιση της εστίασης της ομάδας μακριά από τη Μέση Ανατολή προς την Αφρική.

Η δραστηριότητα του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) σε όλο τον κόσμο έχει μειωθεί σημαντικά μεταξύ των ετών 2021 και 2022, σύμφωνα με μια σύγκριση στοιχείων που έδωσε στη δημοσιότητα η ίδια η τζιχαντιστική ομάδα, σε συνδυασμό με πληροφορίες ανεξάρτητων πηγών. Η ομάδα ισχυρίζεται ότι διεξήγαγε συνολικά 2.058 επιθέσεις το 2022, σημειώνοντας πτώση από τις 2.705 του 2021, σύμφωνα με το Κέντρο Πληροφοριών και Παρακολούθησης Τρομοκρατίας «Meir Amit», το οποίο εδρεύει στο Ισραήλ.

Η ομάδα απώλεσε επίσης την ήδη μειωμένη ικανότητά της να διεξάγει τρομοκρατικές επιθέσεις στο Ιράκ και τη Συρία, τα πρώην κέντρα δράσης της και όπου είχε και την λεγόμενη «πρωτεύουσα» της.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από το πρακτορείο North Press, ο μεγαλύτερος αριθμός επιθέσεων του ISIS σημειώθηκε στη Νιγηρία. Το Ιράκ ήρθε στη δεύτερη και η Συρία ακολούθησε στην τρίτη θέση.

Το 2021, το Ιράκ είχε υποστεί τον υψηλότερο αριθμό επιθέσεων του ISIS, ενώ το Αφγανιστάν γνώρισε τη φονικότερη επίθεση μετά την αποχώρηση του αμερικανικού στρατού, με περισσότερες από 170 απώλειες πολιτών και αμερικανών στρατιωτικών στην επίθεση του Αυγούστου στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Οι επιθέσεις του ISIS το 2022 στη Συρία έγιναν σε μεγάλο βαθμό σε κεντρικές περιοχές και στην κοιλάδα του ποταμού Ευφράτη. Η ομάδα διέπραξε 297 επιθέσεις στη Συρία, ενώ ο North Press μπόρεσε να τεκμηριώσει τις 178.

Τα στοιχεία δεν περιλαμβάνουν την επίθεση στη φυλακή αλ-Σινάα στη Χασάκα, την πιο σημαντική επίθεση του έτους στη Συρία με στόχο την απελευθέρωση κρατουμένων του ISIS. Η επίθεση είχε ως αποτέλεσμα συγκρούσεις δέκα ημερών μεταξύ του ISIS και των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), με περίπου 500 θύματα και από τις δύο πλευρές.

Το περασμένο έτος σημειώθηκαν επίσης περισσότερες από 1.000 επιθέσεις του ISIS σε 13 αφρικανικές χώρες. Ορισμένες από τις επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν από τζιχαντιστικές ομάδες που ορκίστηκαν πίστη στο ISIS και ενεργούσαν για λογαριασμό του. Συνολικά, το ISIS ισχυρίζεται ότι σκότωσε 6.881 ανθρώπους σε 22 χώρες το 2022.