Η διεθνής καταδίκη αυξάνεται ενάντια στον δολοφόνο της Ντενίζ Ποϋράζ

Η διεθνής καταδίκη αυξάνεται ενάντια στον δολοφόνο της Ντενίζ Ποϋράζ

Η διεθνής καταδίκη αυξάνεται ενάντια στον δολοφόνο της Ντενίζ Ποϋράζ

Η διεθνής καταδίκη αυξάνεται ενάντια στον δολοφόνο της Ντενίζ Ποϋράζ

Αυξάνεται η διεθνής καταδίκη μετά την επίθεση που πραγματοποιήθηκε σε κτίριο του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP) που είχε ως αποτέλεσμα τη δολοφονία του Κουρδικού μέλους του HDP, Ντενίζ Ποϋράζ, από τον Onur Gencer, έναν ακροδεξιό εισβολέα, στις 17 Ιουνίου.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Αριστερού Κόμματος, Heniz Bierbaum, χαρακτήρισε τη δολοφονία της Ποϋράζ ως μία δειλή επίθεση και εξέφρασε τα συναισθήματά του αλληλεγγύης με το HDP και την οικογένεια Ποϋράζ. Επισημαίνοντας ότι η επίθεση ήταν αποτέλεσμα της πολιτικής καταπίεσης της κυβέρνησης του Ερντογάν εναντίον δημοκρατικών δυνάμεων στην Τουρκία, ο Bierbaum δήλωσε ότι οι ηγέτες της ΕΕ πρέπει να αντιδράσουν σε αυτές τις πολιτικές.

Το ελληνικό σοσιαλιστικό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ καταδίκασε την επίθεση και έστειλε μήνυμα αλληλεγγύης στο HDP. Το μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε: «Καταδικάζουμε τη φρικτή αιματηρή επίθεση στο γραφείο του HDP στη Σμύρνη, στην οποία το μέλος του κόμματος Ντενίζ Ποϋράζ έχασε τη ζωή του. Εκφράζουμε την πλήρη υποστήριξή μας και την αλληλεγγύη μας στο HDP».

Η Εθνική Συνέλευση της Καταλονίας εξέφρασε επίσης την αλληλεγγύη της προς το HDP και σε ένα μήνυμα που δημοσίευσε μετά τη δολοφονία της Ντενίζ Ποϋράζ, διαβίβασε τα συλλυπητήριά της στην οικογένεια. Η Συνέλευση δήλωσε ότι η ΕΕ πρέπει να σταματήσει τα καταπιεστικά καθεστώτα όπως αυτά της Τουρκίας και της Ισπανίας.

Ο Σεργκέι Λαγκοντίνσκι, μέλος της Ομάδας των Πρασίνων του ΕΚ και Πρόεδρος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας, είπε: «Εάν διαδίδετε μηνύματα μίσους, κάποιος θα σκοτωθεί στο τέλος. Τα συλλυπητήριά μου στην οικογένεια και τους φίλους της Ντενίζ Ποϋράζ». Ο Λαγκοντίνσκι κάλεσε τις τουρκικές αρχές να διερευνήσουν το περιστατικό και να τερματίσουν την εκστρατεία μίσους κατά του HDP.

Η Κάτι Πίρι, βουλεύτρια του Ολλανδικού Εργατικού Κόμματος, δημοσίευσε το ακόλουθο μήνυμα: «Ένας φασίστας δολοφόνησε βάναυσα την Κούρδισσα ακτιβίστρια Ντενίζ Ποϋράζ στα γραφεία του HDP στη Σμύρνη». Η Πίρι περιέγραψε τη δολοφονία ως προϊόν πολιτικών μίσους εναντίον πολιτικών αντιπάλων και εξέφρασε τα συλλυπητήριά της στην οικογένεια και τους φίλους της Ποϋράζ.

Ο Γερμανός βουλευτής του Πράσινου Κόμματος Cem Özdemir δήλωσε επίσης σε ένα μήνυμα που δημοσίευσε στο Twitter ότι η επίθεση έδειξε πώς οι αντιφρονούντες στην Τουρκία πρέπει να φοβούνται για τη ζωή τους: «Προσφέρω τα βαθύτατα συλλυπητήριά μου στην οικογένεια της Ντενίζ Ποϋράζ».

Η Αναπληρώτρια Διευθύντρια της Human Rights Watch (HRW) Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας, Emma Sinclair-Webb, δήλωσε ότι η επίθεση κατά του HDP και η δολοφονία της Ντενίζ Ποϋράζ πρέπει να διερευνηθούν σε όλες τις διαστάσεις της. Η Sinclair-Webb τόνισε επίσης ότι η τουρκική προεδρία και η κυβέρνηση πρέπει να εγκαταλείψουν τη ρητορική μίσους τους κατά του HDP το συντομότερο δυνατό.

Η Διεθνής Συμμαχία για την Άμυνα των Δικαιωμάτων και των Ελευθεριών (AIDL), μια γαλλική οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων που λειτουργεί διεθνώς, δήλωσε ότι η συστηματική καταστολή κατά του HDP συνεχίζεται στην Τουρκία.