Η Deutsche Welle υπέβαλε μήνυση κατά της τουρκικής αρχής ΜΜΕ επειδή της ζητήθηκε επίμονα να υποβάλει αίτηση για έκδοση αδείας
Η Deutsche Welle υπέβαλε μήνυση κατά της τουρκικής αρχής ΜΜΕ επειδή της ζητήθηκε επίμονα να υποβάλει αίτηση για έκδοση αδείας
- Date: 26 Φεβρουαρίου, 2022
- Categories:Δικαιώματα
- Date: 26 Φεβρουαρίου, 2022
- Categories:Δικαιώματα
Η Deutsche Welle υπέβαλε μήνυση κατά της τουρκικής αρχής ΜΜΕ επειδή της ζητήθηκε επίμονα να υποβάλει αίτηση για έκδοση αδείας
Μετά την ανακοίνωση του Ανωτάτου Συμβουλίου της Τουρκικής Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης ότι συγκεκριμένα διεθνή μέσα ενημέρωσης είχαν 72 ώρες για να υποβάλουν αίτηση για άδεια, η Deutsche Welle ανακοίνωσε ότι θα προσφύγει στη δικαιοσύνη.
Το γερμανικό μέσο ενημέρωσης Deutsche Welle (DW) ανακοίνωσε ότι θα προσφύγει στη δικαιοσύνη εναντίον της τουρκικής ρυθμιστικής αρχής ΜΜΕ για την επιβολή της στα μέσα ενημέρωσης της υποχρέωσης να υποβάλουν αίτηση για να λάβουν άδεια σχετικά με τη διαδικτυακή δημοσίευση ειδήσεων στην τουρκική γλώσσα.
Στη γραπτή δήλωση της DW επισημαίνεται ότι το Ανώτατο Συμβούλιο Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης της Τουρκίας (RTÜK) τους έδωσε 72 ώρες για να υποβάλουν αίτηση για άδεια ώστε να τους επιτραπεί να συνεχίσουν τις δημοσιογραφικές τους δραστηριότητες στην Τουρκία.
Η εν λόγω δήλωση του RTÜK δημοσιεύτηκε στον ιστότοπό του τη Δευτέρα.
Ο γενικός διευθυντής της DW, Peter Limbourg, δήλωσε:
«Αφού υποβλήθηκαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης στην Τουρκία σε μια τέτοια ρύθμιση, τώρα επιχειρείται να περιοριστούν οι δημοσιεύσεις και των διεθνών ΜΜΕ. Αυτή η κίνηση δεν σχετίζεται με τυπικές πτυχές των εκπομπών, αλλά με το ίδιο το δημοσιογραφικό περιεχόμενο. Δίνει στις τουρκικές αρχές την επιλογή να μπλοκάρουν ολόκληρη την υπηρεσία με βάση μεμονωμένες αναφορές, εκτός εάν αυτές οι αναφορές διαγραφούν. Αυτό θα άνοιγε το ενδεχόμενο λογοκρισίας. Θα ασκήσουμε έφεση κατά της εν λόγω απόφασης και θα κινηθούμε νομικά στα τουρκικά δικαστήρια».
Η δήλωση τόνισε επίσης ότι η DW, μαζί με άλλους διεθνείς ραδιοτηλεοπτικούς φορείς, είναι ένα από τα λίγα εναπομείναντα ειδησεογραφικά μέσα από τα οποία οι άνθρωποι στην Τουρκία μπορούν να λαμβάνουν ανεξάρτητες πληροφορίες.
Πρόσθεσε ότι η DW διατηρεί τοπικό γραφείο συνδέσμου στην Τουρκία σύμφωνα με νόμο από το 2019 και είναι εγγεγραμμένη στο αρμόδιο τουρκικό υπουργείο από τον Φεβρουάριο του 2020.
Η Φωνή της Αμερικής (VOA) και το γαλλικό μέσο ενημέρωσης Euronews κλήθηκαν επίσης να υποβάλουν αίτηση για άδεια.
Η εκπρόσωπος της VOA, Bridget Serchak, δήλωσε νωρίτερα ότι θα κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να διασφαλίσει ότι το κοινό της στην Τουρκία θα έχει ελεύθερη και ανοιχτή πρόσβαση στο Διαδίκτυο εάν η τουρκική υπηρεσία αποκλειστεί από την τουρκική κυβέρνηση, προσθέτοντας ότι μια τέτοια απόπειρα θα ήταν παραβίαση της ελευθερίας του Τύπου, κάτι που αποτελεί βασική αξία όλων των δημοκρατικών κοινωνιών.
Μετά την κριτική της VOA και της DW, το RTÜK εξέδωσε δήλωση, υποστηρίζοντας ότι οι ανησυχίες ήταν «αβάσιμες»: «Είναι περιττό για οποιονδήποτε να έχει αβάσιμες ανησυχίες και αμφιβολίες σχετικά με την ελευθερία της έκφρασης και την ελευθερία του Τύπου ή να κάνει δηλώσεις που βλάπτουν το Ανώτατο Συμβούλιο μας, το οποίο διεξάγει τις δραστηριότητές του εντός νομικών πλαισίων».
Αφήστε ένα σχόλιο