Η αγγλο-τουρκική εμπορική συμφωνία αγνοεί τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Τουρκίας

Η αγγλο-τουρκική εμπορική συμφωνία αγνοεί τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Τουρκίας

Η αγγλο-τουρκική εμπορική συμφωνία αγνοεί τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Τουρκίας

Η αγγλο-τουρκική εμπορική συμφωνία αγνοεί τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Τουρκίας

Η νέα εμπορική συμφωνία του Ηνωμένου Βασιλείου με την Τουρκία αγνοεί τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της τουρκικής κυβέρνησης και θα έπρεπε να είχε εξεταστεί από το βρετανικό κοινοβούλιο, σύμφωνα με τον αρθρογράφο της Guardian, Simon Tisdall.

Η συμφωνία ενισχύει επίσης τον «επικίνδυνο» Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και υπονομεύει τις δεσμεύσεις της βρετανικής κυβέρνησης ότι η «παγκόσμια Βρετανία» θα τηρήσει τους διεθνείς νόμους και αξίες », έγραψε ο Tisdall.

Η Τουρκία και το Ηνωμένο Βασίλειο επέκτειναν τη συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών την Τρίτη, λίγες μέρες πριν η Βρετανία εγκαταλείψει επίσημα την Ευρωπαϊκή Ένωση, για να συνεχίσει την υπάρχουσα ροή αγαθών.

Η βρετανίδα υπουργός Εμπορίου Λιζ Τρας προσέφερε στον Ερντογάν μια «νίκη την οποία ο τούρκος πολιτικός είχε ανάγκη», καθώς η χώρα του αντιμετωπίζει χρόνια οικονομική κακοδιαχείριση και σειρά οικονομικών μέτρων από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση για την τουρκική πολιτική έναντι της Ρωσίας, της Συρίας, της Λιβύης, της Ελλάδας και της Κύπρου, σύμφωνα με τον Tisdall.

«Μπορεί να είναι αφελές να πιστεύουμε ότι η συμφωνία, η οποία επαναλαμβάνει τις υπάρχουσες ρυθμίσεις ΕΕ-Τουρκίας, θα επέτρεπε σε θέματα αρχών και δικαιωμάτων να θέσουν σε κίνδυνο τα 18,6 δισεκατομμύρια βρετανικές λίρες (25,4 δισεκατομμύρια δολάρια) του διμερούς εμπορίου Τουρκίας και Ηνωμένου Βασιλείου», έγραψε ο σχολιαστής των διεθνών θεμάτων Tisdall.

«Ωστόσο, η Βρετανία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά της Τουρκίας. Η Άγκυρα ήταν απελπισμένη να διατηρήσει την πρόσβαση χωρίς δασμούς. Αυτό έδινε το πλεονέκτημα στον Πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον και την Τρους. Ήταν μια στιγμή ισχύος. Αλλά απέτυχαν να απαιτήσουν από τον Ερντογάν να αλλάξει τους τρόπους του."

Μετά την ολοκλήρωση μιας στενής εμπορικής συμφωνίας με την ΕΕ πριν από δύο εβδομάδες, η κυβέρνηση Τζόνσον «ανέτρεψε» περίπου 30 υφιστάμενες εμπορικές συμφωνίες, συμπεριλαμβανομένων αυτών που έχουν υπογραφεί με χώρες ή οντότητες με αμφιλεγόμενο ιστορικό προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για να αντικαταστήσει τις συμφωνίες με το ευρωπαϊκό μπλοκ.

Αυτές οι χώρες και οντότητες περιλαμβάνουν την Τουρκία, την Αίγυπτο, την Τυνησία, το Ισραήλ και την Παλαιστινιακή Αρχή, ενώ οι συμφωνίες δεν έχουν περάσει από τον ενδελεχή έλεγχο του βρετανικού κοινοβουλίου.

Ο Tisdall υπογράμμισε τη χλιαρή αντίδραση της βρετανικής κυβέρνησης στην «πρόκληση και δημιουργία προβλημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο» από τον Ερντογάν, και στην βρετανικής κατασκευής τεχνολογία και εξοπλισμό που χρησιμοποιεί η Τουρκία στις επιχειρήσεις της στη Συρία, τη Λιβύη και εντός της χώρας.

«Η κυβέρνηση του Τζόνσον, υπό τον φόβο να ικανοποιήσει τις ανάγκες της για το Brexit, επέλεξε να κρατήσει το κεφάλι της χαμηλά (σχετικά με την Τουρκία)», έγραψε ο Tisdall. «Είναι τρομακτικό να συνάπτεις βιαστικές, λανθασμένες συμφωνίες με κάθε είδους ανεπιθύμητους εταίρους σε όλο τον κόσμο, δίχως να λαμβάνεις δεόντως υπόψη τις πολιτικές, νομικές, στρατηγικές και ανθρώπινες συνέπειες».