HDP για τη δίκη Κομπάνι: «Το δικαστήριο υπερασπίζεται το ISIS»

HDP για τη δίκη Κομπάνι: «Το δικαστήριο υπερασπίζεται το ISIS»

HDP για τη δίκη Κομπάνι: «Το δικαστήριο υπερασπίζεται το ISIS»

HDP για τη δίκη Κομπάνι: «Το δικαστήριο υπερασπίζεται το ISIS»

Η δίκη του Κομπάνι ξεκίνησε στις 26 Απριλίου 2021. Η 2η ακρόαση πραγματοποιήθηκε στις 18-20 Μαΐου 2021. Ωστόσο, η υπόθεση δεν έχει ολοκληρωθεί. Η τρίτη ακρόαση έχει προγραμματιστεί για τις 14 Ιουνίου 2021.

Ο Τούρκος Γενικός Εισαγγελέας ξεκίνησε την υπόθεση Κομπάνι και διέταξε την κράτηση 108 ατόμων, μεταξύ των οποίων ηγετικά στελέχη του HDP, 28 εκ των οποίων κρατούνται όμηροι από το καθεστώς. Διεξάγεται ένα ανθρωποκυνηγητό εναντίον 75 ατόμων.

Με αυτήν την δίκη - κωμωδία, θέλουν να παρουσιάσουν γνωστούς πολιτικούς ως εγκληματίες για να κάμψουν την κοινωνική υποστήριξη που δέχεται το Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP). Το κατηγορητήριο 3530 σελίδων περιέχει στοιχεία που δεν έχουν καμία σχέση με την αλήθεια.

Εάν τα πράγματα πάνε σύμφωνα με τις επιθυμίες του Ερντογάν, ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς θα χρειαστεί να περάσει έως και 15.000 χρόνια στη φυλακή. Αυτό είναι το αίτημα του Γενικού Εισαγγελέα. Αλλά αυτή είναι μια κατά παραγγελία δίκη για να εκδικηθεί το καθεστώς τη νίκη των Κούρδων εναντίον του ISIS στο Κομπάνι.

Έτσι, αυτοί (το τουρκικό καθεστώς) θέλουν να ποινικοποιήσουν την αντίσταση και την αλληλεγγύη με την πόλη του Κομπάνι και να καταπιέσουν το HDP, μέσω του ελεγχόμενου νομικού συστήματος της Τουρκίας. Όπως δήλωσε ο πρώην συμπρόεδρος του HDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, «Αυτό που πραγματικά πονάει τον Ερντογάν δεν είναι οι άνθρωποι μας που δολοφονήθηκαν βάναυσα, αλλά η ήττα του ISIS στο Κομπάνι».

«Το HDP στοχοποιείται συστηματικά από τις τουρκικές αρχές» - Έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σημειώνει με μεγάλη ανησυχία τον τρόπο με τον οποίο το Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP), συμπεριλαμβανομένων των οργανώσεων νεολαίας του, στοχοποιείται συστηματικά από τις τουρκικές αρχές. Το Ευρωκοινοβούλιο καταδικάζει έντονα το κατηγορητήριο που κατατέθηκε από τον εισαγγελέα της Τουρκίας στο Συνταγματικό Δικαστήριο για τη διάλυση του HDP και την πολιτική απαγόρευση σε περισσότερα από 600 μέλη του HDP. Τονίζει δε ότι εκτός από ένα σοβαρό πολιτικό λάθος μεσοπρόθεσμα, αυτό θα επέφερε ένα μη αναστρέψιμο πλήγμα στον πλουραλισμό και τις δημοκρατικές αρχές, αφήνοντας εκατομμύρια ψηφοφόρους στην Τουρκία δίχως εκπροσώπηση.

Το ΕΚ, καταδικάζει επίσης την επαναλαμβανόμενη χρήση της ανάκλησης του κοινοβουλευτικού καθεστώτος των βουλευτών της αντιπολίτευσης, γεγονός που βλάπτει σοβαρά την εικόνα του κοινοβουλίου ως δημοκρατικού θεσμού.

Ευρωπαίοι παρατηρητές στη δίκη του Κομπάνι

Κατά την πρώτη ημέρα της δίκης στις 26 Απριλίου στην Άγκυρα, συμμετείχαν 15 παρατηρητές από την Ευρώπη.

«Το δικαστήριο γέμισε από αστυνομικούς και στρατιώτες αντί για δικηγόρους - πρόκειται για μία πολιτική δίκη από έναν δικτάτορα».

Ο François Alfonsi, Γάλλος ευρωβουλευτής, δήλωσε ότι: «Παρά τον COVID-19, θέλαμε να δείξουμε αλληλεγγύη ζητώντας δημοκρατία και ελευθερία για τους 108 κατηγορούμενος. Πρόκειται για μία πολιτική δίκη από έναν δικτάτορα. Δεν υπήρχε σεβασμός του νόμου στο δικαστήριο. Η αίθουσα ήταν γεμάτη με αστυνομικούς και στρατιώτες, όχι δικηγόρους. Ελπίζουμε πραγματικά ότι όλοι οι άνθρωποι θα ελευθερωθούν το συντομότερο δυνατό».

Ο Ιταλός ευρωβουλευτής, Brando Benefie, δήλωσε: «Είμαστε εδώ για να δηλώσουμε σαφώς την αλληλεγγύη μας προς το HDP και ενάντια στο δικτατορικό καθεστώς του Ερντογάν. Ως σοσιαλδημοκράτης μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καταδικάζω έντονα αυτό που συμβαίνει στην Τουρκία με αυτήν την εχθρική πολιτική δίκη. Όπως είπε και αναγνώρισε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ντράγκι, ο Ερντογάν είναι δικτάτορας. Σήμερα είδαμε στην πράξη την έλλειψη σεβασμού του κράτους δικαίου στην αίθουσα του δικαστηρίου. Θα αποδείξουμε την αλληλεγγύη μας με το HDP όχι μόνο σήμερα, αλλά πάντα».

Οι δηλώσεις των κατηγορουμένων

Η Sebahat Tuncel, πρώην βουλευτής του HDP η οποία κατηγορείται στη δίκη, δήλωσε:

«Έχουν περάσει 6 χρόνια από τότε (διαμαρτυρίες για το Κομπάνι). Έχετε διαβάσει ποτέ το κατηγορητήριο για αυτήν την δίκη; Με το εν λόγω κατηγορητήριο, υπερασπίζεστε το ISIS. Μας ρωτάτε, "Γιατί δείξατε την αλληλεγγύη σας με τους ανθρώπους του Κομπάνι;".

Ξέρετε τι συμβαίνει όταν διαβάσει κανείς το κατηγορητήριο; Αυτό το δικαστήριο υπερασπίζεται το ISIS! Η δίκη του Κομπάνι έχει να κάνει με την υπεράσπιση του ISIS. Το δικαστήριο έχει λάβει την απόφαση να υπερασπιστεί το ISIS…

Προσπαθείτε να κρίνετε την αλληλεγγύη μας με τον λαό του Κομπάνι, αλλά δεν έχετε να πείτε το παραμικρό για τις γυναίκες που πουλιούνται στα σκλαβοπάζαρα. Προσπαθείτε να καταδικάσετε την αλληλεγγύη. Ο κουρδικός λαός, οι φίλοι μας, οι Αλεβίτες, οι Αρμένιοι, είναι αυτοί που πολεμούν και αντιστέκονται στις συμμορίες του ISIS, και αυτοί που υπερασπίζονται την ανθρωπότητα.

Εάν υπάρχει ανθρώπινη αξιοπρέπεια, θα την υποστηρίζουμε για πάντα. Πάντα θα υπερασπιζόμαστε την ανθρωπότητα, την δημοκρατία, την ελευθερία. Επιπλέον, θα αντιταχθούμε σθεναρά σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, σε σφαγές ανθρώπων, σε αποκεφαλισμένους. Οι γυναίκες βιάστηκαν και πωλήθηκαν ως δούλες από την τζιχαντιστική οργάνωση που υπερασπίζεστε».