H MIT συζητά με την υπηρεσία πληροφοριών της Συρίας, με στόχο τους Κούρδους

H MIT συζητά με την υπηρεσία πληροφοριών της Συρίας, με στόχο τους Κούρδους

H MIT συζητά με την υπηρεσία πληροφοριών της Συρίας, με στόχο τους Κούρδους

H MIT συζητά με την υπηρεσία πληροφοριών της Συρίας, με στόχο τους Κούρδους

Aldar Xelil: «Η MIT και η Muhaberat βρίσκονται σε συνομιλίες, για αντι-κουρδική συμμαχία»

Το μέλος του Συμβουλίου Συμπροεδρίας του PYD, Aldar Xelil, δήλωσε ότι το μόνο σημείο συμφιλίωσης μεταξύ του καθεστώτος της Άγκυρας και της Δαμασκού είναι η αντίθεση προς τη Rojava και επεσήμανε ότι η MIT και η υπηρεσία πληροφριών της Συρίας, Muhaberat, συνεργάζονται για να προκαλέσουν σύγχυση στην περιοχή.

Μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Fırat, ο Xelîl υπενθύμισε τη δήλωση του υφυπουργού Εξωτερικών της Συρίας Μπασάρ Τζαφέρι σχετικά με την Τουρκία τις τελευταίες ημέρες, “Αυτό δεν είναι κάτι νέο. Εάν το συριακό καθεστώς το θέτει τώρα στην ημερήσια διάταξη, αυτό οφείλεται στις μεταξύ τους αντιφάσεις . “

Λέγοντας ότι η δίκη που γίνεται στην Τουρκία εναντίον Κούρδων πολιτικών για την του Kobanê, είναι στην ουσία η «εκδίκηση που παίρνει η Τουρκία από τους Κούρδους εν ονόματι ISIS», ο Xelîl, συνέχισε ως εξής:

«Η αντίσταση της πόλης Kobanê ήταν μια ιστορική αντίσταση. Το ISIS, το οποίο κατέλαβε κάθε μέρος στο Ιράκ και τη Συρία, γνώρισε την πρώτο του στρατηγική ήττα στο Kobanê. Ήταν μια ιερή αντίσταση. Ούτε το ISIS ούτε ο Ερντογάν αποδέχτηκαν αυτήν την ήττα. Ήθελαν να εκδικηθούν για τον Kobanê. Με τη δίκη που είναι σε εξέλιξη, η Τουρκία θέλει να εκδικηθεί όχι μόνο αυτήν την πόλη, αλλά και όποιον υποστήριξε αυτήν την αντίσταση. Οι επιθέσεις εναντίον των περιοχών Afrin, Serêkaniyê και Girê Spî, οι απειλές κατά της Ιεράπολης/Manbij και άλλων περιοχών είναι όλες γι’ αυτόν τον σκοπό. Με άλλα λόγια, η Τουρκία θέλει να εκδικηθεί του Κούρδους εν ονόματι του ISIS. Σήμερα, οι λαοί και οι πολιτικοί του Βόρειου Κουρδιστάν δοκιμάζονται από τον Ερντογάν για υποστήριξη του Κομπάνε.”

Ο Aldar Xelîl, εφιστώντας την προσοχή στις πρόσφατα αναπτυσσόμενες σχέσεις μεταξύ της Άγκυρας και της Δαμασκού, σημείωσε ότι η ΜΙΤ και η μυστική υπηρεσία του συριακού καθεστώτος Muhaberat προσπαθούν να «δημιουργήσουν διαμάχες» στην περιοχή. Ο Xelîl συνόψισε τη διαμάχη που επρόκειτο να δημιουργήσει ο ίδιος ο  Ερντογάν ως εξής:

Πρώτον: Στέλνει τη MIT να διαπραγματευτεί με το συριακό καθεστώς και λέει, “Εάν κάνετε μια δημογραφική αλλαγή, εάν δεν καθίσετε με τις αρχές της ΒΑ Συρίας και αν δεν αναπτύξετε μια λύση με τους Κούρδους, εγώ θα σας στηρίξω και δεν θα επιτρέψω να καταρρεύσει το καθεστώς. Δεν θα σας πολεμήσω όπως κάποτε.” Ο Ερντογάν έλεγε το 2011-2012 ότι το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ πρέπει να ανατραπεί. Δεν το λέει τώρα. Τώρα λέει στον Άσαντ, «Μπασάρ, αν θέλεις να μείνεις στη θέση σου, μείνε».

Δεύτερον: Ο Ερντογάν προσπαθεί να βάλει τους λαούς της περιοχής να πολεμήσουν ο ένας εναντίον του άλλου. Κι αυτό γιατί η δική μας πολιτκή επιδιώκει τη συνεννόηση μεταξύ των λαών. Με άλλα λόγια, όλα τα έθνη και οι λαοί, ειδικά ο κουρδικός λαός, πρέπει να έχουν δικαιώματα. Ας συμμετάσχουν όλοι οι Κούρδοι-Άραβες-Ασσύριοι-Ασύριοι στο δημοκρατικό σχέδιο. Όμως ο Ερντογάν δεν το θέλει αυτό και ενεργεί για το αντίθετο. «Δεν πρέπει να επιτρέψω σε αυτούς τους λαούς να έρθουν μαζί, πρέπει να πολεμούν μεταξύ τους», λέει. Επομένως, δημιουργεί διαμάχες. “

Το μέλος του Συμβουλίου Συμπροεδρίας του PYD, Aldar Xelil, δήλωσε ότι η MIT και η Muhaberat έκαναν τα εξής για να προκαλέσουν σύγχυση στην περιοχή:

«Τώρα, έχουν δημιουργηθεί σχέσεις μεταξύ των υπηρεσιών πληροφοριών του συριακού καθεστώτος και του τουρκικού κράτους. Δουλεύουν και έρχονται σε επαφή με αραβικές φυλές, με κοινότητες των Ασσυρίων, με γνωστές προσωπικότητες μεταξύ αυτών των λαών. Εργάζονται για το πώς μπορούν να διαταράξουν την ειρήνη της περιοχής μέσω αυτών. Από τη μία πλευρά, σχηματίζουν πυρήνες για να τους χρησιμοιήσουν όταν αποφασίσουν αυοτί. Από την άλλη πλευρά, διαδίδουν ψευδείς πληροφορίες για να δημιουργήσουν εσφαλμένες εντυπώσεις στους λαούς, χρησιμοποιώντας μεθόδους ανορθοδόξου πολέμου. Πραγματοποιούν ψυχολογικές και πρακτικές ειδικού πολέμου. Θέλουν να διαταράξουν την ψυχολογία της κοινωνίας και να μειώσουν τις ελπίδες τους για επιτυχία. Χρησιμοποιούν τα ζωτικά προβλήματα που προκύπτουν λόγω της πολεμικής κατάστασης που επικρατεί στην περιοχή για να τους στρέψουν ενάντια στη διοίκησή μας. Για παράδειγμα, την περίοδο αυτήν δεν λειτουρογύν οι συνοριακές πύλες, το εμπόριο και οι εξωτερικές σχέσεις όπως πριν. Υπάρχει μια κατάσταση κρίσης εξαιτίας αυτού. Η Τουρκία θέλει να τα παρουσιάσει όλα αυτά ως μεγάλο πρόβλημα μέσω των οργάνων ειδικού πολέμου που δρουν στην περιοχή.”

Τονίζοντας ότι η MIT προσπαθεί να προκαλέσει αντιφάσεις και συγκρούσεις μεταξύ των λαών της περιοχής, ειδικά των Κούρδων και των Αράβων, ο Xelil είπε ότι οι λαοί της περιοχής, οι οποίοι έχουν στηρίξει τα σχέδια και τα πεπραγμένα της αυτόνομης διοίκησης από το 2011, δεν έπεσαν στην παγίδα της Τουρκίας και ακύρωσαν τα σχέδια της Άγκυρας.

Μετά τις αποκαλύψεις του αρχηγού συμμορίας, Σεντάτ Πεκέρ,  ο υφυπουργός Εξωτερικών της Συρίας Μπασάρ Τζαφέρι είπε ότι “ο γιος του Ερντογάν ήταν αυτός που διηύθυνε προσωπικά την κλοπή πετρελαίου και φυσικού αερίου από το ISIS στη Συρία και ότι η MIT μετέφερε λαθραία αέριο σαρίν από τη Λιβύη στη Συρία”, κάτι που ήταν γνωστό σε όλους. Ο Aldar Xelil είπε για το θέμα:

«Το τουρκικό κράτος παρενέβη παντού. Ήταν το τουρκικό κράτος που ίδρυσε την Jabhat Al Nusra, υποστήριξε και ανέπτυξε το ISIS, παρείχε υποστήριξη πληροφοριών-πυρομαχικών-logistics, δημιούργησε σχέδια και έργα και ανέθεσε στόχους και αποστολές στις ισλαμιστικές οργανώνεις. Όλοι γνωρίζουν αυτό το γεγονός, ασχέτως αν το ομολογεί ή όχι ο Τζαφέρι. Το 2014, όλοι είδαν πώς το τουρκικό κράτος μετέφερε συμμορίες του ISIS από το έδαφός της στη συνοριακή γραμμή κατά τη διάρκεια της Αντίστασης στο Kobanê και πώς πυροδότησαν οχήματα με βόμβα στα σύνορα στο Kobanê-Girê Spi. Το τουρκικό κράτος υποστήριξε ανοιχτά την πολιορκία του Kobanê από το ISIS. Αυτό αποκαλύφθηκε επίσης στον τύπο εκείνη την εποχή, δεν είναι κάτι μυστικό. Όλα όσα έχει κάνει το τουρκικό κράτος στο Αζερμπαϊτζάν, την Αρμενία, τη Λιβύη, τη Μεσόγειο, τη Συρία και το Ιράκ είναι ορατά. Άρα δεν είναι κάτι νέο.”

Συνεχίζοντας ο Aldar Xelil είπε ότι «Εάν το συριακό καθεστώς φέρνει τώρα στο προσκήνιο και στην ημερήσια διάταξη το θέμα των σχέσεων της Τουρκίας με τις ισλαμιστικές οργάνωσεις και την κοινή δράση τους στη Συρία, αυτό οφείλεται στις αντιφάσεις που υπάρχουν κατά τις επαφές του διοικητή της Hakan Fidan και της υπηρεσίας πληροφοριών» και συνέχισε:

«Υπάρχουν προβλήματα μεταξύ του Ερντογάν και του καθεστώτος Συρίας, όπως και προβλήματα μεταξύ Ερντογάν-Ρωσίας-Συρίας για το ζήτημα του Idlib. Υπάρχουν αντιφάσεις ως προς αυτό. Μια τέτοια δήλωση έγινε για να ασκήσει πίεση η Συρία στην Τουρκία στο θέμα του Idlib, για να δημιουργήσει την ημερήσια διάταξη. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι το συριακό καθεστώς θέλει να παρουσιαστεί ως «προστάτης των αραβικών εδαφών», όπως ονομάζονται τα εδάφη της Συρίας μεταξύ των αραβικών χωρών. Αν δεν το κάνει ο Άσαντ, αν δεν καταγγείλει εκείνους που κατέλαβαν εδάφη της Συρίας, δεν μπορεί να παρουσιαστεί στον αραβικό κόσμο ως ο υπερασπιστής της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας. Τέτοια πράγματα συμβαίνουν στην πολιτική. Όμως, όταν το θέμα είναι η δημοκραιτκή διακυβέρνηση της ΒΑ Συρίας, τότε Τουρκία και Άσαντ ενώνουν τις δυνάμεις τους εναντίον μας. Υπάρχουν όμως και αντιφάσεις. Οι αντιφάσεις είναι σε άλλα ζητήματα (στο Idlib και σε ορισμένα άλλα θέματα). Σήμερα, βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη διεθνώς. Οι συνομιλίες της Γενεύης και οι συνομιλίες για το νέο σύνταγμα της Συρίας σταμάτησαν. Ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών που του ανατέθηκε ο φάκελος της Συρίας ήταν απελπισμένος. Γι’ αυτόν τον λόγο, όλοι θέλουν να χρησιμοποιήσουν ό,τι έχουν στα χέρια τους, για να ασκήσουν πίεση στην άλλη πλευρά. Εάν η διαδικασία της μεταξύ τους συνεννόησης ξεκινήσει τις επόμενες μέρες, θέλουν να ισχυροποιήσουν τη θέση του, για τις συνομιλίες και τις διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν”.