Γιάννης Βασίλης Γιαϊλαλί: πράγματι η Τουρκία χρησιμοποιεί χημικά όπλα

Γιάννης Βασίλης Γιαϊλαλί: πράγματι η Τουρκία χρησιμοποιεί χημικά όπλα

Γιάννης Βασίλης Γιαϊλαλί: πράγματι η Τουρκία χρησιμοποιεί χημικά όπλα

Γιάννης Βασίλης Γιαϊλαλί: πράγματι η Τουρκία χρησιμοποιεί χημικά όπλα

Ο Γιάννης Βασίλης Γιαϊλαλί, πρώην μέλος των ειδικών δυνάμεων που έγινε ακτιβιστής της ειρήνης μετά την υποχρεωτική του θητεία στον τουρκικό στρατό τη δεκαετία του 1990, είπε ότι υπήρξε μάρτυρας εγκλημάτων πολέμου κατά τη διάρκεια της περιόδου του στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις (TSK).

Ο Γιαϊλαλί ήταν ένθερμος Τούρκος εθνικιστής όταν επιστρατεύτηκε και δεν γνώριζε για τις ελληνικές του ρίζες. Καθώς υπηρετούσε την υποχρεωτική του θητεία στις TSK, συνελήφθη από το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK). Ο πρώην κομάντο δήλωσε στο πρακτορείο Μεσοποταμία ότι είχε δει πολλές σφαγές, βασανιστήρια και εγκλήματα πολέμου από το τουρκικό κράτος εκείνη την εποχή, γεγονός που οδήγησε σε μια άρδην μεταμόρφωση της κοσμοθεωρίας του.

Ο Γιαϊλαλί είπε ότι η Τουρκία είχε χρησιμοποιήσει χημικά όπλα εναντίον Κούρδων μαχητών από τη δεκαετία του 1990: «Η Τουρκία συνήθιζε να ρίχνει χημικές βόμβες στην περιοχή όπου έκαναν το μπάνιο τους οι γυναίκες - οι αντάρτισσες», είπε. «Εκεί, πολλές γυναίκες μαχήτριες πέθαιναν από ένα κιτρινωπό αέριο με έντονη οσμή».

Ο Γιαϊλαλί μίλησε για ιστορικές περιπτώσεις των τουρκικών δυνάμεων κατά τις οποίες χρησιμοποίησαν απαγορευμένα χημικά, όπως ήταν τη Σφαγή του Ντερσίμ του 1938 και «οι δεκαετίες του '60 και τα μέσα της δεκαετίας του '80, ενάντια στο κουρδικό κίνημα».

«Εάν το Ιράκ συστήσει μια επιτροπή όπως υποσχέθηκε και καλέσει τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) να εκπληρώσει το καθήκον του, αυτή τη φορά η Τουρκία θα έχει τεράστιο πρόβλημα», είπε ο Γιαϊλαλί.

Οι κατηγορίες που έθεσε ο Γιαϊλαλί έχουν εκφραστεί και στο παρελθόν, πιο πρόσφατα από έναν Κούρδο ιστορικό που είπε ότι υπάρχουν αποδείξεις πως η Τουρκία αγόραζε δηλητηριώδες αέριο από τη Γερμανία για να το χρησιμοποιήσει στις σφαγές στο Ντερσίμ και στο Ζιλάν.

«Η κυβέρνηση θέλει να πάει σε εκλογές με το αφήγημα ότι μπήκε σε απαγορευμένες ζώνες», πρόσθεσε ο Γιαϊλαλί. «Η Τουρκία θα αποσυρθεί μόνο εάν υπάρξει έντονη αντίδραση από το εσωτερικό. Ή, εάν οι διεθνείς οργανισμοί ασκήσουν πίεση».

Ο πρώην στρατιώτης είπε ότι η Τουρκία πραγματοποίησε περισσότερες από 200 επιθέσεις σε έξι μήνες, κάτι που θα ήταν «αδύνατο να γίνει χωρίς να ενημερώσει το ΝΑΤΟ».

Η κυβέρνηση επιδιώκει να απομονώσει όσους εκφράζουν ανησυχίες και καταγγέλουν την χρήση χημικών, συνέχισε ο Γιαϊλαλί, επισημαίνοντας τη σύλληψη της προέδρου του Τουρκικού Ιατρικού Συλλόγου, Σεμπνέμ Κορούρ Φιντζατζί, και έντεκα Κούρδων δημοσιογράφων νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα.

Οι Δυνάμεις Άμυνας του Λαού (HPG) δημοσίευσαν βίντεο που δείχνουν αντάρτες που χτυπήθηκαν σε επίθεση με χημικά όπλα της Τουρκίας στην περιοχή του Κουρδιστάν του Ιράκ, στις 18 Οκτωβρίου.