Γερμανία: τα Βαυαρικά δικαστήρια αρνήθηκαν το άσυλο σε δύο πολιτικούς πρόσφυγες από την Τουρκία

Γερμανία: τα Βαυαρικά δικαστήρια αρνήθηκαν το άσυλο σε δύο πολιτικούς πρόσφυγες από την Τουρκία

Γερμανία: τα Βαυαρικά δικαστήρια αρνήθηκαν το άσυλο σε δύο πολιτικούς πρόσφυγες από την Τουρκία

Γερμανία: τα Βαυαρικά δικαστήρια αρνήθηκαν το άσυλο σε δύο πολιτικούς πρόσφυγες από την Τουρκία

Οι Sinem Mut και Anıl Kaya, οι οποίοι είχαν λάβει ποινές φυλάκισης άνω των έξι ετών στα τουρκικά δικαστήρια ως "μέλη παράνομης οργάνωσης", αιτήθηκαν πολιτικό άσυλο στα δικαστήρια της Γερμανίας, όπου το αίτημά τους απορρίφθηκε στην αρχική φάση της αίτησης. Τα δικαστήρια στη Βαυαρία ενέκριναν την απόρριψη και αρνήθηκαν το άσυλο των δύο.

Δύο αιτούντες πολιτικό άσυλο από την Τουρκία είδαν την αίτησή τους να απορρίπτεται αρχικά από δικαστήριο του Άουγκσμπουργκ και στη συνέχεια από εφετείο στο Μόναχο της Γερμανίας. Μιλώντας στο Artı TV, οι Sinem Mut και Anıl Kaya καταδίκασαν την απόφαση τόσο όσον αφορά την αδιαφορία των δικαστών για το δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση και στο συνέρχεσθαι, όσο και για τα δύο μέτρα και δύο σταθμά που υπέδειξαν, καθώς άλλοι που φέρονται να βρίσκονται στην ίδια ακριβώς κατάσταση με αυτούς, έλαβαν πολιτικό άσυλο σε άλλα γερμανικά κρατίδια.

Η Μουτ και ο Κάγια συνελήφθησαν το 2012 όταν ήταν και οι δύο φοιτητές, με την κατηγορία ότι ήταν μέλη παράνομης οργάνωσης. Η Μουτ, φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο Hacettepe στην πρωτεύουσα της Άγκυρας εκείνη την εποχή, εξήγησε ότι ήταν και οι δυο τους μέλη της Ένωσης Δημοκρατικών Δικαιωμάτων (DHD), μια από τις εκατοντάδες ενώσεις που έκλεισαν μέχρι το τέλος του 2016, κατά τη διάρκεια της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που κηρύχθηκε μετά την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016.

Καθώς οι Μουτ και Κάγια αφέθηκαν ελεύθεροι, οδηγήθηκαν μαζί με άλλα μέλη του συλλόγου τους σε δίκη, όπου το δικαστήριο τους επέβαλε φυλάκιση έξι ετών και τριών μηνών το 2019. Μέχρι τότε, τόσο η Μουτ όσο και ηο Καγιά είχαν αποφοιτήσει και η Μουτ εργαζόταν ως ακαδημαϊκός ενώ ο Κάγια ήταν μεταπτυχιακός φοιτητής.

Πήγαν στη Γερμανία τον Μάρτιο και ζήτησαν άσυλο. Όταν απορρίφθηκε αρχικώς η αίτησή τους, πήγαν την υπόθεση στο δικαστήριο τον Απρίλιο του 2020. Ένα δικαστήριο του Άουγκσμπουργκ εξέτασε την υπόθεσή τους και ενέκρινε την αρχική απόρριψη, και έπειτα η απόφαση οδηγήθηκε στο εφετείο στο Μόναχο της Βαυαρίας, το οποίο κατέληξε σε έγκριση της απόρριψης για δεύτερη φορά.

«Το δικαστήριο στο Άουγκσμπουργκ συμπεριφέρθηκε όπως το δικαστήριο στην Τουρκία», δήλωσε η Μουτ. «Αντιμετωπίσαμε παρόμοιες ερωτήσεις. Μας ρώτησαν αν είχαμε το βιβλίο του Καιπάκαγια [Ιμπραήμ Καιπάκαγια, πολιτικός ηγέτης της νεολαίας στην Τουρκία κατά τη δεκαετία του 1960 · ιδρυτής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Τουρκίας-μαρξιστής-λενινιστής] στα σπίτια μας. Μας ρώτησαν αν συμμετείχαμε σε διαδηλώσεις την 1η Μαΐου [Παγκόσμια Ημέρα Εργασίας], στις 8 Μαρτίου [Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας] και κατά την επέτειο της σφαγής στο Ρομπόσκι [όταν 34 άμαχοι βομβαρδίστηκαν από τουρκικά αεροσκάφη στις 28 Δεκεμβρίου 2011 κατά μήκος των συνόρων Ιράκ -Τουρκίας]. Είχαμε δεχθεί τις ίδιες ερωτήσεις προηγουμένως από το τουρκικό δικαστήριο. Είπαμε στο γερμανικό δικαστήριο ότι είχαμε συμμετάσχει στις διαδηλώσεις που ήταν όλες νόμιμες, ασκώντας τα δημοκρατικά δικαιώματά μας».

Όταν η αρχική απόρριψη ασύλου εγκρίθηκε από το δικαστήριο, αποφάσισαν να οδηγήσουν την υπόθεσή τους στο εφετείο. «Το εφετείο στο Μόναχο αποφάσισε μέσα σε ένα μήνα», είπε η Μουτ. «Δεν βρήκαν κανένα πρόβλημα με την απόφαση του δικαστηρίου του Άουγκσμπουργκ. Τώρα, μας ζητείται να φύγουμε από τη Γερμανία μέχρι τις 21 Αυγούστου».

Ο Ανίλ Κάγια, ο άλλος αιτών ασύλου, υποστήριξε ότι η απόφαση στην υπόθεσή τους σήμαινε νομικά, δύο μέτρα και δύο σταθμά. Σημείωσε ότι οι φίλοι τους, οι οποίοι είχαν λάβει ποινές φυλάκισης για την ίδια υπόθεσή στην Τουρκία, είχαν λάβει άσυλο από άλλα κρατίδια της Γερμανίας.

«Έχουμε το μειονέκτημα να είμαστε στη Βαυαρία», είπε. «Εδώ, δεν θέλουν να προστατέψουν άτομα που έχουν λάβει μέρος σε δημοκρατικούς αγώνες στις χώρες τους. Το δικαστήριο λέει ότι η χώρα που κυβερνάται από τον Ταγίπ Ερντογάν είναι δημοκρατική. Λένε ότι δεν τους απασχολεί το ενδεχόμενο να βασανιστούμε στη φυλακή».