Γάλλοι πολιτικοί επισκέπτονται το Κουρδικό πολιτιστικό κέντρο στο Παρίσι

Γάλλοι πολιτικοί επισκέπτονται το Κουρδικό πολιτιστικό κέντρο στο Παρίσι

Γάλλοι πολιτικοί επισκέπτονται το Κουρδικό πολιτιστικό κέντρο στο Παρίσι

Γάλλοι πολιτικοί επισκέπτονται το Κουρδικό πολιτιστικό κέντρο στο Παρίσι

Οι αριστεροί Γάλλοι βουλευτές ζητούν την αφαίρεση του PKK από την λίστα τρομοκρατικών οργανώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς όπως τόνισαν, η επίθεση της Παρασκευής εναντίον κουρδικού πολιτιστικού κέντρου στο Παρίσι ήταν στην πραγματικότητα μια τρομοκρατική επίθεση.

Βουλευτές από το αριστερό κόμμα La France Insoumise επισκέφτηκαν το Κουρδικό Πολιτιστικό Κέντρο, Αχμέτ Καγιά, την Τρίτη για να εκφράσουν συλλυπητήρια στην κοινότητα και στις οικογένειες των τριών Κούρδων που έχασαν τη ζωή τους στη φονική επίθεση της Παρασκευής.

Ο βουλευτής Eric Coquerel ζήτησε την αφαίρεση του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) από τον κατάλογο τρομοκρατικών οργανώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είπε ότι η συμπερίληψη της οργάνωσης νομιμοποιεί την στοχοποίηση των υποστηρικτών της.

«Η Γαλλία πρέπει τώρα να κάνει ένα βήμα σε αυτό το θέμα. Αυτό είναι κάτι που απαιτούμε εδώ και πολύ καιρό», δήλωσε ο Coquerel, δείχνοντας τον αγώνα των Κούρδων ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος (ISIS).

«Δεν είναι τυχαίο ότι στοχοποιήθηκε ένα κουρδικό κέντρο στη Γαλλία. Το δικαστικό σώμα θα πρέπει να εξετάσει αυτό το γεγονός και να διερευνήσει τις πολιτικές και τρομοκρατικές σχέσεις αυτής της επίθεσης. Υπάρχουν σαφείς ομοιότητες με την επίθεση πριν από δέκα χρόνια», είπε ο Coquerel, αναφερόμενος στη σφαγή του Ιανουαρίου του 2013, όπου το ιδρυτικό μέλος του PKK, Sakine Cansız, και δύο Κούρδισσες ακτιβίστριες, η Leyla Şaylemez και η Fidan Doğan, δολοφονήθηκαν σε ένα κουρδικό κοινοτικό κέντρο στο Παρίσι.

Η σφαγή του Παρισιού το 2013 είχε συνδεθεί με την τουρκική υπηρεσία πληροφοριών MİT, εξήγησε ο Coquerel, προσθέτοντας ότι η πρόσφατη επίθεση θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως τρομοκρατική ενέργεια.

Ο πρόεδρος του La France Insoumise, Ζαλ-Λουκ Μελανσόν, δήλωσε ότι η επίθεση ήταν ένα σοβαρό πολιτικό ζήτημα για την εσωτερική και εξωτερική ασφάλεια της χώρας.

«Παρουσίασα τα αιτήματα των βουλευτών μας και της επιτροπής δράσης μας για το θέμα: πλήρη άρση του απορρήτου της επίθεσης που συνέβη πριν από δέκα χρόνια, και παραπομπή στην αντιτρομοκρατική εισαγγελία για τις δολοφονίες της 23ης Δεκεμβρίου», δήλωσε ο Μελανσόν.

Οι ευρωβουλευτές της La France Insoumise έχουν εκκινήσει τις διαδικασίες για την αφαίρεση του ΡΚΚ από τις λίστες τρομοκρατίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενώ ο Μελανσόν είπε ότι η συμπερίληψη του ΡΚΚ στις εν λόγω λίστες αποτελεί ένα «σκάνδαλο» που κατευνάζει την επιθετικότητα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του ΝΑΤΟ, του οποίου η Τουρκία είναι μέλος.