Γάλλοι διανοούμενοι υποστηρίζουν την εκστρατεία «Ελευθερία για τον Οτσαλάν»

Γάλλοι διανοούμενοι υποστηρίζουν την εκστρατεία «Ελευθερία για τον Οτσαλάν»

Γάλλοι διανοούμενοι υποστηρίζουν την εκστρατεία «Ελευθερία για τον Οτσαλάν»

Διακεκριμένοι Γάλλοι ακαδημαϊκοί, καλλιτέχνες και πολιτικοί ζήτησαν την απελευθέρωση του φυλακισμένου ηγέτη του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK), Αμπντουλάχ Οτσαλάν με δήλωση που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα L'Humanité στη Γαλλία.

Καθώς η διαμαρτυρία μέσω απεργίας πείνας στις φυλακές της Τουρκίας, ενάντια στην απομόνωση του Οτσαλάν, φτάνει την 130η ημέρα της, η εκστρατεία «Ελευθερία για τον Οτσαλάν» συνεχίζει να αυξάνεται διεθνώς. Νέα ονόματα υψώνουν τη φωνή τους υπέρ του Οτσαλάν, ο οποίος βρίσκεται φυλακισμένος για περισσότερα από 22 χρόνια στη φυλακή του Ιμραλί, ένα νησί - φυλακή, υψηλής ασφάλειας στην Τουρκία.

Η τελευταία φορά που ο Οτσαλάν μπόρεσε να μιλήσει με τον έξω κόσμο ήταν μια τηλεφωνική κλήση πέντε λεπτών στις 25 Μαρτίου 2021, την οποία διέκοψε ο ίδιος σε ένδειξη διαμαρτυρίας, δηλώνοντας ότι το τουρκικό κράτος δεν αναγνωρίζει τα νομικά του δικαιώματα και απαιτεί από τους δικηγόρους του να τον επισκεφτούν αυτοπροσώπως στο νησί του Ιμραλί.

Αρκετοί Γάλλοι διανοούμενοι, συμπεριλαμβανομένου του φιλόσοφου Michael Löwy, του Γάλλου βουλευτή Jean-Luc Melenchon, του προέδρου των αρμενικών οργανώσεων στη Γαλλία, Ara Toranian, καθώς και του αμερικανού ακαδημαϊκού, Noam Chomsky, εξέδωσαν δήλωση υπέρ της εκστρατείας απελευθέρωσης του Οτσαλάν, στη γαλλική εφημερίδα L'Humanité.

Οι Γάλλοι υπογράφοντες τη δήλωση, τόνισαν τη χαοτική κατάσταση στην Τουρκία και τη Μέση Ανατολή και κάλεσαν τις διεθνείς δυνάμεις να κάνουν θετικά βήματα προς την επίτευξη της ειρήνης.

Υπενθυμίζοντας τη μάχη ενάντια στο ISIS με επικεφαλής τον Κουρδικό λαό, οι υπογράφοντες προχώρησαν στα ακόλουθα σχόλια:

«Παρά τις προσπάθειες του κουρδικού λαού για εξεύρεση δημοκρατικής λύσης, ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν προκάλεσε και πάλι την αύξηση της βίας και της αιματοχυσίας. Είναι καιρός να ξεκινήσει μια νέα διαδικασία λύσης. Επομένως, είναι καιρός να τερματίσουμε την αιχμαλωσία του Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ο οποίος διατηρείται απομονωμένος εδώ και 22 χρόνια. Η εκστρατεία «Ελευθερία για τον Οτσαλάν» καλεί τους πολιτικούς και τους ακτιβιστές της κοινωνίας των πολιτών σε όλο τον κόσμο να ενεργήσουν επειγόντως, προτού να είναι πολύ αργά».

Οι υπογράφοντες της δήλωσης ανέφεραν τα ακόλουθα αιτήματα:

  • «Τερματίστε την απομόνωση που επιβλήθηκε στον Αμπντουλάχ Οτσαλάν και απελευθερώστε τον άμεσα.
  • Τερματίστε τις πιέσεις στην πολιτική αντιπολίτευση της Τουρκίας.
  • Διακόψτε όλες τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Βόρεια και Ανατολική Συρία.
  • Ξεκινήστε μια νέα διαδικασία λύσης με την υποστήριξη της διεθνούς κοινής γνώμης».