Έξι χρόνια μετά καμία δικαιοσύνη για τη σφαγή στην Τσίζρε

Έξι χρόνια μετά καμία δικαιοσύνη για τη σφαγή στην Τσίζρε

Έξι χρόνια μετά καμία δικαιοσύνη για τη σφαγή στην Τσίζρε

Έξι χρόνια μετά καμία δικαιοσύνη για τη σφαγή στην Τσίζρε

Καμία εξέλιξη δεν έχει σημειωθεί για τις υποθέσεις των ανθρώπων που πέθαναν κατά την πρώτη εννέαήμερη απαγόρευση της κυκλοφορίας στην Τσίζρε. Ο δικηγόρος Hüseyin Tül είπε ότι δεν εντοπίστηκε ούτε ένας ύποπτος μέσα σε έξι χρόνια λόγω της έλλειψης αποτελεσματικής έρευνας.

Διακόσιοι ογδόντα οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά την απαγόρευση της κυκλοφορίας που είχε κηρυχθεί στις 14 Δεκεμβρίου 2015, η οποία διήρκεσε έως τις 2 Μαρτίου 2016, στην περιοχή Τσίζρε (Cızir) του Σιρνάκ (Şirnex) στην Τουρκία. Δεκάδες διαμερίσματα, σχολικά κτίρια και πάρκα καταστράφηκαν από επιθέσεις του τουρκικού στρατού. Έχουν περάσει έξι χρόνια από τότε που οι άνθρωποι σκοτώθηκαν ενώ βρίσκονταν σε καταφύγια, στα υπόγεια των κτιρίων τους καθώς δέχονταν πυρά.

Ωστόσο, δεν έχει επέλθει ακόμη δικαιοσύνη για τα θύματα. Οι υποθέσεις των ατόμων που πέθαναν στις απαγορεύσεις κυκλοφορίας που ανακοινώθηκαν από τις 4 έως τις 12 Σεπτεμβρίου στην Τσίζρε εκκρεμούν, με δικαιολογίες περί “έλλειψης δικαιοδοσίας”.

Ορισμένες από τις υποθέσεις που δεν τελεσιδικούν, έχουν προσβληθεί στο Συνταγματικό Δικαστήριο και από 21 υποθέσεις, οι έρευνες συνεχίζονται μόνο για μία. Κανένα άτομο δεν δικάστηκε εδώ και έξι χρόνια.

Αποφάσεις περί έλλειψης δικαιοδοσίας εκφράστηκαν για τις υποθέσεις των θυμάτων Gatban Bülbül (65), Mehmet Emin Levent (26), Mehmet Sait Naycı (16), Osman Çağlı (18), Özgür Taşkın (18), Şahin Açık (74), Hacı Ata Borçin (70) και Mohamed Tahir Yaramış (35 ημερών) που πέθαναν στην Τσίζρε κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης της κυκλοφορίας.

Το ίδιο δικαστικό αδιέξοδο ισχύει και για τις υποθέσεις των υπόλοιπων θυμάτων, Bünyamin İrci (14), Cemile Çağırga (10), Eşref Erdin (60), Maşallah Edin (35), Mehmet Dökmen (70), Mehmet Erdoğan (75), Meryem Süne (45), Selman Ağar (10), και Zeynep Taşkın (18).

Ένας από τους δικηγόρους που έχουν αναλάβει τις υποθέσεις, ο Hüseyin Tül, τόνισε ότι δεν υπάρχει αποτελεσματική έρευνα λόγω της πολιτικής προσέγγισης του κράτους σε τέτοιες περιπτώσεις. Σημείωσε ότι ούτε ένας ύποπτος δεν έχει κατηγορηθεί στο διάστημα που πέρασε και ότι δεν έχει διεξαχθεί αποτελεσματική έρευνα για τον εντοπισμό των υπόπτων.

Τονίζοντας ότι η εισαγγελία θεώρησε τα άτομα που έχασαν τη ζωή τους ως ύποπτα πρόσωπα, πρόσθεσε:

«Σε πολλές περιπτώσεις, οι αποφάσεις περί "έλλειψης δικαιοδοσίας" εκδόθηκαν δίχως τα σαφή στοιχεία των ανθρώπων που πέθαναν. Οι αρχές θεωρούν ότι οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους ήταν "μέλη οργάνωσης" και ως εκ τούτου σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις. Αυτή η αιτιολόγηση είναι απαράδεκτη. Ως δικηγόροι έχουμε καταθέσει αντιρρήσεις σχετικά με αυτό, αλλά δυστυχώς οι ενστάσεις μας έχουν επίσης απορριφθεί».

Ο Tül είπε ότι είχαν υποβάλει σχετικές αιτήσεις και στο Συνταγματικό Δικαστήριο μετά την απόρριψη των ενστάσεων και σημείωσε ότι η διαδικασία του Συνταγματικού Δικαστηρίου βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά πρόσθεσε ότι δεν υπήρξε πρόοδος.

«Αυτοί οι φάκελοι παραμένουν στο Συνταγματικό Δικαστήριο εδώ και χρόνια. Οι αποφάσεις πρέπει να ληφθούν το συντομότερο δυνατό. Είναι ζωτικής σημασίας τα στοιχεία να εντοπίζονται γρήγορα σε τέτοιες περιπτώσεις. Στην πραγματικότητα, όσο περνάει ο καιρός, τα διαθέσιμα στοιχεία εξαλείφονται. Ως εκ τούτου, είναι πολύ σημαντικό η απόφαση να ληφθεί το συντομότερο δυνατό και να διεξαχθεί αποτελεσματική έρευνα».

Ο Tül πρόσθεσε ότι θα παραπέμψουν τις υποθέσεις στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ).

«Θα οδηγήσουμε τους φακέλους στο ΕΔΑΔ εάν δεν επιτύχουμε δικαιοσύνη εντός της Τουρκίας».