Ευρωπαίοι πολιτικοί ενώνουν την φωνή τους με τρία εκατομμύρια ανθρώπους που ζητούν την αφαίρεση του PKK από τις λίστες “τρομοκρατίας”

Ευρωπαίοι πολιτικοί ενώνουν την φωνή τους με τρία εκατομμύρια ανθρώπους που ζητούν την αφαίρεση του PKK από τις λίστες “τρομοκρατίας”

Ευρωπαίοι πολιτικοί ενώνουν την φωνή τους με τρία εκατομμύρια ανθρώπους που ζητούν την αφαίρεση του PKK από τις λίστες "τρομοκρατίας"

Ευρωπαίοι πολιτικοί ενώνουν την φωνή τους με τρία εκατομμύρια ανθρώπους που ζητούν την αφαίρεση του PKK από τις λίστες "τρομοκρατίας"

Αρκετές εξέχουσες ευρωπαϊκές πολιτικές προσωπικότητες προσχώρησαν την Τρίτη στην εκστρατεία καλώντας την Ευρωπαϊκή Ένωση να αφαιρέσει το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) από τον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων, την ίδια ώρα που οι ακτιβιστές κατέθεσαν για τον ίδιο σκοπό τρία εκατομμύρια υπογραφές στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ευρωπαίοι πολιτικοί συμμετείχαν στην εκστρατεία για την αφαίρεση του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) από τον κατάλογο τρομοκρατικών οργανώσεων της ΕΕ, την ίδια ώρα που οι ακτιβιστές υπέβαλαν τρία εκατομμύρια υπογραφές στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Τρίτη.

Οι πολιτικοί ενώθηκαν με τους Κούρδους της Ευρώπης και τους υποστηρικτές τους στις Βρυξέλλες για να καλέσουν την ΕΕ και τα κράτη μέλη να αναγνωρίσουν το PKK ως «το πολιτικό κόμμα του κουρδικού λαού».

Το PKK «εγγυάται τη δημοκρατία και την ειρήνη όχι μόνο για τους Κούρδους αλλά σε όλη τη Μέση Ανατολή», δήλωσε ο συμπρόεδρος του Κογκρέσου των Ευρωπαϊκών Δημοκρατικών Κοινοτήτων του Κουρδιστάν (KCDK-E), Γιουκσέλ Κιοτς, σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε πριν από την υποβολή των υπογραφών.

«Η Ευρωπαϊκή Αριστερά απαιτεί να διαγραφεί το PKK από τη λίστα. Το αίτημα του PKK και του κουρδικού λαού είναι για μια ειρηνική λύση», δήλωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Αριστερού Κόμματος Δρ. Walter Baier.

Ο Ντάνιελ Κοπ, εκπρόσωπος της Προοδευτικής Διεθνούς Οργάνωσης, αναφέρθηκε στην πρόσφατη αναγνώριση της γενοκτονίας των Γεζίντι από τη Γερμανία και υπενθύμισε ότι το PKK έπαιξε σημαντικό ρόλο στην απελευθέρωση των Γεζίντι του Σιντζάρ (Σενγκάλ) από το Ισλαμικό Κράτος (ISIS).

«Οι αντάρτες του ΡΚΚ άνοιξαν έναν διάδρομο για τη διάσωση αυτών των ανθρώπων. Ο λαός του Σενγκάλ σώθηκε χάρη στο PKK. Το ότι το PKK, ως προστάτης του λαού των Γεζίντι, βρίσκεται στην ίδια λίστα με το ISIS, είναι ακατανόητο και απαράδεκτο. Η συμπερίληψη του PKK σε αυτόν τον κατάλογο είναι παράνομη», είπε ο Κοπ.

Η βελγική δικαιοσύνη έχει επίσης αποφανθεί ότι το PKK δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση. «Το PKK είναι συμβαλλόμενο μέρος σε μια μη διεθνή ένοπλη σύγκρουση», δήλωσε ο Λούντο ντε Μπραμπαντέρ της Βελγικής Οργάνωσης Ειρήνης, χαρακτηρίζοντας την συμπερίληψη της ομάδας στον κατάλογο τρομοκρατίας της ΕΕ «ντροπιαστική».

«Οι κουρδικοί θεσμοί πρέπει να αναγνωρίζονται αντί να ποινικοποιούνται», είπε ο ντε Μπραμπαντέρ. «Το PKK είναι η πλευρά που υπερασπίζεται την ειρήνη. Θα συνεχίσουμε να είμαστε αλληλέγγυοι με τον κουρδικό λαό».

Ο Erik Erdman από το Κίνημα για τη Δημοκρατία στην Ευρώπη 2025 (DiEM25) υποστήριξε ότι η συμπερίληψη του PKK στη λίστα έγινε για καθαρά πολιτικούς λόγους και ότι οι συνθήκες φυλάκισης του αρχηγού της οργάνωσης, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, στη φυλακή του νησιού Ιμραλί στην Τουρκία, είναι παράνομες. Ο Ερντμάν ταξίδεψε πρόσφατα στην Τουρκία ως μέλος της Διεθνούς Αντιπροσωπείας κατά της Απομόνωσης.

Ο πρώην Νορβηγός βουλευτής και συγγραφέας, Erling Folkvord, δήλωσε ότι το PKK είχε δείξει την επιθυμία του για ειρήνη πριν από 30 χρόνια κηρύσσοντας την πρώτη κατάπαυση του πυρός. Υπενθυμίζοντας την ειρηνευτική διαδικασία του 2015, ο Folkvord σημείωσε ότι ήταν η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αυτή που διέκοψε τις διαπραγματεύσεις. «Εάν η ΕΕ θέλει ειρήνη στην Τουρκία, το PKK θα πρέπει να είναι εκτός λίστας», ξεκαθάρισε.

Η απομάκρυνση του PKK από τη λίστα θα αναγκάσει τον Ερντογάν να δώσει τα χέρια με την ομάδα και να βρει μια λύση στο κουρδικό ζήτημα, κάτι που αποτελεί τον μόνο δρόμο προς την ειρήνη, πρόσθεσε.

Ο Γάλλος ευρωβουλευτής Φρανσουά Αλφονσί έγραψε την Τετάρτη στο Twitter: «Η Ευρώπη πρέπει να σταματήσει να νομιμοποιεί την πολεμική στάση του Ερντογάν εναντίον του κουρδικού λαού. Οι Κούρδοι είναι σύμμαχοί μας. Ο Ερντογάν είναι ο Πούτιν του αύριο».