Ευρωπαίοι δικηγόροι απαιτούν από το Υπουργείο Δικαιοσύνης της Τουρκίας συνάντηση με τον Οτσαλάν

Ευρωπαίοι δικηγόροι απαιτούν από το Υπουργείο Δικαιοσύνης της Τουρκίας συνάντηση με τον Οτσαλάν

Ευρωπαίοι δικηγόροι απαιτούν από το Υπουργείο Δικαιοσύνης της Τουρκίας συνάντηση με τον Οτσαλάν

Ευρωπαίοι δικηγόροι απαιτούν από το Υπουργείο Δικαιοσύνης της Τουρκίας συνάντηση με τον Οτσαλάν

Δικηγόροι από την Ευρώπη και την Τουρκία πραγματοποίησαν συνέντευξη τύπου στις 8 Οκτωβρίου και διάβασαν μια επιστολή που απευθυνόταν στο τουρκικό Υπουργείο Δικαιοσύνης, ζητώντας να δοθεί το δικαίωμα των επισκέψεων στον ηγέτη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

Οι Ευρωπαίοι Δικηγόροι για τη Δημοκρατία και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (ELDH) με έδρα τη Γερμανία απέστειλαν επιστολή στο Υπουργείο Δικαιοσύνης της Τουρκίας, απαιτώντας τον τερματισμό της απομόνωσης που έχει επιβληθεί στον Αμπντουλάχ Οτσαλάν, τον φυλακισμένο ηγέτη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

Η ELDH, μια οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων με μέλη δικηγόρους από 21 ευρωπαϊκές χώρες, πραγματοποίησε συνέντευξη Τύπου στην Κωνσταντινούπολη στις 8 Νοεμβρίου, μαζί με την Ένωση Δικηγόρων για την Ελευθερία (ÖHD) και τους εκπροσώπους του Οτσαλάν από το Δικηγορικό Γραφείο Ασρίν.

Στην συνέντευξη τύπου συμμετείχαν οι Φάμπιο Μαρσέλι, Γενικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Νομικών Σπουδών (ISGI), ο Βοηθός Γενικός Γραμματέας της ELDH, Τόμας Σμιντ, ο συμπρόεδρος της ÖHD, Ιλκνούρ Αλτσάν, και πολλοί δικηγόροι από το Δικηγορικό Γραφείο Ασρίν.

Ο Σμιντ διάβασε μια επιστολή προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης της Τουρκίας ζητώντας να σταματήσουν οι αυστηρές πολιτικές που επιβάλλονται στον Οτσαλάν που εμποδίζουν τις επισκέψεις και τα τηλεφωνήματα από δικηγόρους ή μέλη της οικογένειάς του.

Ο ηγέτης του ΡΚΚ και τρεις άλλοι κρατούμενοι βρίσκονται σε καθεστώς αυστηρής απομόνωσης εδώ και χρόνια, ενώ πλέον τους επιτρέπεται να επικοινωνούν με τον έξω κόσμο σπανίως ή και ποτέ. Η τελευταία φορά που κάποιος από τους τέσσερις άνδρες μίλησε με τους δικηγόρους τους ήταν τον Αύγουστο του 2019.

Η Τουρκία απορρίπτει επανειλημμένα αιτήσεις επίσκεψης από τους δικηγόρους των κρατουμένων, επικαλούμενη «πειθαρχικούς λόγους».

Η επιστολή της ELDH σημείωνε προηγούμενες αιτήσεις που υποβλήθηκαν από την ομάδα για τα δικαιώματα των Ευρωπαίων Δημοκρατικών Δικηγόρων και την Επιτροπή για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων (CPT) του Συμβουλίου της Ευρώπης και υπογράμμισε τις βαρύτατες κοινωνικές και πολιτικές επιπτώσεις της απομόνωσης του Οτσαλάν.

«Η απαγόρευση των επισκέψεων των δικηγόρων στη φυλακή Ιμραλί παραβιάζει σαφώς τους Τυποποιημένους Βασικούς Κανόνες για τη Μεταχείριση των Κρατουμένων (Κανόνες Νέλσον Μαντέλα) που ενημερώθηκαν το 2015, τις συστάσεις της CPT και τον νομικό πλαίσιο της Τουρκίας», ανέφερε η επιστολή.

«Τα κράτη έχουν υποχρέωση να διασφαλίζουν ότι οι κρατούμενοι μπορούν να ασκήσουν τα δικαιώματά τους ανεξάρτητα από την ταυτότητά τους και τη φύση της ποινής τους», πρόσθεσε ο Σμιντ.

Η επιστολή ολοκληρώθηκε με την υποβολή αίτησης της ELDH για επίσκεψη στον Οτσαλάν και τους άλλους κρατούμενους που κρατούνται στη φυλακή του Ιμραλί.

Μια αντιπροσωπεία της CPT πραγματοποίησε μια αιφνιδιαστική επίσκεψη στο Ιμραλί τον Οκτώβριο, αφού περίπου 775 δικηγόροι από το Δικηγορικό Γραφείο Ασρίν προέτρεψαν την επιτροπή να λάβει μέτρα μετά από έκκληση στις 10 Ιουνίου για «άμεση άδεια» συνάντησης με τον πελάτη τους.