Ευρεία πολιτική συννενόηση των Κούρδων της Συρίας

Ευρεία πολιτική συννενόηση των Κούρδων της Συρίας

Ευρεία πολιτική συννενόηση των Κούρδων της Συρίας

Η σημασία του εορτασμού του Νεβρόζ στα Άδανα

Κούρδοι πολιτικοί στη Συρία δήλωσαν ότι τα κουρδικά κόμματα στη βορειοανατολική Συρία έχουν προχωρήσει τον ενδο-Κουρδικό διάλογο, ο οποίος ενδέχεται σύντομα να καταλήξει σε μια συνολική συμφωνία.

Η εκπρόσωπος του Κόμματος της Δημοκρατικής Ένωσης (PYD), του μεγαλύτερου κόμματος του μπλοκ της Εθνικής Ενότητας, Sama Bakdash δήλωσε ότι «συμφωνήσαμε σε βασικά σημεία σχετικά με την γενικότερη πολιτική διευθέτηση».

«Καταλήξαμε σε μία συννενόηση σχετικά με το μέλλον της Συρίας, μεθόδους για την επίλυση του κουρδικού ζητήματος, την αντιμετώπιση της συριακής αντιπολίτευσης και την κοινή κουρδική πολιτική θέση», πρόσθεσε η Bakdash.

Ο διάλογος ξεκίνησε με πρωτοβουλία που ξεκίνησε ο Διοικητής των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) Μαζλούμ Αμπντί, για την ενότητα των κουρδικών θέσεων υπό την αιγίδα των ΗΠΑ, μετά την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη βορειοανατολική Συρία, τον Οκτώβριο του 2019.

Η Bakdash εξήγησε ότι απομένουν ελάχιστα πλέον να διευθετηθούν, «και όταν συμφωνήσουμε, τα δύο μέρη μπορούν να επιτύχουν και να υπογράψουν μια ολοκληρωμένη συμφωνία, από την οποία θα πηγάζει η ενιαία κουρδική θέση, εκπροσωπώντας έτσι τους Κούρδους διεθνώς».

Στα μέσα Ιανουαρίου, ο αναπληρωτής ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στη Συρία, David Brownstein, συναντήθηκε αρκετές φορές με τα εμπλεκόμενα μέρη και «τόνισε την αφοσίωση της χώρας του στην επιτυχία του ενδο-Κουρδικού διαλόγου στη Συρία».

Ο Αμερικανός αξιωματούχος είπε στα δύο κόμματα ότι «η κουρδική ενότητα στη Συρία αποτελεί στρατηγικό στόχο για τη χώρα του», σύμφωνα με την Bakdash.

Στις αρχές του 2021, η αμερικανική πρεσβεία στη Δαμασκό, στον επίσημο ιστότοπό της στο Facebook, δημοσίευσε: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν τον εν εξελίξει συριακό ενδο-Κουρδικό διάλογο και προσβλέπουν στη συνεχιζόμενη πρόοδό του».

«Αυτές οι συζητήσεις υποστηρίζουν και συμπληρώνουν την ευρύτερη πολιτική διαδικασία βάσει της απόφασης 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, για την εξασφάλιση ενός καλύτερου μέλλοντος για όλους τους Σύρους», σημείωσε η πρεσβεία.

Η εκπρόσωπος της PYD πρότεινε να συνεχιστούν οι συζητήσεις μεταξύ των δύο κουρδικών κομμάτων τον Απρίλιο.

«Παρά τα εμπόδια, επιμένουμε στην επιτυχία του διαλόγου», δήλωσε.