Ερώτηση στο τουρκικό κοινοβούλιο για εγκλήματα κατά των Κούρδισσων γυναικών του Αφρίν
Ερώτηση στο τουρκικό κοινοβούλιο για εγκλήματα κατά των Κούρδισσων γυναικών του Αφρίν
- Date: 31 Δεκεμβρίου, 2020
- Categories:Δικαιώματα
- Date: 31 Δεκεμβρίου, 2020
- Categories:Δικαιώματα
Ερώτηση στο τουρκικό κοινοβούλιο για εγκλήματα κατά των Κούρδισσων γυναικών του Αφρίν
Η Tulay Hatimogullari, βουλευτής του φιλοκουρδικού Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (HDP), υπέβαλε κοινοβουλευτικό ερώτημα απευθυνόμενη στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, για τους ισχυρισμούς ότι εκατοντάδες Κούρδισσες γυναίκες και κορίτσια έχουν απαχθεί στη Βόρεια Συρία από πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από το τουρκικό κράτος, και μεταφέρθηκαν στη Λιβύη για να πουληθούν ως σεξουαλικοί σκλάβοι.
Οι συγκλονιστικές αποκαλύψεις έγιναν πρόσφατα πρωτοσέλιδα με το δίκτυο ειδήσεων Afrin Report, το οποίο αποκάλυψε τις μαρτυρίες επιζώντων από τη βορειοδυτική συριακή πόλη Αφρίν, σχετικά με νοσοκομεία γεμάτα πτώματα γυναικών και κοριτσιών που είχαν απαχθεί και κατηγορούνταν για υποστήριξη της τρομοκρατίας.
Η Hatimogullari ρώτησε τον Τσαβούσογλου εάν ευσταθούν οι κατηγορίες ότι οι Κούρδισσες γυναίκες από το Αφρίν, απήχθησαν μέσω της Τουρκίας.
«Θα πραγματοποιήσετε έρευνα για τους ισχυρισμούς ότι κορίτσια και γυναίκες από το Αφρίν στάλθηκαν στη Λιβύη ως σκλάβοι; Γνωρίζει το υπουργείο σας τις σεξουαλικές επιθέσεις στα στρατόπεδα και τις φυλακές στο Αφρίν; Θα λάβετε τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση αυτών των παραβιάσεων των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων; Θα αναλάβετε δράσεις σε συντονισμό με διεθνείς οργανισμούς ως προς τον σκοπό αυτό; " ρώτησε.
Η Hatimogullari, η οποία έγινε η πρώτη βουλευτής που παρουσίασε την υπόθεση στην εγχώρια ημερήσια διάταξη της Τουρκίας, τόνισε τη δικαστική ευθύνη και συνενοχή της χώρας σχετικά με αυτούς τους ισχυρισμούς, μιας και αφορούν εγκληματικές πράξεις ομάδων που υποστηρίζονται από το τουρκικό καθεστώς.
Ενώ κάποιες γυναίκες έχασαν τη ζωή τους στα βασανιστήρια των στρατοπέδων της βόρειας Συρίας, άλλες γυναίκες που κρατούνται φυλακισμένες, κακοποιούνται και βιάζονται από τους μισθοφόρους.
Καθώς οι φωνές αγωνίας και βοήθειας των Κούρδισσων γυναικών πέφτουν στο κενό, η κατάστασή τους υπενθυμίζει το γεγονός ότι χιλιάδες γυναίκες Γεζίντι από το Σιντζάρ στο Ιρακινό Κουρδιστάν, απήχθησαν, βιάστηκαν, δολοφονήθηκαν και υποδουλώθηκαν από τον Daesh πριν έξι χρόνια.
Οι λεπτομέρειες σχετικά με τις κατηγορίες τεκμηριώνονται στα πλαίσια του προγράμματος "Missing Afrin Women Project" το οποίο παρακολουθεί τις απαγωγές Κούρδισσων γυναικών και κοριτσιών στο Αφρίν, από το 2018. Το πρόγραμμα διαθέτει έναν διαδραστικό χάρτη που εμφανίζει τα στοιχεία του εξαφανισμένου ατόμου, την ημερομηνία και την τοποθεσία απαγωγής ή εξαφάνισης, την ένοπλη ομάδα που θεωρείται υπεύθυνη για την απαγωγή, και λεπτομέρειες σχετικά με το αν η εν λόγω γυναίκα ή κορίτσι έχει απελευθερωθεί.
Βάσει μαρτυριών, εκατοντάδες κορίτσια από το Κουρδιστάν απήχθησαν και μεταφέρθηκαν στην Τουρκία μέσω στρατιωτικών σημείων διέλευσης στα σύνορα Συρία και Τουρκίας, με σκοπό να πουληθούν ως σεξουαλικοί σκλάβοι σε εμπόρους του Κατάρ, οι οποίοι της μεταφέρουν στη Λιβύη.
Συνολικά, περισσότερες από 1.000 γυναίκες και κορίτσια έχουν απαχθεί μόνο στο Αφρίν, μετά την αποκαλούμενη επιχείριση "Κλαδί Ελιάς" από την Τουρκία, η οποία διεξήχθει πριν από δύο χρόνια, και εκδίωξε τις Κουρδικές Λαϊκές Μονάδες Προστασίας (YPG) από την περιοχή.
Η επιχείρηση επικρίθηκε από τη διεθνή κοινότητα ως απόπειρα δημογραφικής αλλαγής και αναγκαστικού εκτοπισμού.
Τον Φεβρουάριο του 2019, η Ανεξάρτητη Διεθνής Εξεταστική Επιτροπή του ΟΗΕ για τη Συρία δημοσίευσε έκθεση αξιολόγησης σχετικά με την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Αφρίν.
"Η επιτροπή διαπιστώνει ότι υπάρχουν εύλογοι λόγοι να πιστεύουμε ότι τα μέλη των ένοπλων ομάδων στο Αφρίν διέπραξαν τα εγκλήματα πολέμου της ομηρίας ανθρώπων, της σκληρή μεταχείρισης, των βασανιστηρίων και των λεηλασιών", ανέφερε η έκθεση.
«Πολλές υποθέσεις που περιλαμβάνουν αυθαίρετες συλλήψεις και κρατήσεις από μέλη ένοπλων ομάδων, περιελάμβαναν αξιόπιστους ισχυρισμούς βασανιστηρίων και κακομεταχείρισης, που στοχεύουν συχνά άτομα Κουρδικής καταγωγής», πρόσθεσε η έκθεση του ΟΗΕ.
Τον Νοέμβριο του 2020, ο Γενικός Επιθεωρητής του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ για την Επιχείρηση Inherent Resolve δημοσίευσε μια έκθεση που καλύπτει την περίοδο μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου 2020.
Η έκθεση έδειξε ότι το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ «εκφράζει ιδιαίτερη ανησυχία για τις αναφορές πως οι αντιπολιτευτικές ομάδες που υποστηρίζονται από την Τουρκία διέπραξαν σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και παραβιάσεις του νόμου της ένοπλης σύγκρουσης στη βορειοανατολική Συρία, συμπεριλαμβανομένων των δολοφονιών, των βασανιστηρίων, του βιασμού και της απαγωγής , μεταξύ άλλων».
Αφήστε ένα σχόλιο