Eren Keskin: Η σεξουαλική βία από κρατικούς αξιωματούχους στην Τουρκία συνεχίζεται

Eren Keskin: Η σεξουαλική βία από κρατικούς αξιωματούχους στην Τουρκία συνεχίζεται

Eren Keskin: Η σεξουαλική βία από κρατικούς αξιωματούχους στην Τουρκία συνεχίζεται

Eren Keskin: Η σεξουαλική βία από κρατικούς αξιωματούχους στην Τουρκία συνεχίζεται

Καθώς το Πανεπιστήμιο Boğaziçi συνεχίζει να διαμαρτύρεται εναντίον του πρύτανη που διορίστηκε απευθείας από τον Ερντογάν, και συγκλονίζει την τουρκική κοινωνία, η βίαιη αστυνομική καταστολή και η σεξουαλική βία που στοχοποιεί τους φοιτητές αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης από τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα.

Γυναίκες, φοιτητές και LGBTQI+ φοιτητές του Πανεπιστημίου Boğaziçi οι οποίοι έχουν υποστηρίξει τις διαμαρτυρίες εναντίον του Melih Bulu - του νέου μη εκλεγμένου πρύτανη του πανεπιστημίου - έχουν στοχοποιηθεί από μια εκστρατεία δίωξης και καταστολής. Αρκετές γυναίκες και LGBTQI+ φοιτητές δήλωσαν ότι κακοποιήθηκαν σεξουαλικά ενώ βρίσκονταν υπό αστυνομική κράτηση.

Όταν ο διορισμός του νέου πρύτανη προκάλεσε οργή μεταξύ των φοιτητών του Boğaziçi, χιλιάδες μαθητές αντέδρασαν στην απόφαση μαζί με εκατοντάδες ακαδημαϊκούς του πανεπιστημίου. Φοιτητές και καθηγητές ζήτησαν την παραίτηση του διορισμένου πρύτανη. Η εκστρατεία διαμαρτυρίας συνεχίζεται από την 1η Ιανουαρίου.

Μέχρι σήμερα, περισσότεροι από 500 άνθρωποι έχουν συλληφθεί σε όλη τη χώρα σε διάφορες διαμαρτυρίες αλληλεγγύης. Αρκετοί LGBTQI+ φοιτητές από το Πανεπιστήμιο Boğaziçi περιέγραψαν τη βίαιη μεταχείριση που έχουν υποστεί στα αστυνομικά τμήματα. Κάποιοι μάλιστα δήλωσαν ότι απειλήθηκαν με βιασμό μετά την απελευθέρωσή τους.

Αρκετές φοιτήτριες ανέφεραν σεξουαλική κακοποίηση από τους αστυνομικούς, κατά τη διάρκεια της κράτησής τους.

Η Ερέν Κεσκίν, εξέχουσα δικηγόρος για τα δικαιώματα των γυναικών και συμπρόεδρος της Τουρκικής Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (IHD), μίλησε για τη σεξουαλική βία και τις παρενοχλήσεις που διαπράχθηκαν από κρατικούς αξιωματούχους.

Η σεξουαλική βία από κρατικούς αξιωματούχους έχει ως στόχο να κάμψει την κοινωνική αντίσταση

Έχοντας εργαστεί σε περιπτώσεις σεξουαλικής βίας που διαπράττονται από κρατικούς αξιωματούχους για πάνω από 30 χρόνια, η Κεσκίν και άλλοι ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δημιούργησαν το 1997 το Γραφείο Νομικής Βοήθειας κατά της Σεξουαλικής Παρενόχλησης και του Βιασμού. «Η σεξουαλική βία που διαπράττεται από κρατικούς αξιωματούχους είναι μια μέθοδος που χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια στην Τουρκία», παρατήρησε.

«Τα σεξουαλικά βασανιστήρια, η παρενόχληση και οι παραβατικές σωματικές έρευνες γυναικών στοχεύουν στη διακοπή της κοινωνικής αντίστασης».

Εβδομήντα πέντε γυναίκες υπέβαλαν αίτηση στο IHD τους πρώτους δέκα μήνες του 2020 σε σχέση με περιπτώσεις σεξουαλικής βίας που διαπράχθηκαν από κρατικούς αξιωματούχους, ενώ 50 γυναίκες βίωσαν αυτές τις επιθέσεις καθώς ήταν υπό κράτηση. 20 γυναίκες υπέστησαν σεξουαλική παρενόχληση στις φυλακές και πέντε γυναίκες βιάστηκαν από αστυνομικούς, σύμφωνα με στοιχεία που παρέχονται από το Γραφείο Νομικής Βοήθειας κατά της Σεξουαλικής Παρενόχλησης και του Βιασμού.

«Κατατέθηκαν μόνο 29 αγωγές εναντίον αυτών των δραστών. 46 από αυτούς τους φακέλους έκλεισαν πριν μπορέσουν να προσαχθούν στη δικαιοσύνη», δήλωσε η Κεσκίν και σημείωσε ότι αυτό αντανακλά τη στάση του τουρκικού δικαστικού σώματος, σχετικά με τις υποθέσεις σεξουαλικής βίας.

Πολλές γυναίκες πλέον δεν φοβούνται να αποκαλύψουν τη σεξουαλική βία που έχουν υποστεί

Η Ερέν Κεσκίν θυμάται τις συνομιλίες που είχε αυτή και οι συνάδελφοί της με Κούρδισσες γυναίκες, κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990. «Οι γυναίκες εξηγούσαν ότι οι στρατιώτες τις είχαν κακοποιήσει. Ωστόσο, δεν μπορούσαν να πουν με λεπτομέρεια τι πραγματικά τους είχαν κάνει οι στρατιώτες». Μετά από χρόνια αγώνων και υπεράσπισης γυναικών που βιάστηκαν και κακοποιήθηκαν σεξουαλικά από τούρκους κρατικούς αξιωματούχους, η Κεσκίν σημείωσε ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει στην Τουρκία. "Τώρα, πολλές γυναίκες δεν φοβούνται να αποκαλύψουν τη σεξουαλική βία που τους στοχοποιεί και αυτό είναι ένα θέμα που πολλές γυναίκες μπορούν να συζητήσουν πλέον ανοιχτά".

Όταν η Κεσκίν και οι συνεργάτες της ίδρυσαν το γραφείο τους, οι γυναίκες στις φυλακές άρχισαν να τους λένε για τις βίαιες εμπειρίες τους. Αργότερα, ένας μεγάλος αριθμός γυναικών από Κουρδικές επαρχίες άρχισαν να υποβάλλουν αίτηση στο γραφείο τους, σημείωσε. Μέχρι σήμερα, 800 γυναίκες και τρανς άτομα έχουν υποβάλει αίτηση στο γραφείο, αναφέροντας σεξουαλική βία που τους προκάλεσαν κρατικοί αξιωματούχοι. «Γνωρίζουμε όμως ότι ο πραγματικός αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος, επειδή υπάρχουν πολλές γυναίκες που νιώθουν ντροπή ή φοβούνται να μιλήσουν. Δεν είναι εύκολο να το συζητήσουμε, καθώς ζούμε σε μια φεουδαρχική κοινωνία», εξήγησε.

Κανένας δράστης δεν προσήλθε στη δικαιοσύνη

Μεταξύ των 800 αιτήσεων που έχει λάβει το IHD, κανένας δράστης δεν έχει προσαχθεί στη δικαιοσύνη σχετικά με τα εγκλήματα σεξουαλικής βίας για τα οποία κατηγορείται.

Η Κεσκίν επισημαίνει την πολιτική ατιμωρησίας που υπάρχει αναφέροντας τα στατιστικά στοιχεία και την μη δικαστική δίωξη των δραστών.

"Τα δικαστήρια αποδέχονται τις εκθέσεις του Ινστιτούτου Ιατροδικαστικής (ATK) για σεξουαλικά βασανιστήρια. Ωστόσο, το Ινστιτούτο Ιατροδικαστικής είναι και αυτό ένα κρατικό ίδρυμα. Δεν καταγράφει και δεν αναφέρει τις περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης», δήλωσε η Κεσκίν. «Ακόμα κι αν υπάρχει αναφορά, οι δράστες δεν οδηγούνται στη δικαιοσύνη. Κανένας δράστης σεξουαλικής παρενόχλησης ή βιασμού δεν έχει τιμωρηθεί στις αγωγές που έχουμε καταθέσει μέχρι τώρα».

Παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στα δικαστήρια της Τουρκίας, η Κεσκίν παραμένει αισιόδοξη σχετικά με τον αγώνα τους για δικαιοσύνη: «Η δικαιοδοσία δεν εξαντλείται στο εσωτερικό δίκαιο. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις στις οποίες έχουμε κερδίσει και δικαιωθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».