Eren Keskin: «Η κρατική δομή του 1990 δημιουργήθηκε για να καλύψει τα εγκλήματα που διαπράττει το κράτος»

Eren Keskin: «Η κρατική δομή του 1990 δημιουργήθηκε για να καλύψει τα εγκλήματα που διαπράττει το κράτος»

Eren Keskin: «Η κρατική δομή του 1990 δημιουργήθηκε για να καλύψει τα εγκλήματα που διαπράττει το κράτος»

Eren Keskin: «Η κρατική δομή του 1990 δημιουργήθηκε για να καλύψει τα εγκλήματα που διαπράττει το κράτος»

Η Eren Keskin, εξέχουσα υπερασπίστρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, λέει ότι οι ισχυρισμοί του Sedat Peker δεν αποτελούν έκπληξη για τους υπερασπιστές των δικαιωμάτων στη χώρα, οι οποίοι γνωρίζουν τη λειτουργία του βαθέως κράτους από τη δεκαετία του 1990.

Οι σχέσεις μεταξύ της μαφίας και του κράτους άρχισαν να συζητούνται από πολλούς κύκλους στην Τουρκία μετά από τις κατηγορίες του Τούρκου αρχηγού της μαφίας, Σεντάτ Πεκέρ, με τις οποίες ενέπλεξε πολιτικούς του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), σε υποθέσεις διακίνησης ναρκωτικών και δολοφονίες.

Όμως, ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία αναφέρονται σε αυτές τις σχέσεις μαφίας - κράτους στο πλαίσιο ανεπίλυτων δολοφονιών και εξαφανίσεων στην Τουρκία εδώ και δεκαετίες και εργάζονται για να προσαχθούν στη δικαιοσύνη οι δράστες αυτών των εγκλημάτων.

Η πιο σημαντική και γνωστή από τους εν λόγω ακτιβιστές είναι η Eren Keskin, δικηγόρος και συμπρόεδρος της Τουρκικής Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (IHD). Η Keskin ξεκαθάρισε ότι καμία από τις δηλώσεις του Σεντάτ Πεκέρ δεν αποτέλεσε έκπληξη για τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Όλοι γνωρίζουμε το κράτος και τη δομή του. Αυτό δεν είναι κάτι νέο. Είδαμε τη δομή του κράτους στη δεκαετία του 1990. Αλλά αυτή η δομή της δεκαετίας του 1990 έχει γίνει πλέον παράδοση. Είναι μέρος μιας ιδεολογίας που δημιουργήθηκε για να συγκαλύψει τα εγκλήματα που διαπράττει το κράτος».

«Στην πραγματικότητα αυτό που συζητείται σήμερα για το βαθύ κράτος ή τις σχέσεις μαφίας-κράτους πηγαίνει πολύ πίσω. Εμείς, ως υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έχουμε μιλήσει για αυτά τα εγκλήματα και τα εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα, εδώ και πολλά χρόνια».

«Όμως κανείς δεν άκουγε τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, διότι υπάρχει ένα νομικό σύστημα που δεν μας ακούει ποτέ. Πρόκειται για ένα σύστημα θεσμοθετημένης ατιμωρησίας», είπε.

Η συμπρόεδρος του IHD εξέφρασε την άποψη ότι όποτε γίνεται συζήτηση για το βαθύ κράτος, οι κρατικές αρχές χρησιμοποιούν πάντα τη δικαιολογία του πολέμου εναντίον των Κούρδων.

«Αυτό το κράτος χρειάζεται πάντα έναν εχθρό. Και αυτός ο εχθρός ήταν πάντα οι Κούρδοι, επειδή ήταν οι πιο δυναμικοί και δραστήριοι στον αγώνα και την αντίστασή τους».

«Εάν δεν επιλυθεί το κουρδικό ζήτημα, εάν δεν αντιμετωπιστούν οι κόκκινες γραμμές της επίσημης ιδεολογίας του κράτους, αυτή η κατάσταση θα συνεχίσει να υφίσταται», είπε.

Η Keskin υπενθύμισε τη σφαγή του Ρομπόσκι και τις δολοφονίες του Κεμάλ Κουρκούτ, της Ceylan Önkol και του Hrant Dink και επανέλαβε τα ερωτήματα για τα οποία οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων περιμένουν εδώ και καιρό μια απάντηση από τις κρατικές αρχές:

«Πού είναι ο δολοφόνος του Κεμάλ Κουρκούτ; Τι συνέβη στην Ceylan Önkol; Ποιοι ήταν οι δράστες της σφαγής στο Ρομπόσκι; Ποιος σκότωσε τον Hrant Dink;».