Επτά χρόνια μετά τη γενοκτονία, το Σιντζάρ είναι πολύ πιο οργανωμένο ενάντια σε νέα πιθανά εγκλήματα

Επτά χρόνια μετά τη γενοκτονία, το Σιντζάρ είναι πολύ πιο οργανωμένο ενάντια σε νέα πιθανά εγκλήματα

Επτά χρόνια μετά τη γενοκτονία, το Σιντζάρ είναι πολύ πιο οργανωμένο ενάντια σε νέα πιθανά εγκλήματα

Επτά χρόνια μετά τη γενοκτονία, το Σιντζάρ είναι πολύ πιο οργανωμένο ενάντια σε νέα πιθανά εγκλήματα

Επτά χρόνια μετά τις γενοκτονικές επιθέσεις του ISIS εναντίον των Γεζίντι, μία πολιτικός του PYD δηλώνει ότι το Σιντζάρ είναι πολύ πιο οργανωμένο σήμερα, με αυτόνομες διοικήσεις και μονάδες αυτοάμυνας.

Για μια περίοδο μετά τις 3 Αυγούστου 2014, το Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και της Συρίας (ISIS) εισέβαλε στο Σιντζάρ, την καρδιά των Γεζίντι στο Ιρακινό Κουρδιστάν. Ενώ περισσότεροι από μισό εκατομμύριο Γεζίντι εκτοπίστηκαν, το ISIS συχνά απήγαγε και πουλούσε γυναίκες Γεζίντι στη σεξουαλική σκλαβιά.

Το 2016, μια Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) δήλωσε ότι η επίθεση του ISIS εναντίον των Γεζίντι στο εσωτερικό της Συρίας συνιστά γενοκτονία. Φέτος, μια ομάδα του ΟΗΕ που ερευνά τις θηριωδίες του ISIS δήλωσε επίσης ότι το ISIS διέπραξε γενοκτονία και κατά των Γεζίντι στο Ιράκ.

«Υπάρχουν σαφείς και πειστικές αποδείξεις ότι τα εγκλήματα εναντίον του λαού Γεζίντι αποτελούσαν σαφώς γενοκτονία», δήλωσε ο Καρίμ Χαν, Ειδικός Σύμβουλος και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Η Hediye Semo, συμπρόεδρος του παραρτήματος στην πόλη Tirbespiye, του Κόμματος Δημοκρατικής Ένωσης (PYD), που βρίσκεται στο καντόνι Καμισλί, υπό τη διοίκηση της Αυτόνομης Διοίκησης της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας (AANES), εξέφρασε τις απόψεις της με αφορμή την επέτειο της γενοκτονίας των Γεζίντι στο Σιντζάρ.

«Υποκλίνομαι με σεβασμό μπροστά σε όλους εκείνους που θυσίασαν τη ζωή τους για να απελευθερώσουν το Σιντζάρ. Έχουν περάσει επτά χρόνια από την γενοκτονία, αλλά τα ίχνη της γενοκτονίας, ο πόνος, η καταστροφή στο Σιντζάρ συνεχίζονται ακόμη», σημείωσε. Όσον αφορά τη συλλογική μνήμη, η πρώτη γενοκτονική σφαγή που αντιμετώπισαν οι Γεζίντι αναφέρεται ως «η πρώτη γενοκτονία». Η τελευταία γενοκτονία ξεκίνησε στις 3 Αυγούστου 2014, όταν το ISIS πολιόρκησε το Σιντζάρ, το κέντρο της μειονότητας των Γεζίντι στο Ιράκ. Οι Γεζίντι απαριθμούν αυτήν την περίοδο σφαγών και γενοκτονικών βαρβαροτήτων ως την 74η Γεν0κτονία.

Η Semo επέστησε ιδιαίτερα την προσοχή στα εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά των γυναικών στο Σιντζάρ. «Έξι χιλιάδες γυναίκες Γεζίντι απήχθησαν από το ISIS. Το πού βρίσκονται εκατοντάδες από αυτές γυναίκες παραμένει άγνωστο. Έχουν σκοτωθεί; Έχουν πουληθεί σαν σκλάβες; Δυστυχώς, δεν έχουμε πληροφορίες για την κατάστασή τους».

«Ήταν η Ροζάβα αυτή που άνοιξε τις πόρτες της στους κατοίκους του Σιντζάρ», πρόσθεσε η Semo. «Ήταν η Ροζάβα αυτή που αγκάλιασε τον λαό του Σιντζάρ. Άνοιξαν τις πόρτες τους και χιλιάδες άνθρωποι του Σιντζάρ πέρασαν στη Ροζάβα. Τότε, είχε ήδη ξεκινήσει επανάσταση της Ροζάβα, όπου υπήρχε και εκεί επίθεση από κάθε γωνιά, αλλά δεν εγκατέλειψαν τον λαό του Σιντζάρ, παρά όλες αυτές τις σκληρές συνθήκες».

Η Semo δήλωσε επίσης ότι οι άνθρωποι στο Σιντζάρ επουλώνουν τις πληγές τους τα τελευταία επτά χρόνια με τη θέλησή τους και την οργανωτική τους δύναμη. «Οι άνθρωποι του Σιντζάρ σχημάτισαν τις οργανώσεις τους, διατήρησαν την ύπαρξή τους και την ταυτότητά τους, με μεγάλη αποφασιστικότητα και δύναμη. Δημιούργησαν τις στρατιωτικές τους μονάδες. Έμαθαν πώς να αμύνονται ενάντια σε μία νέα γενοκτονία».

Και πρόσθεσε: «Η Αυτόνομη Διοίκηση του Σιντζάρ ιδρύθηκε και αυτό ήταν μια μεγάλη επιτυχία. Ταυτόχρονα, το Κίνημα των Γυναικών Γεζίντι δήλωσε ότι η ίδρυσή του ήταν ως απάντηση στην γενοκτονία. Οι άνθρωποι του Σιντζάρ είναι πλέον πολύ πιο οργανωμένοι».

Η Semo μοιράστηκε τις απόψεις της σχετικά με τις συζητήσεις για τα θέματα διακυβέρνησης και συναφείς ανησυχίες στο Σιντζάρ.

«Οι χώρες του κόσμου είδαν πώς το Σιντζάρ στάθηκε και απέκτησε την αυτοδυναμία του: αποδέχονται το καθεστώς του Σιντζάρ αλλά θέλουν να τεθεί υπό την ιρακινή κυβέρνηση, ωστόσο δεν έχουμε ξεχάσει πώς η ιρακινή κυβέρνηση εγκατέλειψε τους ανθρώπους του Σιντζάρ κατά τη διάρκεια των επιθέσεων».

Υπενθυμίζοντας τη στάση των περιφερειακών δυνάμεων τότε, η Semo επέκρινε τις ιρακινές αρχές. «Οι Ιρακινοί πεσμεργκά και στρατιώτες είπαν ότι θα υπερασπιστούν το Σιντζάρ, αλλά άφησαν το Σιντζάρ ανυπεράσπιστο και έφυγαν τρέχοντας. Άφησαν χιλιάδες ανθρώπους στο Σιντζάρ στο θάνατό τους».

«Όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι οι κάτοικοι του Σιντζάρ έχουν πλέον αλλάξει. Οι άνθρωποι του Σιντζάρ έγιναν πλέον κυρίαρχοι του πεπρωμένου και της μοίρας τους. Είναι οργανωμένοι και είναι ένας λαός με στρατιωτική δύναμη. Ο λαός του Σιντζάρ δεν θα μείνει ποτέ χωρίς αυτοάμυνα μπροστά σε μια τέτοια επίθεση - ποτέ ξανά. Η επιστροφή όσων εκτοπίστηκαν από τα εδάφη τους στο Σιντζάρ συνεχίζεται. Ο λαός του Σιντζάρ είναι αυτός που προστατεύει τα εδάφη του τώρα».