Επιστολή στον Μπλίνκεν για τους ηγέτες του ΡΚΚ

Επιστολή στον Μπλίνκεν για τους ηγέτες του ΡΚΚ

Επιστολή στον Μπλίνκεν για τους ηγέτες του ΡΚΚ

Επιστολή στον Μπλίνκεν για τους ηγέτες του ΡΚΚ

Οι Κούρδοι ζητούν από τις ΗΠΑ να μην ταυτίζονται με την Τουρκία στο Κουρδικό.

Η Επιτροπή Έκτακτης Ανάγκης της Ροζάβα έστειλε επιστολή στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, ζητώντας την κατάργηση της επικήρυξης για τη σύλληψη των ηγετικών προσώπων του PKK, Cemil Bayık, Duran Kalkan και Murat Karayılan, που εξέδωσαν οι ΗΠΑ.

Στην επιστολή, που υπογράφεται από τον πρόεδρο της επιτροπής, Meredith Tax, τον Γενικό Γραμματέα, Debbie Bookchin και τον Εκτελεστικό Διευθυντή, Özlem Gönder, αναφέρεται ότι η Επιτροπή εκφράζει την ελπίδα η κυβέρνηση Μπάιντεν uα εγκαταλείψει τη αμφίσημη πολιτική που ακολουθούσε ο πρώην Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με τους Κούρδους.

Υπενθυμίζοντας τα λόγια του Προέδρου των ΗΠΑ Μπάιντεν στη συνέντευξη Τύπου στις 4 Φεβρουαρίου ότι η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ θα βασίζεται στα ανθρώπινα δικαιώματα, στην επιστολή αναφέρεται ότι η ανανέωση της επικήρυξης για τους ηγέτες του ΡΚΚ, Cemil Bayık, Duran Kalkan και Murat Karayılan, άνοιξε το δρόμο για την πρόσφατη δολοφονία της εικοσάχρονης Ντενίζ Ποϋράζ στην Τουρκία.

Επίσης, στην επιστολή που εστάλη στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν τονίζεται ότι η στρατηγική του Ερντογάν και του ΑΚΡ δεν εξυπηρετεί και είναι μάλιστα αντίθετη στα συμφέροντα των ΗΠΑ και για το λόγο αυτόν δεν πρέπει να υποστηρίζεται από την Ουάσιγκτον.

Στην επιστολή υπενθυμίζονται επίσης ότι οι πολιτικές που ακολούθησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποστηρίζουν το ISIS και τεκμηριώνεται η συνεργασία του με συμμορίες όπως η Ceyş el İslam και Sultan Murat Tugayları, ενώ παρατίθενται επίσης οι φράσεις που χρησιμοποίησε ο Ειδικός Απεσταλμένος του Λευκού Οίκου Brett McGurk, στην επιστολή παραίτησης που υπέβαλε στον τότε Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντ.

Τραμπ. Τότε, είχε γράψει μεταξύ άλλων και τα εξής ο Brett McGurk: “Πολλές συριακές αντιπολιτευόμενες ομάδες υποστηρίζονται από την Τουρκία όχι για να πολεμήσουν εναντίον του ISIS, αλλά εναντίον των Κούρδων και αποτελούνται από εξτρεμιστές που δήλωσαν ανοιχτά την θέλησή τους να πολεμήσουν τους Κούρδους.”

Στην επιστολή, στην οποία αναφέρεται επίσης ότι το PKK δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση, αλλά εθνική απελευθερωτική οργάνωση που υπέγραψε τη Σύμβαση της Γενεύης το 1995, ζητήθηκε η κατάργηση της επικήρυξης που αφορά στους ηγέτες του PKK.