Επεβλήθη ποινή 2700 ευρώ σε Κούρδισα ακτιβίστρια επειδή κουβαλούσε μαζί της φωτογραφία του Οτσαλάν

Επεβλήθη ποινή 2700 ευρώ σε Κούρδισα ακτιβίστρια επειδή κουβαλούσε μαζί της φωτογραφία του Οτσαλάν

Επεβλήθη ποινή 2700 ευρώ σε Κούρδισα ακτιβίστρια επειδή κουβαλούσε μαζί της φωτογραφία του Οτσαλάν

Επεβλήθη ποινή 2700 ευρώ σε Κούρδισα ακτιβίστρια επειδή κουβαλούσε μαζί της φωτογραφία του Οτσαλάν

Η Zübeyde Akmeşe έλαβε πρόστιμο από γερμανικό δικαστήριο για δεύτερη φορά, επειδή μετέφερε μια αφίσα με την φωτογραφία του Αμπτνουλάχ Οτσαλάν.

Η Zübeyde Akmeşe έλαβε πρόστιμο 2700 ευρώ για τη μεταφορά αφίσας του αρχηγού του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν, Αμπντουλάχ Οτσαλάν. Η Akmeşe δήλωσε: «Ο Οτσαλάν είναι η κόκκινη γραμμή μας. Δεν θα κάνω βήμα πίσω». Στην απόφαση του δικαστηρίου αντέδρασε και ο δικηγόρος της, Dirk Asche, λέγοντας ότι πρόκειται για παραβίαση της ελευθερίας της έκφρασης.

Η 66χρονη Akmeşe αναγκάστηκε να ζητήσει άσυλο στη Γερμανία λόγω πολιτικών διώξεων στην Τουρκία. Καθώς πλέον αντιμετωπίζει δικαστήρια για τρεις ξεχωριστές υποθέσεις, η ίδια κατηγορείται για παραβίαση του Νόμου περί Οργανώσεων, με το επιχείρημα ότι ζήτησε ελευθερία για τον Οτσαλάν και έφερε αφίσα με το πρόσωπο του Οτσαλάν σε διαμαρτυρία στη Γερμανία.

Είχε επίσης καταδικαστεί να πληρώσει 3400 ευρώ στο παρελθόν σε παρόμοια υπόθεση το 2019. Επρόκειτο για σχετικές υποθέσεις, όπως διαδήλωση κατά της Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου στις 15 Φεβρουαρίου 2020, το συλλαλητήριο της ελευθερίας για τον Οτσαλάν στις 10 Μαρτίου 2021 και μια διαμαρτυρία κατά της τουρκικής εισβολής στο Νότιο Κουρδιστάν, στις 20 Ιουνίου 2021.

Μέλη του «Rote Hilfe (Red Aid) για την αλληλεγγύη με τους κρατούμενους στη Γερμανία» και φίλοι της Akmeşe ήταν παρόντες στη δίκη. Ενώ το δικαστήριο επέβαλε πρόστιμο στην Akmeşe 2700 ευρώ με την αιτιολογία ότι «συνδέεται» το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν, το PKK, σε ένα περιστατικό, αθωώθηκε παράλληλα για ένα άλλο περιστατικό.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τη δίκη, η Akmeşe αντέδρασε στην απόφαση και είπε: «Ο Οτσαλάν είναι η κόκκινη γραμμή του κουρδικού λαού. Το είπα και στο δικαστήριο. Επαναλαμβάνω το αίτημά μου για την ελευθερία για τον Οτσαλάν. Η απομόνωση που του έχει επιβληθεί είναι ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».

Η Akmeşe έκανε την παράκτω δήλωση στο δικαστήριο. «Η απομόνωση που επιβλήθηκε στον Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ο οποίος βρίσκεται στη φυλακή Ιμραλί για 22 χρόνια, συνεχίζεται. Αν και ο Οτσαλάν είχε τη δυνατότητα να συναντηθεί με τον δικηγόρο και την οικογένειά του για κάποιες περιόδους μετά από διαμαρτυρίες, οι συνθήκες απομόνωσης στο Ιμραλί δεν τελείωσαν ποτέ». Τονίζοντας ότι η απομόνωση που επιβάλλεται στον Οτσαλάν επηρεάζει ολόκληρη την κοινωνία, η ίδια πρόσθεσε: «Σήμερα, οι άνθρωποι δεν μπορούν να εκφράσουν τα πολιτικά τους αιτήματα, συμπεριλαμβανομένου και εμού. Από την άλλη πλευρά, διεξάγεται σήμερα ένας αγώνας για την απελευθέρωση του Οτσαλάν σε όλο τον κόσμο».

Ο δικηγόρος Dirk Asche επέκρινε την απόφαση του δικαστηρίου και ανέφερε ότι η διαμαρτυρία κατά της φυλάκισης και της απομόνωσης του Οτσαλάν δεν μπορεί να θεωρηθεί έγκλημα. «Αυτό είναι κατά της ελευθερίας της έκφρασης», είπε.

Το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών απαγόρευσε τη χρήση συμβόλων πολλών κουρδικών οργανώσεων, συμπεριλαμβανομένων των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) και των Γυναικείων Μονάδων Προστασίας (YPJ), καθώς και φωτογραφίες του Οτσαλάν, στις 2 Μαρτίου 2017.