Έντονο διάβημα της Γερμανίας προς την κυβέρνηση AKP-MHP

Έντονο διάβημα της Γερμανίας προς την κυβέρνηση AKP-MHP

Έντονο διάβημα της Γερμανίας προς την κυβέρνηση AKP-MHP

Έντονο διάβημα της Γερμανίας προς την κυβέρνηση AKP-MHP

Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον πρεσβευτή της Τουρκίας στο Βερολίνο για εξηγήσεις, σχετικά με την προεκλογική ομιλία ενός βουλευτή του AKP στην πόλη Νόις, που προέτρεπε το κοινό «να βρει και να εξοντώσει τους τρομοκράτες στις τρύπες που κρύβονται».

Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ, κάλεσε τη Δευτέρα τον πρεσβευτή της Τουρκίας στο Βερολίνο, για να του διαμαρτυρηθεί έντονα για την προεκλογική ομιλία του βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος του AKP, στην πόλη Νόις, κατά την οποία προέτρεψε το κοινό να «βρει και να καταστρέψει τους τρομοκράτες στις τρύπες που κρύβονται» στη Γερμανία. Ο βουλευτής του AKP, Mustafa Acikgoz, αναφερόταν στους Κούρδους και την αντιπολίτευση.

Υπενθυμίζοντας ότι οι προεκλογικές εκστρατείες των Τούρκων εκπροσώπων υπόκεινται σε προηγούμενη άδεια από το γερμανικό κράτος, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση προειδοποίησε ότι όσοι δεν «παίζουν με τους κανόνες» θα υποστούν τις συνέπειες, όπως ανέφερε η τουρκική Deutsche Welle.

Προειδοποιώντας επίσης για το περιεχόμενο της ομιλίας του βουλευτή του AKP Mustafa Acikgoz, το γερμανικό υπουργείο ανέφερε ότι «Δεν υπάρχει χώρος για υποκίνηση και ρητορική μίσους στη Γερμανία».

Ο Acikgoz απευθύνθηκε την Παρασκευή στους υποστηρικτές του κυβερνητικού εταίρου του Ερντογάν, του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP) στη Γερμανία, αναφερόμενος και στοχοποιώντας τους Κούρδους και την αντιπολίτευση: «Δεν τους αφήσαμε να επιβιώσουν στην Τουρκία. Με το θέλημα του Θεού, θα τους βρούμε στις τρύπες τους όπου κι αν κρύβονται στον κόσμο, και θα τους εξοντώσουμε».