Εννέα βουλευτές του HDP κατηγορούνται για ομιλίες τους στο κοινοβούλιο και στα κοινωνικά μέσα

Εννέα βουλευτές του HDP κατηγορούνται για ομιλίες τους στο κοινοβούλιο και στα κοινωνικά μέσα

Εννέα βουλευτές του HDP κατηγορούνται για ομιλίες τους στο κοινοβούλιο και στα κοινωνικά μέσα

Οι κατηγορίες για εννέα βουλευτές από το φιλοκουρδικό κόμμα περιλαμβάνουν - μεταξύ άλλων - τις ομιλίες που έδωσαν στο κοινοβούλιο και τις δημοσιεύσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με τις διαμαρτυρίες στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου.

Τριάντα τρεις κατηγορίες υποβλήθηκαν στο τουρκικό κοινοβούλιο απαιτώντας την άρση των ασυλιών των βουλευτών. Είκοσι οκτώ από τα τριάντα τρία κατηγορητήρια στοχοποιούν τους βουλευτές του HDP. Εγκρίθηκαν επίσης κατηγορίες στο πλαίσιο της έρευνας του Κομπάνι εναντίον του συμπροέδρου του HDP, Pervin Buldan και του βουλευτή Garo Paylan, Sezai Temelli, Serpil Kemalbay, Meral Danış Beştaş, Saruhan Oluç, Pero Dündar, Hüda Kaya και Fatma Kurtulan.

Εννέα κατηγορίες υποβλήθηκαν στη Μεικτή Επιτροπή που αποτελείται από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τη Δικαιοσύνη και το Σύνταγματα. 2.674 φυσικά και ενάγοντες από διάφορα ιδρύματα και κρατικούς φορείς υπέβαλαν καταγγελίες εναντίον των νομοθετών.

955 κατηγορίες κατά των βουλευτών του HDP

Ο συνολικός αριθμός κατηγοριών που έχουν κατατεθεί εναντίον βουλευτών του HDP κατά τη διάρκεια του 27ου νομοθετικού έτους του τουρκικού κοινοβουλίου ανέρχεται στις 955. Παράλληλα ο αριθμός των κατηγοριών που εκπονήθηκαν εναντίον βουλευτών του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και του κυβερνητικού εταίρου, του Κόμματος Εθνικού Κινήματος (MHP), ανέρχεται σε 246, δεκατρείς και εννέα, αντίστοιχα.

Σε αρκετές κατηγορίες, οι βουλευτές του HDP θεωρήθηκαν υπεύθυνοι για τις απώλειες ζωών που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων του Κομπάνι, όταν Κούρδοι που ζούσαν στην Τουρκία κατέβηκαν στους δρόμους σε όλη τη χώρα το 2014 σε διαμαρτυρία ενάντια στην πολιορκία του Κομπάνι από το Ισλαμικό Κράτος (ISIS, επίσης γνωστό ως Daesh).

Tweets, δηλώσεις τύπου, ομιλίες και μυστικές δηλώσεις μαρτύρων συμπεριλήφθηκαν στις κατηγορίες

Μυστικές δηλώσεις μαρτύρων, δηλώσεις τύπου που έγιναν στις 9 Οκτωβρίου 2014, η συμμετοχή βουλευτών σε διαδηλώσεις, εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν από το HDP, συμμετοχή σε εκλογικές εκστρατείες και δημοσιεύσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συπεριλήφθηκαν όλα μαζί ως «ενοχοποιητικά στοιχεία» στις κατηγορίες. Επιπλέον, δηλώσεις που έγιναν από βουλευτές στις 8 Μαρτίου («Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας»), στις 25 Νοεμβρίου («Διεθνής Ημέρα του Αγώνα εναντίον της Βίας κατά των Γυναικών»), και δηλώσεις σχετικά με το καθεστώς απομόνωσης, τις απεργίες πείνας και τις διαμαρτυρίες στο Boğaziçi αναφέρθηκαν και αυτά επίσης ως λόγοι για τις κατηγορίες. Οι δηλώσεις που έγιναν σε συνεντεύξεις Τύπου οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στο κοινοβούλιο της Τουρκίας αναφέρονται επίσης ως αποδεικτικά στοιχεία.

Η συμμετοχή των βουλευτών στη «Διάσκεψη Δημοκρατίας και Ειρήνης» που πραγματοποιήθηκε στην Άγκυρα στις 25-26 Μαΐου 2013 θεωρήθηκε επίσης έγκλημα.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι οι δημοσιεύσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης των βουλευτών σχετικά με τις διαμαρτυρίες εναντίον του διορισμένου πρύτανη στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου από τον Ερντογάν, του Μελίχ Μπουλού, συμπεριλήφθηκαν στις κατηγορίες. Η ανάρτηση, «Μπορείτε να αλυσοδέσετε τις πόρτες, όχι τα μυαλά των μαθητών», που κοινοποίησε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του HDP, Saruhan, θεωρήθηκε επίσης αποδεικτικό στοιχείο για τις κατηγορίες εναντίον του.