Εκστρατεία για αναγνώριση της κουρδικής γλώσσας στην Τουρκία

Εκστρατεία για αναγνώριση της κουρδικής γλώσσας στην Τουρκία

Εκστρατεία για αναγνώριση της κουρδικής γλώσσας στην Τουρκία

Εκστρατεία για αναγνώριση της κουρδικής γλώσσας στην Τουρκία

Συνεχίζεται η εκστρατεία για την αναγνώριση της κουρδικής γλώσσας ως επίσημης γλώσσας στην Τουρκία. Οι Κούρδοι ηγούνται εδώ και χρόνια του αγώνα για εκπαίδευση στη μητρική γλώσσα όλων των διαφορετικών κοινοτήτων που ζουν στη χώρα.

Οι Κούρδοι αγωνίζονται εδώ και πολύ καιρό για να πείσουν την τουρκική κυβέρνηση να επιτρέψει την εκπαίδευση στις «μητρικές γλώσσες» των λαών της Τουρκίας.

Κούρδοι ακτιβιστές έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους ότι τα εμπόδια που τίθενται για την εκπαίδευση στα κουρδικά δεν μπορούν να ξεπεραστούν, εκτός εάν οι τουρκικές αρχές αναγνωρίσουν επίσημα την κουρδική γλώσσα.

Το Κουρδικό Δίκτυο Γλώσσας και Πολιτισμού (Tora Ziman û Çanda Kurdî) και η Κουρδική Γλωσσική Πλατφόρμα, η οποία περιλαμβάνει εννέα κουρδικά πολιτικά κόμματα στην Τουρκία, ξεκίνησαν εκστρατεία στις 21 Φεβρουαρίου ζητώντας εκπαίδευση στα κουρδικά και αναγνώριση των κουρδικών ως επίσημης γλώσσας στην Τουρκία.

Η Πλατφόρμα Εργασίας και Δημοκρατίας στην νοτιοανατολική επαρχία Urfa της Τουρκίας (Riha), συνεχίζει την εκστρατεία στην πόλη. Οι εργασίες για την απόκτηση υπογραφών για το αίτημα θα συνεχιστούν έως τις 15 Μαΐου, την ημέρα εορτασμού της κουρδικής γλώσσας.

Οι ακτιβιστές της καμπάνιας στην Urfa δεν μπόρεσαν να συλλέξουν φυσικές υπογραφές λόγω των μέτρων κατά της πανδημίας στην Τουρκία, αλλά πραγματοποιούν το έργο της εκστρατείας μέσω πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης και στοχεύουν στη συλλογή 100.000 υπογραφών.

Ο Salih Mevali, ακτιβιστής της εκστρατείας στην Urfa και μέλος της Ένωσης Συγγραφέων Μεσοποταμίας, τόνισε τη σημασία της εκστρατείας για όλες τις άλλες γλώσσες που ομιλούνται από τις διαφορετικές κοινότητες που ζουν στην Τουρκία.

«Όχι μόνο τα Κουρδικά, αλλά και όλες οι γλώσσες των υπόλοιπων κοινοτήτων πρέπει να αναγνωριστούν ως επίσημες γλώσσες. Οι άνθρωποι πρέπει να είναι σε θέση να χρησιμοποιούν τις μητρικές τους γλώσσες στην καθημερινή ζωή και στη λογοτεχνία και έτσι να μπορούν να εμπλουτίζουν τις ομιλούμενες γλώσσες τους», δήλωσε ο Mevali σε συνέντευξή του.

Τόνισε τη σχέση μεταξύ της αποτελεσματικής χρήσης της μητρικής γλώσσας στην οικοδόμηση του πολιτισμού μιας κοινωνίας. «Μια κοινωνία αναγνωρίζεται μέσω της γλώσσας της», πρόσθεσε. «Η γλώσσα είναι η ταυτότητα ενός ατόμου. Εάν δεν υπάρχει η γλώσσα, δεν μπορούμε να υπάρξουμε. Η γλώσσα διαθέτει μια υπαρξιακή σημασία της αναγνώρισης του εαυτού μας».

Ο κουρδός συγγραφέας υπογράμμισε επίσης την ανάγκη διατήρησης των κουρδικών ενάντια στις πολιτικές αφομοίωσης λέγοντας: «Έχουμε τεράστια ευθύνη και πρέπει να το γνωρίζουμε. Κάθε βράδυ πριν πάμε να κοιμηθούμε, πρέπει να σκεφτόμαστε πώς θα προστατεύσουμε τη γλώσσα μας».

Ο Cemal Babaoğlu, εκπρόσωπος της Ένωσης Συγγραφέων Μεσοποταμίας της πόλης Urfa, δήλωσε ότι το αίτημα για την αναγνώριση της κουρδικής γλώσσας αποτελεί έκκληση προς το τουρκικό κράτος να εγκαταλείψει τις «λανθασμένες» πολιτικές απαγόρευσης των μητρικών γλωσσών και της πολιτικές αφομοίωσης.

«Στην πραγματικότητα, αυτή η εκστρατεία αποτελεί πηγή ντροπής για την τρέχουσα τουρκική κυβέρνηση. Η προσπάθειά μας τους εκθέτει. Σταματήστε αυτήν την επονείδιστη συμπεριφορά και αναγνωρίστε τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα των λαών».