Εκπρόσωπος του HDP: «Ο Οτσαλάν είχε προειδοποιήσει για την κρατική μαφία στην Τουρκία»

Εκπρόσωπος του HDP: «Ο Οτσαλάν είχε προειδοποιήσει για την κρατική μαφία στην Τουρκία»

Εκπρόσωπος του HDP: «Ο Οτσαλάν είχε προειδοποιήσει για την κρατική μαφία στην Τουρκία»

Εκπρόσωπος του HDP: «Ο Οτσαλάν είχε προειδοποιήσει για την κρατική μαφία στην Τουρκία»

Η Ebru Günay τόνισε ότι ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν είχε προειδοποιήσει ότι οι μηχανισμοί του πραξικοπήματος και το χάος στην Τουρκία θα ενταθούν, εκτός εάν επιτευχθεί μια δημοκρατική λύση του κουρδικού ζητήματος.

Μιλώντας στην εβδομαδιαία συνέντευξη Τύπου του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP) στην Άγκυρα, η εκπρόσωπος τύπου Εμπρού Γκιουνάι, σχολίασε τις πρόσφατες εξελίξεις στην Τουρκία, σχετικά με τις αποκαλύψεις του τούρκου αρχηγού της μαφίας, Sedat Peker, στο YouTube, τις οποίες παρακολουθήθηκαν εκατομμύρια άνθρωποι στην Τουρκία, και όπου αποκαλύπτονται οι στενοί δεσμοί κράτους-μαφίας.

Υπενθυμίζοντας την ιστορία των πραξικοπημάτων στην Τουρκία, η Γκιουνάι είπε: «Κάθε πραξικόπημα στην Τουρκία έσυρε την κοινωνία μας στο σκοτάδι και είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση της φτώχειας, της διαφθοράς και της παρανομίας. Η εξάλειψη της δημοκρατίας έφερε μαζί της τα ενισχυμένα δίκτυα μαφίας και τους μαφιόζους. Η νοοτροπία πραξικοπήματος της 12ης Σεπτεμβρίου [1980] και του 1997, δυστυχώς εξακολουθεί να υφίσταται μέχρι σήμερα».

Πρόσθεσε: «Αντιμετωπίζουμε τα ίδια προβλήματα στην Τουρκία του 2021. Δεν υπάρχει νόμος, υπάρχουν συνεχείς επιθέσεις κατά της δημοκρατίας, οι πολιτικοί βρίσκονται υπό σύλληψη, οι κρατικοί διαχειριστές διορίζονται στις θέσεις των εκλεγμένων αντιπροσώπων, πραγματοποιούνται οι μεγαλύτερες αδικίες στην ιστορία της Τουρκίας , οι γυναίκες, οι φοιτητές που ζητούν τα δικαιώματά τους υφίστανται βασανιστήρια, υπάρχει καταπίεση της κοινωνίας μας, στους ακαδημαϊκούς και στα συνδικάτα».

«Οι μαφιόζοι είναι σύμμαχοι της κυβέρνησης στην πραγματικότητα, τους ανήκει η κυβέρνηση. Εάν αυτό δεν είναι πραξικόπημα, τότε τι είναι;».

Η Γκιουνάι τόνισε ότι ο φυλακισμένος ηγέτης του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ), Αμπντουλάχ Οτσαλάν, είχε προειδοποιήσει σχετικά με έναν τέτοιο μηχανισμό πραξικοπήματος, όταν η ειρηνευτική διαδικασία συνεχιζόταν στην Τουρκία μεταξύ του 2012 και του 2015.

«Ο Οτσαλάν είχε προειδοποιήσει ότι οι μηχανισμοί πραξικοπήματος και το χάος στην Τουρκία θα ενταθούν, εκτός εάν επιτευχθεί μια δημοκρατική λύση του κουρδικού ζητήματος. Αυτή η ατμόσφαιρα χάους, από τη μία πλευρά της οποίας υπάρχει η μαφία και από την άλλη πλευρά υπάρχει το κράτος, είναι προϊόν αυτού του αδιεξόδου, είναι προϊόν αυτών των μηχανισμών πραξικοπήματος», εξήγησε.

«Ωστόσο, αυτοί οι μηχανικοί πραξικοπήματος δεν λειτουργούν ενάντια στην πολιτική εξουσία, αλλά ενάντια στην κοινωνία των πολιτών και την αντιπολίτευση».

«Η κυβέρνηση, η οποία επαίρεται σε κάθε επέτειο πραξικοπήματος, στην πραγματικότητα πραγματοποιεί πραξικόπημα κάθε μέρα, με στόχο τη βούληση της κοινωνίας. Απειλώντας διαρκώς την αντιπολίτευση πραγματοποιεί συνεχώς το δικό της πραξικόπημα και ο μόνος τρόπος για να απαλλαγούμε από αυτήν τη πραξικοπηματική νοοτροπία, είναι η δημοκρατία.

«Υπάρχουν πολλοί λόγοι πίσω από αυτήν την παρακμή, αλλά ένας από τους πιο σημαντικούς λόγους είναι η εχθρότητα προς τους Κούρδους. Εάν η ειρηνευτική διαδικασία δεν είχε πέσει θύμα των πολιτικών συνωμοσιών της κυβέρνησης, η κοινωνία μας δεν θα συζητούσε για μαφιόζους, αλλά για ένα νέο επίπεδο δημοκρατίας».