Εκδήλωση της εκστρατείας “Υπερασπιζόμαστε το Κουρδιστάν” στο Ντίσελντορφ

Εκδήλωση της εκστρατείας “Υπερασπιζόμαστε το Κουρδιστάν” στο Ντίσελντορφ

Εκδήλωση της εκστρατείας "Υπερασπιζόμαστε το Κουρδιστάν" στο Ντίσελντορφ

Εκδήλωση της εκστρατείας "Υπερασπιζόμαστε το Κουρδιστάν" στο Ντίσελντορφ

Η διαδήλωση «Υπερασπιζόμαστε του Κουρδιστάν - κατά της τουρκικής κατοχής» ξεκίνησε το μεσημέρι στο Ντίσελντορφ. Αρκετές χιλιάδες άνθρωποι συμμετέχουν στη διαμαρτυρία.

Κάτω από φωτεινό γαλάζιο ουρανό και λιακάδα, και με καλή διάθεση, ξεκίνησε το μεσημέρι στο Ντίσελντορφ η διαδήλωση «Υπερασπιζόμαστε το Κουρδιστάν - ενάντια στην τουρκικής κατοχή».

Αρκετές χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν στη διαμαρτυρία που οργανώθηκε από την πρωτοβουλία "Προστατεύουμε το Κουρδιστάν" ενάντια στην εισβολή σε τμήματα του νότιου Κουρδιστάν από την Τουρκία, εδώ και σχεδόν τέσσερις μήνες με τη βοήθεια δομών του ΝΑΤΟ και ισλαμιστών μισθοφόρων. Η διεθνής κοινότητα αγνοεί αυτήν την νέα παραβίαση του διεθνούς δικαίου και τα εγκλήματα πολέμου που προκαλούνται από την Άγκυρα, όπως είναι ο εκτοπισμός των κατοίκων και η καταστροφή της φύσης . Η εκστρατεία «Υπερασπιζόμαστε το Κουρδιστάν» δεν πρόκειται να το επιτρέψει αυτό.

Η πρωτοβουλία κάλεσε το κοινό να επιδείξει την ευρεία αλληλεγγύη της κοινωνίας των πολιτών στο κουρδικό κίνημα ελευθερίας. Κάλεσε τη γερμανική κυβέρνηση να σταματήσει να υποστηρίζει το τουρκικό καθεστώς και να ξεκινήσει διάλογο με Κούρδους πολιτικούς.

Αντισυνταγματικά σημεία ελέγχου

Στο σημείο συνάντησης στο Karlstraße επικρατούσε δυναμική διάθεση μεταξύ των διαδηλωτών, φωνάζοντας δυνατά συνθήματα κατά της στρατιωτικής επιθετικότητας στο Κουρδιστάν, ενώ τραγουδούσαν και χόρευαν κουρδικούς χορούς. Η οργανωτική επιτροπή επέκρινε εκ των προτέρων την αδιάκριτη παρενόχληση και πρόκληση από την γερμανική αστυνομία με τη μορφή αντισυνταγματικών σημείων ελέγχου.

"Τόσο απλά περιόρισαν το δικαίωμα του συνέρχεσθαι σήμερα στο Ντίσελντορφ", δήλωσε ο εκπρόσωπος της εκστρατείας. Αρκετοί αστυνομικοί έψαξαν τα δύο αυτοκίνητα που μετέφεραν τα ηχεία και έλεγξαν όλα πανό. Κατασχέθηκαν ένας αριθμός αφισών και σημαιών. Ένα πανό με την επιγραφή "Ελευθερία για τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν" τοποθετημένο σε ένα περίπτερο αρχικά καλύφθηκε και αργότερα κατασχέθηκε από την αστυνομία.

Μάρτιν Ντόλτζερ: Το παράδειγμα για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή

Για περίπου μία ώρα, η διαδήλωση κατευθυνόταν προς το κέντρο της πόλης. Στην αρχή έγιναν αρκετές σύντομες ομιλίες.

Η συμμαχία "Σταματήστε τον νόμο κατά του συνέρχεσθαι, της Βόρειας Ρηνανίας -Βεστφαλίας - Διαφυλάξτε τα βασικά δικαιώματα!" δήλωσε: "Στη διαδήλωση [στις 26 Ιουνίου], στείλαμε ένα κοινό μήνυμα ότι δεν θα επιτρέψουμε να αφαιρεθούν τα βασικά δικαιώματά μας. Ενωμένοι για βασικά δημοκρατικά δικαιώματα!" Ο κοινωνιολόγος του Αμβούργου, Μάρτιν Ντόλτζερ, ο οποίος είναι επίσης μέλος της Διεθνούς Αντιπροσωπείας Ειρήνης # Delegation4Peace, κάλεσε το κοινό να «δώσει το παράδειγμα για ειρήνη και σεβασμό όσον αφορά τη συνύπαρξη των λαών στη Μέση Ανατολή».

Μουσική και ομιλίες

Η πορεία αποτελείται από διάφορες ομάδες, συμπεριλαμβανομένης μιας φεμινιστικής ομάδας, μιας ομάδας νέων, ενός διεθνιστικού μπλοκ και μιας οικολογικής ομάδας με ακτιβιστές από την καμπάνια "Κάντε τη Ροζάβα Πράσινη Ξανά". Τη μουσική στην εκδήλωση παρέχουν μεταξύ άλλων οι Κούρδοι καλλιτέχνες, Hozan Canê, Hozan Dîyar και Şîvan Perwer. Ομιλίες θα πραγματοποιήσουν ο συμπρόεδρος του Αριστερού Κόμματος του Αμβούργου, Cansu Özdemir, εκπρόσωπος του κινήματος των Ζαπατίστα, το δίκτυο Ya Basta και ο υποψήφιος της γερμανικής βουλής του αριστερού κόμματος της Κάτω Σαξονίας, Mizgin Ciftci.