Δρ. Μιχαηλίδης: Το τουρκικό καθεστώς είναι ένα καθεστώς αρπαγών και κατασχέσεων
Δρ. Μιχαηλίδης: Το τουρκικό καθεστώς είναι ένα καθεστώς αρπαγών και κατασχέσεων
- Date: 15 Δεκεμβρίου, 2021
- Categories:Δικαιώματα,Συνεντεύξεις
- Date: 15 Δεκεμβρίου, 2021
- Categories:Δικαιώματα,Συνεντεύξεις
Δρ. Μιχαηλίδης: Το τουρκικό καθεστώς είναι ένα καθεστώς αρπαγών και κατασχέσεων
Ο ανθρωπολόγος Νίκος Μιχαηλίδης δήλωσε ότι το τουρκικό κράτος δεν αρκείται στην κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων Τούρκων και μη Σουνιτών, αλλά κατάσχει και τη γλώσσα και τον πολιτισμό τους.
Δηλώνοντας ότι η κουρδοφοβία έχει γίνει εφιάλτης για τις τουρκικές ισλαμιστικές ελίτ, ο Δρ. Νίκος Μιχαηλίδης είπε ότι αυτή η «κουρδοφοβία» μετατράπηκε σε «δημοκρατοφοβία» και κατέστρεψε τον κοινωνικό ιστό και τη χώρα.
Ο ανθρωπολόγος Δρ. Νίκος Μιχαηλίδης είναι λέκτορας στο Κέντρο Ελληνικών Σπουδών Stanley J. Seeger '52 του Πρίνστον και στο Τμήμα Ανθρωπολογίας.
Γεννημένος στη Θεσσαλονίκη, ο Μιχαηλίδης σπούδασε πολιτικές επιστήμες και διεθνείς σχέσεις στην Αθήνα. Ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό του στο Πανεπιστήμιο Βοσπόρου της Κωνσταντινούπολης. Οι τομείς ενδιαφέροντός του περιλαμβάνουν την πολιτική ανθρωπολογία, την ελληνική πολιτιστική κληρονομιά στην Ανατολική Μεσόγειο, την τέχνη και την πολιτική, τον κοινωνικό μετασχηματισμό, τη συλλογική μνήμη, τον υλικό πολιτισμό και αλλαγή, τους ανθρώπους και την τεχνολογία. Εργάζεται σε Ελλάδα, ΗΠΑ και Τουρκία.
Εργάζεται πάνω στο προσχέδιο ενός βιβλίου που εξετάζει τις κοινωνικοπολιτικές επιπτώσεις της ανασυγκρότησης και της αναβίωσης της ακρόασης της ποντιακής λύρας.
Ποντιακός καλλιτέχνης της λύρας (λυράρης) ο ίδιος, που πιστεύει ακράδαντα στη δύναμη της τέχνης να προκαλεί διαπολιτισμική ευαισθητοποίηση και θετικές κοινωνικές αλλαγές, ο Δρ. Μιχαηλίδης συμμετέχει επίσης σε μια σειρά από μουσικά πρότζεκτ στην Ελλάδα, την Τουρκία, τις ΗΠΑ και τον Καναδά.
Ο Δρ Νίκος Μιχαηλίδης απάντησε στις ερωτήσεις του ANF.
Αυτές τις μέρες στην Τουρκία συζητείται ο φόρος περιουσίας του 1942. Επειδή είστε ανθρωπολόγος, θέλω να κάνω αυτήν την ερώτηση. Τι απέγιναν οι μειονότητες στην Κωνσταντινούπολη; Συνεχίζει το τουρκικό κράτος αυτή την πολιτική κατά των μειονοτήτων; Πόσος είναι ο κίνδυνος να δημευθεί η περιουσία των Κούρδων όπως έχει δημευτεί η περιουσία των μειονοτήτων;
Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω λέγοντας ότι το τουρκικό κράτος εργάζεται συστηματικά εδώ και δεκαετίες από την ίδρυσή του για να αρπάξει την κουρδική γλώσσα, που είναι η σημαντικότερη περιουσία των Κούρδων. Όταν οι Κούρδοι άρχισαν να αντιδρούν σε αυτή την πολιτιστική ιδιοποίηση, άρχισαν να χάνουν τα χωριά και τα υλικά τους περιουσιακά στοιχεία. Δεν ξέρω καν πόσα κουρδικά χωριά έχουν καταστραφεί από τον τουρκικό στρατό, ενεργώντας σαν κατοχική δύναμη στο Κουρδιστάν. Αυτή η πολιτική δήμευσης συνεχίζεται τουλάχιστον από το 1923. Αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο.
Όσο για τις χριστιανικές κοινότητες της Ανατολίας, όλοι γνωρίζουμε πώς οι Νεότουρκοι διέπραξαν έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και διέπραξαν γενοκτονία εναντίον αυτών των κοινοτήτων (Έλληνες, Αρμένιοι, Ασσύριοι). Αφού τους κατέστρεψαν σωματικά, κατέσχεσαν την περιουσία και την πολιτιστική τους κληρονομιά.
Εκκλησίες που μετατράπηκαν σε τζαμιά και στάβλους αλόγων είναι μόνο ένα μικρό παράδειγμα. Θυμηθείτε επίσης τα διαφορετικά είδη λαογραφικής μουσικής που ιδιοποιήθηκε το κεμαλικό καθεστώς και μετατράπηκαν σε «τουρκική λαϊκή μουσική». Όλοι γνωρίζουμε πώς εκδιώχθηκαν οι Έλληνες της Κωνσταντινούπολης από τη χώρα μετά τα πογκρόμ. Αυτό το κράτος συνεχίζει να διώκει τις μη τουρκικές και μη σουνιτικές ομάδες ιθαγενών. Το τουρκικό καθεστώς είναι ένα καθεστώς δήμευσης.
Ας ρίξουμε μια ματιά στις σχέσεις Τουρκίας-Ελλάδας. Σημαντικό σημείο σε αυτές τις σχέσεις είναι η κατοχή της Κύπρου από την Τουρκία. Μετά την κατοχή, σημαντικός αριθμός Τούρκων αποίκων μεταφέρθηκε στο νησί. Ο συγκυβερνών σχηματισμός των MHP-AKP, παρενέβη στις εκλογές στη Βόρεια Κύπρο και στήριξε τους δικούς τους υποψηφίους. Τι διαβλέπετε για την Κύπρο;
Η Τουρκία ενεργεί σαν αποικιακή δύναμη στην Κύπρο, αυτή είναι η αλήθεια. Είναι έθιμο της Άγκυρας να χρησιμοποιεί μουσουλμανικές κοινότητες στο εξωτερικό για να αποσταθεροποιήσει άλλες χώρες και να παρεμβαίνει στις εσωτερικές τους υποθέσεις. Το έκαναν αυτό και αλλού. Είναι σαφές ότι η Τουρκία θέλει να νομιμοποιήσει την εισβολή της. Αυτό δεν θα γίνει ποτέ αποδεκτό από κανέναν. Θέλω να είμαι σαφής σχετικά με αυτό. Αυτή η κατοχή πρέπει να τελειώσει, και νομίζω ότι θα τελειώσει πολύ σύντομα. Εάν η Τουρκία δεν συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο και δεν αποσύρει τις κατοχικές δυνάμεις από την Κύπρο, το πρόβλημα θα συνεχιστεί και η Τουρκία θα πληρώσει σοβαρό τίμημα. Η εποχή έχει αλλάξει στην περιοχή και στον κόσμο.
Η Τουρκία δεν μπορεί πλέον να παίζει τον ρόλο του κακομαθημένου χωροφύλακα ορισμένων δυτικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή. Η Κυπριακή Δημοκρατία αναπτύσσει πολυμερείς σχέσεις με τοπικούς και διεθνείς παράγοντες για να τη βοηθήσουν να επιβιώσει από την παράνομη τουρκική στρατιωτική κατοχή. Η Κύπρος μετατρέπεται σε κρίσιμο ενεργειακό κόμβο για τις ευρωπαϊκές και παγκόσμιες αγορές. Η Τουρκία είτε θα ενεργήσει ορθολογικά και νόμιμα, είτε θα μείνει εκτός περιοχής.
Η επεκτατική πολιτική της Τουρκίας συνεχίζεται στη βορειοανατολική Συρία και στο Νότιο Κουρδιστάν καθώς και στην Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο. Τι προσπαθεί να κάνει η Τουρκία;
Η Τουρκία εισέβαλε στη Ροζάβα για να σταματήσει την κουρδική αυτονομία και ακόμη και την ανεξαρτησία στην περιοχή. Η Άγκυρα δεν θέλει να δει μια δεύτερη, νόμιμη και αναγνωρισμένη αυτόνομη κουρδική διοίκηση, αυτή τη φορά στη Συρία. Νομίζω ότι η κουρδοφοβία έχει γίνει εφιάλτης για τις τουρκικές ισλαμιστικές ελίτ, και αυτή η «κουρδοφοβία» μετατρέπεται σε «δημοκρατοφοβία», καταστρέφοντας τον κοινωνικό ιστό και τη χώρα. Η Άγκυρα χρησιμοποιεί συμμορίες τζιχαντιστών για να επιτεθεί και να καταστρέψει την κουρδική αυτονομία στη Ροζάβα, αυτό είναι γνωστό γεγονός.
Η Τουρκία είναι ένα αποτυχημένο κράτος που βρίσκεται σε συνεχή κρίση. Δεν έχει μέλλον αν δεν αλλάξει τελείως τους θεσμούς, το σύνταγμα, την πολιτική κουλτούρα και δεν αποκεντρωθεί πλήρως. Κανείς δεν θέλει η Τουρκία να επεκτείνει το έδαφός της εναντίον όλων των γειτόνων της και κανείς δεν θα το επιτρέψει. Αργά ή γρήγορα, η Τουρκία θα πρέπει να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με το Κουρδικό Κίνημα και τον ίδιο τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν για να σταματήσει αυτή η επεκτατική ανοησία και να βρεθεί μια δίκαιη λύση στο τουρκο-κουρδικό πρόβλημα. Οτιδήποτε άλλο θα ήταν αυτοκτονία για την Τουρκία.
Η Τουρκία έχασε τη γεωπολιτική σημασία που είχε κατά την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, με αποτέλεσμα η Άγκυρα να μείνει ατιμώρητη για όσα εγκλήματα διέπραξε κατά των Κούρδων και άλλων πολιτών. Είμαι πολύ αισιόδοξος ότι ένας νέος κόσμος έχει αναδυθεί στην περιοχή μας και πιστεύω ότι οι Κούρδοι θα πάρουν τη θέση που τους αξίζει σε αυτή τη νέα αρχιτεκτονική.
Η τελευταία ερώτηση αφορά τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις. Τα τελευταία χρόνια, οι διμερείς συμμαχικές σχέσεις αναπτύσσονται. Πρόσφατα, οι δύο χώρες πραγματοποίησαν επίσης κοινές ασκήσεις. Πώς ερμηνεύετε τις εξελίξεις στις σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ;
Οι σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ είναι πολύ ισχυρές και επεκτείνονται συνεχώς σε όλους τους τομείς. Η Ελλάδα γίνεται πιο σημαντική για τον σχεδιασμό ασφαλείας των ΗΠΑ. Η Αθήνα γίνεται στοιχείο σταθερότητας, ένα είδος φορέα παροχής ασφάλειας στην περιοχή. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επωφεληθούν από την αυξανόμενη επιρροή και δύναμη της Ελλάδας.
Αφήστε ένα σχόλιο