Δολοφονία στην Κύπρο: Ποιος σκότωσε τον Θεόφιλο Γεωργιάδη το 1994;

Δολοφονία στην Κύπρο: Ποιος σκότωσε τον Θεόφιλο Γεωργιάδη το 1994;

Δολοφονία στην Κύπρο: Ποιος σκότωσε τον Θεόφιλο Γεωργιάδη το 1994;

Δολοφονία στην Κύπρο: Ποιος σκότωσε τον Θεόφιλο Γεωργιάδη το 1994;

Μετά τις ομολογίες του αρχηγού της τουρκικής μαφίας Σεντάτ Πεκέρ, τίθενται πλέον σαφή ερωτήματα για την υπόθεση του διακεκριμένου υποστηρικτή των δικαιωμάτων του Κουρδικού λαού, Θεόφιλου Γεωργιάδη, που δολοφονήθηκε στην Κύπρο το 1994.

Μετά τις ομολογίες του Σεντάτ Πεκέρ, ενός από τους ηγέτες της μαφίας που χρησιμοποίησε το τουρκικό κράτος στον πόλεμο εναντίον των Κούρδων, οι άλυτες δολοφονίες στην Κύπρο βρίσκονται ξανά στην κορυφή της πολιτικής επικαιρότητας.

Στα μέσα της δεκαετίας του 1990 κτίρια εφημερίδων, αυτοκίνητα πολιτικών και δημοσιογράφων βομβαρδίστηκαν, κτίρια κομμάτων πυρπολήθηκαν στην Κύπρο, και πολλοί άνθρωποι είτε σκοτώθηκαν είτε βασανίστηκαν.

Ένα από τα ονόματα εκείνων που δολοφονήθηκαν από την Τουρκία στο νησί ήταν ο Θεόφιλος Γεωργιάδης, πρόεδρος της Επιτροπής Αλληλεγγύης του Κουρδιστάν. Ο Γεωργιάδης, ο οποίος δέχτηκε σφαίρες μπροστά από το σπίτι του το απόγευμα της 20ης Μαρτίου 1994, καθώς ήταν πρόεδρος της Επιτροπής Αλληλεγγύης του Κουρδιστάν της Κύπρου, αποτελεί πλέον ένα σημαντικό σύμβολο του κοινού αγώνα του Ελληνικού λαού και των Κούρδων.

Ο Γεωργιάδης ήρθε σε επαφή με τον αγώνα της ελευθερίας του κουρδικού λαού, καθώς σπούδαζε στη Σχολή Πολιτικής Επιστήμης του Παντείου Πανεπιστημίου στην Αθήνα.

Λόγω της γνώσης του στην τουρκική γλώσσα, ο Γεωργιάδης διετέλεσε υπεύθυνος του τουρκικού γραφείου στο Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών της Κυπριακής Δημοκρατίας το 1986. Το 1988, ίδρυσε την Επιτροπή Αλληλεγγύης του Κουρδιστάν, και με τις τεράστιες προσπάθειές του, δημοσιεύτηκε στα ελληνικά η εφημερίδα, η "Φωνή του Κουρδιστάν".

Ο Θεόφιλος Γεωργιάδης, ο οποίος ήταν ο στόχος της τουρκικής μυστικής υπηρεσίας MIT από τότε, λάμβανε συνεχώς απειλές θανάτου που υπογράφονταν από τις «Τουρκικές Ταξιαρχές Εκδίκησης», μέσω ταχυδρομείου και μέσω τηλεφώνου.

Καθώς ετοιμαζόταν για τον Κουρδικό εορτασμό για το νέο έτος του Νεβρόζ, δέχτηκε επίθεση και πυροβολήθηκε με 5 σφαίρες από ένα πυροβόλο όπλο μπροστά από το σπίτι του, στην οδό Θουκυδίδου στην περιοχή Αγλαντζιά της Λευκωσίας, το απόγευμα της 20ης Μαρτίου 1994.

Αποκαλύφθηκε ότι κάποια στιγμή πριν από το περιστατικό, ένας Τούρκος μυστικός πράκτορας της κυβέρνησης, ο Abdullah Çatlı, είχε επικοινωνήσει με τον Ανδρέα Αριστοδήμου, τον αρχηγό της συμμορίας ναρκωτικών, γνωστό ως «Γιουρούκκη», για να βρει έναν δολοφόνο στο νησί. Ο εν λόγω αρχηγός της μαφίας διέταξε τον αδερφό του, τον Κύπρο Αριστοδήμου να σκοτώσει τον Γεωργιάδη.

Λίγους μήνες μετά τη δολοφονία, τον Ιούνιο του 1994, ο Αριστοδήμου βρέθηκε νεκρός κοντά στην πόλη της Λεμεσού.

Τον Απρίλιο του 1995, το αρχείο έκλεισε λόγω του θανάτου όλων των ονομάτων που εμπλέκονταν στη δολοφονία, ωστόσο οι ευθύνες του τουρκικού καθεστώτος δεν έχουν ακόμα αποδοθεί.

Ο Θεόφιλος Γεωργιάδης, θεωρείται πλέον ως ένα από τα σύμβολα του κοινού αγώνα μεταξύ του Ελληνικού και Κουρδικού λαού, ενώ το όνομά του δόθηκε τιμητικά στο κουρδικό πολιτιστικό κέντρο που ιδρύθηκε στην Κύπρο.