Διοικήτρια YPJ: Καμία δύναμη δεν μπορεί να νικήσει τη βούληση των γυναικών

Διοικήτρια YPJ: Καμία δύναμη δεν μπορεί να νικήσει τη βούληση των γυναικών

Διοικήτρια YPJ: Καμία δύναμη δεν μπορεί να νικήσει τη βούληση των γυναικών

Διοικήτρια YPJ: Καμία δύναμη δεν μπορεί να νικήσει τη βούληση των γυναικών

«Οι γυναίκες μαχήτριές μας απέδειξαν ότι όπου υπάρχουν γυναίκες, υπάρχει δικαιοσύνη και οι γυναίκες παλεύουν ενάντια στην ηγεμονική νοοτροπία. Ο αγώνας ενάντια σε πέντε χιλιάδες χρόνια κυριαρχίας των ανδρών δεν σταματάει ποτέ», δήλωσε η διοικήτρια των YPJ, Amara Şervan.

Η διοικήτρια των Μονάδων Άμυνας των Γυναικών (YPJ) Αμάρα Σερβάν μίλησε για την επέτειο της απελευθέρωσης του Μανμπίτζ. «Υπήρχε μια συνεχής εστίαση στην γυναίκα στον πόλεμο του Μανμπίτζ. Ο εχθρός στόχευε ειδικά τις γυναίκες μαχήτριες», είπε.

Η διοικήτρια Σερβάν αξιολόγησε την επέτειο της απελευθέρωσης του Μανμπίτζ. «Γιατί πολεμάμε, γιατί διεξάγουμε ένοπλο αγώνα; Αν θέλουμε να απελευθερώσουμε μια χώρα, έναν καταπιεσμένο λαό, πρέπει να υιοθετήσουμε έναν ένοπλο αγώνα ως εργαλείο. Κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Ροζάβα, οι δυνάμεις μας δεν έκαναν τίποτα για να παραβιάσουν το δόγμα του δίκαιου πολέμου. Έχουμε έναν ευγενή στόχο να απελευθερώσουμε όλα τα τμήματα της κοινωνίας, των οποίων το ηθικό απειλείται. Ξεκινήσαμε έτσι έναν ένοπλο αγώνα ενάντια σε εκείνους που ήθελαν να καταπιέσουν τους λαούς. Το βασικό μας κίνητρο είναι πώς μπορούμε να απελευθερώσουμε τους ανθρώπους μας με όλες τις διαφορές τους. Επομένως, έχουμε μεγάλη δύναμη θέλησης. Εμμένουμε σε αυτά τα ιδανικά στον πόλεμο. Η βασική μας σκέψη σε όλες τις στρατιωτικές κινήσεις που έχουμε ξεκινήσει είναι πόσο χώρο ζωής μπορούμε να απελευθερώσουμε», είπε.

«Μια από τις στρατιωτικές κινήσεις που πραγματοποιήσαμε ήταν η εκστρατεία του Μανμπίτζ. Το Μανμπίτζ έχει στρατηγικές πτυχές. Είναι μια πόλη όπου ζουν οι Κούρδοι, οι Άραβες και άλλοι λαοί μας. Οι άνθρωποι του Μανμπίτζ διαθέτουν δημοκρατικό πολιτισμό και ήθος. Οργανώσεις όπως το ISIS ή η al-Nusra προσπάθησαν να καταστρέψουν τη βούληση του λαού και να εδραιώσουν την κυριαρχία τους στηριζόμενοι στην ισλαμική τους ταυτότητα. Με αυτό τον τρόπο τρόμαξαν τον κόσμο.

Επιδίωξαν να αποτρέψουν οποιονδήποτε τολμούσε να τους αμφισβητήσει κάνοντας σφαγές. Συνειδητοποιήσαμε αυτή την κατάσταση σε κάθε περιοχή που απελευθερώναμε. Αυτή η κατάσταση τόνωσε πραγματικά το ηθικό μας. Ο κόσμος μας περίμενε ήδη, μας ρωτούσαν μάλιστα γιατί καθυστερήσαμε τόσο.

Ο κύριος στόχος μας ήταν η Ιεράπολη. Αποφασίσαμε να απελευθερώσουμε το Μανμπίτζ για να μπορέσουμε να πάρουμε την Ιεράπολη.

Ορισμένες από τις τακτικές μας απέδωσαν στην απελευθέρωση του Μανμπίτζ. Η βασική μας προσέγγιση είναι να πολεμήσουμε σύμφωνα με τη θεωρία του δίκαιου πολέμου. Δεν είναι δυνατόν να αποτύχει μια δύναμη που συμμορφώνεται με τον δίκαιο πόλεμο. Και ο πόλεμος μας δεν ήταν μόνο ένας φυσικός πόλεμος, ήταν ένας πόλεμος ενάντια σε μια νοοτροπία. Η κύρια τακτική του εχθρού ήταν η τοποθέτηση ναρκών, οι δολοφονίες, οι ενέδρες και το σπάσιμο της βούλησης. Είχαμε καλό συντονισμό. Στόχος μας ήταν να μην βλάπτουμε πολίτες. Ο εχθρός απήγαγε πολλούς αθώους ανθρώπους ως όμηρους. Δεκάδες παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένοι πολίτες χρησιμοποιήθηκαν ως ανθρώπινες ασπίδες στα νοσοκομεία».

«Χρησιμοποιούσαν τους πολίτες»

Η Σερβάν δήλωσε επίσης ότι το ISIS χρησιμοποίησε μεθόδους όπως τοποθέτηση ναρκών, δολοφονίες, οχήματα με βόμβες και μαζικές επιθέσεις στις οποίες οι δυνάμεις του YPJ είχαν σαφή απάντηση. «Επιτίθονταν δόλια, αλλά εμείς ποτέ δεν σπαταλήσαμε τα όπλα που είχαμε. Λειτουργήσαμε υπομονετικά και συστηματικά. Προστατέψαμε μέρη όπως σχολεία και νοσοκομεία. Επιπλέον, δεν καταστρέψαμε ποτέ ιερούς τόπους, τις πνευματικές αξίες της κοινωνίας. Χρησιμοποιούσαν συνεχώς αμάχους. Συναντήσαμε νάρκες σχεδόν παντού. Φύτεψαν νάρκες και βόμβες μέσα σε πολλά σπίτια.

Φυσικά, το Μανμπίτζ προσέφερε τακτικά πλεονεκτήματα. Το Ισλαμικό Κράτος δεν θα είχε πλέον την ευκαιρία να αναπτυχθεί και να γίνει ισχυρό εάν έχανε μια πόλη όπως η Μανμπίτζ. Ως εκ τούτου, πραγματοποιήσαμε την επιχείρησή μας σχολαστικά μέχρι να απελευθερώσουμε εντελώς το Μανμπίτζ. Οι άνθρωποι υπέφεραν πάρα πολύ από αυτούς. Πολλά παιδιά, γυναίκες, αθώοι άνθρωποι έγιναν θύματα αυτού του βρώμικου πολέμου του ISIS, που είναι εχθρός της ανθρωπότητας.

Δεν δώσαμε σημασία στις απειλές του ISIS, αλλά δεν είμαστε ένα κίνημα που έχει στόχο να σκοτώσει. Στόχος μας ήταν να απελευθερώσουμε την πόλη και τους ανθρώπους της. Ανοίξαμε έναν διάδρομο για να αποφύγουμε περαιτέρω ζημιά στο κοινό. Χιλιάδες από αυτούς έχασαν τη ζωή τους και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν. Οι μισθοφόροι του ISIS πήραν όμηρους πολίτες και τους συνέλαβαν καθώς προσπαθούσαν να διαφύγουν χρησιμοποιώντας τον διάδρομο.

Είχαν δημιουργήσει ένα σύστημα βασισμένο στο φόβο. Ο κόσμος χάρηκε όταν άκουσε ότι είχαμε ξεκινήσει την επιχείρησή μας. Μας περίμεναν. Ως εκ τούτου, το ISIS είχε τεράστια μίσος εναντίον του λαού. Σκότωσαν πολλούς πολίτες. Οι δυνάμεις μας που πολέμησαν εκεί έδωσαν επίσης μια μεγάλη μάχη θέλησης. Δεν τα παράτησαν ποτέ. Ο ενθουσιασμός και η ελπίδα ήταν άφθονα γιατί ήμασταν οι αγωνιστές που θέλαμε να απελευθερώσουμε έναν λαό. Προσαρμοστήκαμε στις δύσκολες συνθήκες. Είχαμε επίσης τόσους μάρτυρες. Κάθε θάνατος ενός μαχητή οδήγησε σε μια ισχυρότερη και πιο αποφασιστική μάχη, αφού ήμασταν αφοσιωμένοι στην απελευθέρωση της πόλης και των ανθρώπων. Αυτή ήταν η κύρια προσέγγιση των συναγωνιστών μας από τον αραβικό και κουρδικό λαό. Η θέλησή τους ήταν πολύ ισχυρή, όπως και η απάντησή τους στις επιθέσεις. Υπήρξε τέτοια αντίσταση κατά τη διάρκεια του πολέμου που διήρκεσε τρεις μήνες».

Η διοικήτρια του YPJ Αμάρα Σερβάν παρατήρησε επίσης ότι η στάση των γυναικών μαχητριών ενάντια σε εκείνες τις δυνάμεις που αγνόησαν τις γυναίκες και τη θέλησή τους ήταν μια απάντηση στην μισογυνιστική νοοτροπία.

«Μπορεί μια γυναίκα να πολεμήσει για τη δική της γη; Έχει μια γυναίκα θέληση ή όχι, μπορεί να αγωνιστεί μια γυναίκα; Οι γυναίκες έδωσαν γνήσιες απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις. Ίσως τώρα να μιλάμε μόνο για το Μανμπίτζ, αλλά οι γυναίκες έδωσαν αυτές τις ηχηρές απαντήσεις σε πολλές προηγούμενες συγκρούσεις και πολέμους. Οι συντρόφισες Arin και Avesta, Eylem Tolhildan και Koçerin έγιναν τα μεγαλύτερα παραδείγματα αυτού του αγώνα. Οι στρατιωτικές τακτικές των γυναικών διέφεραν σε ορισμένα σημεία από τη γενική στρατηγική μας. Οι γυναίκες είναι πιο προσεκτικές στον πόλεμο, όπως και στη ζωή».

«Η δύναμη των γυναικών μεγαλώνει»

Υπήρχε μια συνεχής εμμονή ενάντια στην εμφάνιση γυναικών στον πόλεμο. Ο εχθρός στόχευε ιδίως τις γυναίκες. Ήθελαν να πάρουν αιχμάλωτες τις μαχήτριές μας και να επιβάλουν τη θέλησή τους στο κίνημα της ελευθερίας. Στην πραγματικότητα, ο στόχος ήταν να σπάσει η θέληση των γυναικών. Αυτός ήταν όλος ο σκοπός τους. Ο εχθρός έκανε πολλές προσπάθειες για να το καταφέρει αυτό.

Για παράδειγμα, ενώ η συντρόφισσα Koçerin προσπαθούσε να σώσει τους τραυματισμένους φίλους της, το ISIS προσπάθησε να τη συλλάβει. Η Koçerin πραγματοποίησε μια επίθεση αυτοθυσίας τότε. Αυτό δεν το έπραξε μόνο για να σωθεί σωματικά, αλλά για να ελευθερώσει την ψυχή της.

Η πράξη της έδειξε ότι η θέληση των γυναικών δεν θα λυγίσει ποτέ και μπροστά σε καμία δύναμη. Η θέληση, η δύναμη και η συμμετοχή των γυναικών αυξάνονται κάθε μέρα επειδή αντλούμε δύναμη από την εκδίκηση και το χρέος μας να αποτίσουμε φόρο τιμής σε κάθε μαρτυρική μαχήτρια του YPJ ή σε κάθε γυναίκα που μαρτύρησε. Κάθε μας σφαίρα αντιπροσωπεύει την εκδίκηση μιας γυναίκας. Για το λόγο αυτό, το ISIS φοβόταν περισσότερο τις γυναίκες στο Μανμπίτζ.

Οι ίδιοι οι μαχητές του ISIS το παραδέχονται αυτό. Όλοι αναρωτιόντουσαν τι είναι αυτό που δίνει στις γυναίκες τέτοια δύναμη και θέληση να πολεμήσουν. Έτσι νίκησαν οι πιο όμορφες γυναίκες τους πιο βρώμικους άντρες στον κόσμο. Οι συντρόφισσες Eylem, Koçerin, Silava, και Kurdistan ήταν οι πρωτοπόρες μας, οι διοικήτριές μας. Πολέμησαν στην πρώτη γραμμή, χωρίς να κάνουν ούτε ένα βήμα πίσω. Έχουν γίνει σύμβολο για τις γυναίκες μαχήτριες.

Οι γυναίκες μαχήτριές μας απέδειξαν ότι όπου υπάρχουν γυναίκες, υπάρχει δικαιοσύνη και οι γυναίκες αγωνίζονται ενάντια στην ηγεμονική νοοτροπία. Ο αγώνας ενάντια σε πέντε χιλιάδες χρόνια ανδροκρατίας δεν σταματά ποτέ».