Διοικήτρια της γυναικείας κουρδικής μονάδας: «Οι γυναίκες έχουν προσθέσει χρώμα στην αντίσταση»

Διοικήτρια της γυναικείας κουρδικής μονάδας: «Οι γυναίκες έχουν προσθέσει χρώμα στην αντίσταση»

Διοικήτρια της γυναικείας κουρδικής μονάδας: «Οι γυναίκες έχουν προσθέσει χρώμα στην αντίσταση»

Διοικήτρια της γυναικείας κουρδικής μονάδας: «Οι γυναίκες έχουν προσθέσει χρώμα στην αντίσταση»

Η διοικήτρια των γυναικών μαχητριών YJA Star εξηγεί ότι οι γυναίκες μαχήτριες έχουν προσθέσει χρώμα σε κάθε πτυχή του πολέμου που δεν είναι εύκολο να περιγραφεί με λόγια.

Μια γυναικεία μονάδα Κούρδισσων μαχητριών ανταποκρίνεται στις πλήρους κλίμακας επιχειρήσεις της Τουρκίας-ενός μέλους του ΝΑΤΟ- στο Ιρακινό Κουρδιστάν, εδώ και παραπάνω από τρεις μήνες. Πρόκειται για γυναίκες που έχουν οργανώσει τον δικό τους στρατό, που ονομάζεται Ελεύθερες Μονάδες των Γυναικών, γνωστές εν συντομία και ως, το "Αστέρι της YJA", μία οργάνωση η οποία λειτουργεί ως ένοπλη πτέρυγα του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν, του PKK.

Η κεντρική διοίκηση αυτής της ένοπλης γυναικείας μονάδας αποτελείται επίσης από γυναίκες. Μία από αυτές τις διοικήτριες είναι η Χεζίλ Οζγκούρ.

Η Οζγκούρ μίλησε πρόσφατα σε εκπομπή που μεταδόθηκε στο Sterk TV σχετικά με τη συνεχιζόμενη μάχη με τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις στα βουνά των Ζαπ, Μετίνα και Αβασίν, στο έδαφος του βόρειου Ιράκ, που βομβαρδίζονται από τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη σε καθημερινή βάση.

«Ο εχθρός σκέφτηκε: "Θα τους κατακλύσω με όλη μου την τεχνολογική δύναμη και θα τους καταστρέψω όλους", αλλά βρήκαν έναν τοίχο απέναντί τους και αναγκάστηκαν να γυρίσουν πίσω. Αυτό το μοτίβο έχει επαναληφθεί ξανά και ξανά. Έρχονται, χτυπούν στον τοίχο και υποχωρούν».

Η Özgür ανέφερε την κατάσταση των Κούρδων μαχητριών και πώς προσαρμόζονται στις μεταβαλλόμενες συνθήκες του πολέμου.

«Έχουμε προσαρμοστεί σε πολλά πράγματα για να εξουδετερώσουμε τις τεχνικές που χρησιμοποιούνται εναντίον μας. Για να μετακινηθεί ένας Τούρκος στρατιώτης 50 μέτρα, ή μερικές φορές μόλις 15 μέτρα στο έδαφος, χρειάζονται τουλάχιστον τρία ή τέσσερα αεροσκάφη ανιχνευτών στον αέρα, επειδή οι στρατιώτες τους δεν έχουν τη δύναμη της θέλησης να πολεμήσουν εναντίον των ανταρτών μας. Δεν πιστεύουν σε κάποιον ανώτερο σκοπό. Τέτοιοι στρατιώτες δεν μπορούν καν να συγκριθούν με τους αντάρτες».

Σημείωσε την προηγμένη τεχνολογία που χρησιμοποιεί ο τουρκικός στρατός και επεσήμανε ότι ο αγώνας μεταξύ των Κούρδων μαχητών και της Τουρκίας δεν είναι πόλεμος ίσων, όσον αφορά την υλική δύναμη που κατέχουν. Ωστόσο, πρόσθεσε, οι Κούρδοι μαχητές το αντισταθμίζουν με την ηθική, ιδεολογική και ψυχολογική υπεροχή τους.

«Χρησιμοποιούν εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας. Αυτή η τεχνολογία που χρησιμοποιούν μπορεί να μην χρησιμοποιήθηκε ποτέ από ένα κράτος εναντίον κάποιου άλλου. Παρόλα αυτά, έχουν κολλήσει σε ένα συγκεκριμένο σημείο. Δεν μπορούν να προωθηθούν και δεν μπορούν να γυρίσουν πίσω. Είναι υποχρεωμένοι όμως να γυρίσουν πίσω, διότι έχουν ηττηθεί έτσι και άλλως, πρέπει να παραδεχτούν την ήττα τους, να πάρουν όλα τους τα πράγματα και να αποχωρήσουν, γιατί δεν μπορούν να προχωρήσουν περαιτέρω».

Η Özgür μίλησε επίσης για τις γυναίκες μαχήτριες και τον πρωταγωνιστικό ρόλο των Κούρδισσων γυναικών στο μέτωπο του πολέμου.

«Το "Αστέρι της YJA" έχει αφήσει ήδη μια υπερήφανη πολεμική κληρονομιά. Η ιστορία μας είναι μια ιστορία αντίστασης, μέσω της οποίας δημιουργήσαμε ένα ισχυρό επίπεδο στρατιωτικοποίησης», είπε.

«Ειδικά στο Ζάγκρος, στη Μετίνα, ο πρωτοποριακός ρόλος των γυναικών ήταν πραγματικά ξεκάθαρος. Οι αντάρτες της δημοκρατικής νεωτερικότητας προχώρησαν παρά τις ελλείψεις τους. Από το Ζαπ μέχρι το Αβασίν, το Χακουρκέ και το Γκεβέρ, οι στρατιωτικές ενέργειες των γυναικών έχουν τεράστιο αντίκτυπο. Στην εκστρατεία του Bazên Zagrosê, οι γυναίκες έχουν προσθέσει ένα χρώμα σε κάθε πτυχή της αντίστασης που δεν είναι εύκολο να περιγραφεί με λέξεις».