Δημοσιογράφοι στο Βαν της Τουρκίας: Το 2020 ήταν έτος συλλήψεων και κρατήσεων

Δημοσιογράφοι στο Βαν της Τουρκίας: Το 2020 ήταν έτος συλλήψεων και κρατήσεων

Δημοσιογράφοι στο Βαν της Τουρκίας: Το 2020 ήταν έτος συλλήψεων και κρατήσεων

Δημοσιογράφοι στο Βαν της Τουρκίας: Το 2020 ήταν έτος συλλήψεων και κρατήσεων

Οι δημοσιογράφοι στην Τουρκία αντιμετωπίζουν αυξημένες πιέσεις, αλλά ειδικά στις ανατολικές περιοχές, η κρατική καταπίεση έχει λάβει επιπλέον διαστάσεις.

Η επισκόπηση των συλλήψεων και των κρατήσεων που αντιμετώπισαν οι δημοσιογράφοι στο Βαν, κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, υπογραμμίζει την βαρύτητα της κατάστασης.

Ο Παγκόσμιος Δείκτης Ελευθερίας του Τύπου για το 2020, ο οποίος αξιολογεί την κατάσταση της δημοσιογραφίας σε 180 χώρες κάθε χρόνο, έδειξε ότι η Τουρκία κατέλαβε την 154η θέση, από 180 χώρες. Σύμφωνα με τον δείκτη, η Τουρκία εξακολουθεί να είναι μία από τις κορυφαίες χώρες όπου οι δημοσιογράφοι αντιμετωπίζουν τις περισσότερες πιέσεις στο επάγγελμά τους.

Η έκθεση World Press Freedom αναφέρει ότι περισσότεροι από 200 δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης έχουν φυλακιστεί στην Τουρκία τα τελευταία πέντε χρόνια.

Η αυξημένη πίεση στους δημοσιογράφους στην Τουρκία, βρίσκει την πιο εκτεταμένη έκφρασή της σε δημοσιογράφους που δραστηριοποιούνται στις κουρδικές επαρχίες της χώρας, κυρίως στην ανατολική και τη νοτιοανατολική Τουρκία. Η αύξηση των επιθέσεων εναντίον δημοσιογράφων κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους στην ανατολική επαρχία Βαν (Wan), αποδεικνύει αυτή την «ειδική στοχοποίηση» δημοσιογράφων που πραγματοποιούν ρεπορτάζ από τις κουρδικές περιοχές.

Πέντε δημοσιογράφοι συνελήφθησαν και δώδεκα δημοσιογράφοι οδηγήθηκαν στο κρατητήριο πέρσι στο Βαν, σύμφωνα με την έκθεση.

Κατά τη διάρκεια των αστυνομικών επιδρομών στο Βαν στις 6 Οκτωβρίου πέρυσι, οι δημοσιογράφοι του Οργανισμού Μεσοποταμίας (ΜΑ) Adnan Bilen και Cemil Uğur, ο δημοσιογράφος της Jin News Şehriban Abi, ο δημοσιογράφος Nazan Sala, εργαζόμενος της εφημερίδας Yeni Yaşam Fehim Çetiner, και ο πρώην εργαζόμενος της εφημερίδας Yeni Yaşam, Şükran Erdem συνελήφθησαν. Μετά από τέσσερις ημέρες κράτησης, οι δημοσιογράφοι οδηγήθηκαν στη φυλακή.

Αυτές οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν μετά τη δημοσίευση αναφορών σχετικά με τα βασανιστήρια σε δύο Κούρδους χωρικούς από το Βαν, οι οποίοι πετάχτηκαν από στρατιωτικό ελικόπτερο από τούρκους στρατιώτες. Το κατηγορητήριο που εκπονήθηκε εναντίον των δημοσιογράφων τους κατηγόρησε ότι «ανέφεραν γεγονότα εναντίον του κράτους» και απαίτησε ποινή φυλάκισης για καθέναν από αυτούς λόγω «τρομοκρατίας».

Στο πλαίσιο της ίδιας έρευνας, συνελήφθη επίσης ο δημοσιογράφος, Zeynep Durgut. Παραδόξως, οι δημοσιογράφοι δεν κατηγορήθηκαν μόνο για τις ειδήσεις που δημοσίευσαν, αλλά και για τις ειδήσεις που «δεν δημοσίευσαν», καθώς ο εισαγγελέας παρουσίασε ως αποδεικτικά στοιχεία εναντίον τους και ειδήσεις που δεν μετέδωσαν. Σημειώθηκε δηλαδή ως ενοχοποιητικό στοιχείο εναντίον τους, ότι δεν είχαν ποτέ καλύψει δημοσιογραφικά αθλητικά γεγονότα και κοσμικά νέα.

Ένας άλλος δημοσιογράφος που συνελήφθη στο Βαν τον τελευταίο χρόνο ήταν ο δημοσιογράφος, Dindar Karataş. Οι τηλεφωνικές συνομιλίες του Karataş με συντάκτες ειδήσεων και η μετάδοση νέων σχετικά με τα βασανιστηρίων ορισμένων Κούρδων χωρικών στην επαρχία Ağrı (Agiri), θεωρήθηκαν «ως απόδειξη εγκλήματος».

Ο Ruşen Takva, ανεξάρτητος δημοσιογράφος στο Βαν, αντιμετώπισε επίσης κατηγορίες μόνο και μόνο επειδή κάλυψε μια διαδήλωση του Κόμματος των Δημοκρατικών Περιφερειών (DBP), χρησιμοποιώντας τον τίτλο «Η ελευθερία και η εθνική ενότητα του κουρδικού λαού».