Δήλωση για τον Οτσαλάν από τον Ευρωπαϊκό οργανισμό δικαιωμάτων Τουρκίας

Δήλωση για τον Οτσαλάν από τον Ευρωπαϊκό οργανισμό δικαιωμάτων Τουρκίας

Δήλωση για τον Οτσαλάν από τον Ευρωπαϊκό οργανισμό δικαιωμάτων Τουρκίας

Δήλωση για τον Οτσαλάν από τον Ευρωπαϊκό οργανισμό δικαιωμάτων Τουρκίας

Στις 14 Μαρτίου κοινοποιήθηκαν καταγγελίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με τη ζωή του Κούρδου πολιτικού ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

Η Νομική Υπηρεσία του Asrin εξέδωσε γραπτή δήλωση ζητώντας τη δημιουργία διαύλων επικοινωνίας που θα τερματίσουν την κατάσταση απομόνωσης στο Ιμραλί, η οποία αποτελεί καθεστώς βασανιστηρίου, ενώ υπέβαλε αίτηση για επείγουσα επίσκεψη στις φυλακές, στην Αρχή του Εισαγγελέα της Προύσας και στο Υπουργείο Δικαιοσύνης. Δεν έχει υπάρξει απάντηση ακόμη.

Η τελευταία επίσκεψη δικηγόρων ήταν τον Αύγουστο του 2017, και τελευταίο τηλεφώνημα πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο του 2020.

Η οικογένειά του επίσης δεν μπορεί να πραγματοποιήσεις επισκέψεις. Μιλώντας για τους ισχυρισμούς για την υγεία του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης , ο αδερφός του Οτσαλάν, Μεχμέτ Οτσαλάν είπε ότι δεν έχουν καταφέρει να τον δουν εδώ και ένα χρόνο τώρα και πρόσθεσε: «Ανησυχούμε. Η κυβέρνηση είναι υπεύθυνη».

Στην τελευταία έκθεση ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ, που δημοσιεύθηκε το 2020, έγινε αναφορά και πάλι στην απομόνωση του Οτσαλάν και επιπλέον καταδίκη για το γεγονός ότι όλοι οι κρατούμενοι στο Ιμραλί εξακολουθούν να στερούνται το δικαίωμα επισκέψεων από τους δικηγόρους και τα μέλη της οικογένειάς τους.

Στα τελικά ψηφίσματά του, στις ετήσιες διασκέψεις του Ευρωπαϊκού οργανισμού δικαιωμάτων της Τουρκίας (EUTCC) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το EUTCC κάλεσε τα κράτη μέλη της ΕΕ, τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, ιδίως το Συμβούλιο της Ευρώπης αλλά και τα Ηνωμένα Έθνη, να λάβουν διπλωματικά, πολιτικά και νομικά μέτρα για να υποχρεώσουν την Τουρκία να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο σχετικά με τη συνεχιζόμενη απομόνωση του Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ως βάση για εκκίνηση των δημοκρατικών διαδικασιών στην Τουρκία, για μια ειρηνική λύση στο Κουρδικό ζήτημα.

Το EUTCC καλεί την τουρκική κυβέρνηση να επιτρέψει άμεσα τακτικές επισκέψεις για τους δικηγόρους και την οικογένειά του στη φυλακή. Επιπλέον, το EUTCC απαιτεί την άμεση απελευθέρωση του κ. Οτσαλάν και την επιστροφή στον διάλογο για μια πολιτική λύση στο Κουρδικό ζήτημα, ο οποίος είναι απαραίτητο για την επίτευξη ειρήνης, δημοκρατίας και ελευθερίας όχι μόνο στην Τουρκία, αλλά και σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή.