«Δικτάτορας» ο Ερντογάν – Επίθεση Ντράγκι μετά τον μισογυνισμό στη Φον ντερ Λάιεν

«Δικτάτορας» ο Ερντογάν – Επίθεση Ντράγκι μετά τον μισογυνισμό στη Φον ντερ Λάιεν

«Δικτάτορας» ο Ερντογάν - Επίθεση Ντράγκι μετά τον μισογυνισμό στη Φον ντερ Λάιεν

«Δικτάτορας» ο Ερντογάν - Επίθεση Ντράγκι μετά τον μισογυνισμό στη Φον ντερ Λάιεν

Η επίσκεψη του Προέδρου της Επιτροπής της ΕΕ, Ούρσούλα Φον ντε ντερ Λάιεν και του Προέδρου του Συμβουλίου της ΕΕ, Σαρλς Μισέλ για συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, οδήγησε σε διπλωματικές εντάσεις.

Οι θέσεις καθίσματος των δύο αξιωματούχων της ΕΕ στη συνάντηση με τον Ερντογάν και τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Τουρκία, οδήγησαν σε εκτεταμένες επικρίσεις από εξέχοντες πολιτικούς.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι χαρακτήρισε τον Ερντογάν «δικτάτορα»

Ενώ οι Συντηρητικοί και οι Σοσιαλδημοκράτες, ως οι μεγαλύτερες ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, απαίτησαν διευκρινίσεις σχετικά με το περιστατικό και ζήτησαν σύνοδο ολομέλειας με την Φον ντε ντερ Λάιεν και τον Μισέλ, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι χαρακτήρισε ανοιχτά τον Ερντογάν, «δικτάτορα».

Ο Ντράγκι επέκρινε τη συμπεριφορά του Ερντογάν την Πέμπτη 8 Απριλίου κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στη Ρώμη. «Διαφωνώ απολύτως με τον Ερντογάν, νομίζω ότι ήταν ανάρμοστη συμπεριφορά, λυπάμαι πολύ για την ταπείνωση που υπέστη η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εξαιτίας αυτών - ας τους καλέσουμε με τα ονόματά τους - δικτάτορες».

Ωστόσο, ο Ιταλός πρωθυπουργός δήλωσε επίσης ότι η ΕΕ πρέπει να συνεργαστεί με αρχηγούς κρατών όπως ο Ερντογάν.

«Με αυτούς τους δικτάτορες - ας τους πούμε με το όνομά τους - πρέπει να είμαστε ειλικρινείς για να εκφράσουμε την ποικιλομορφία των απόψεων και των οραμάτων της κοινωνίας», είπε. «Πρέπει επίσης να είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε για να διασφαλίσουμε τα συμφέροντα των χωρών μας. Πρέπει να βρεθεί η σωστή ισορροπία».

Η Άγκυρα κάλεσε τον πρέσβη της Ιταλίας

Οι δηλώσεις του Ντράγκι πυροδότησαν αμέσως αντίδραση από την Άγκυρα. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον πρέσβη της Ιταλίας για εξηγήσεις, λόγω των δηλώσεων. Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Τσαβούσογλου χαρακτήρισε τα σχόλια του Ντράγκι «άσχημα και παράλογα» στο Twitter. Ο Τσαβούσογλου έγραψε στην ανάρτηση του ότι: «Καταδικάζουμε έντονα την απαράδεκτη λαϊκιστική ρητορική του διορισμένου πρωθυπουργού της Ιταλίας Ντράγκι και τις απαράδεκτες και αδικαιολόγητες δηλώσεις του για τον εκλεγμένο πρόεδρό μας, και του τις ανταποδίδουμε».

Ο Τσαβούσογλου τόνισε την Πέμπτη 8 Απριλίου ότι οι ρυθμίσεις για τις θέσεις των ευρωπαίων αξιωματούχων, είχαν αποφασιστεί «σύμφωνα με την πρόταση της ΕΕ», ενώ χαρακτήρισε «άδικη» την κριτική κατά της Τουρκίας.

Τι προκάλεσε τις αντιδράσεις;

Το δράμα με τον Ερντογάν και την Πρόεδρο της Επιτροπής της ΕΕ Φον ντε ντερ Λάιεν έχει προκαλέσει έντονη αντιπαράθεση και συζητήσεις εδώ και μέρες. Το συμβάν - το οποίο σήμερα αναφέρεται ως "sofagate" (από το Watergate) - αφορούσε την απόφαση των Τούρκων να αναγκαστεί η Πρόεδρος της Επιτροπής της ΕΕ να περιμένει όρθια, για να καθίσει τελικά σε έναν μακρινό καναπέ, ενώ παράλληλα επετράπη στον ιεαρχικά κατώτερό της, Πρόεδρο του Συμβουλίου της ΕΕ Σαρλ Μισέλ, να καθίσει σε μια καρέκλα ακριβώς δίπλα από τον Ερντογάν.

Αυτή η πράξη πυροδότησε κατηγορίες για μισογυνισμό εναντίον του τουρκικού καθεστώτος.