Διεθνείς παρατηρητές της δίκης Κομπάνι στέλνουν μηνύματα υποστήριξης στο HDP

Διεθνείς παρατηρητές της δίκης Κομπάνι στέλνουν μηνύματα υποστήριξης στο HDP

Διεθνείς παρατηρητές της δίκης Κομπάνι μοιράζονται μηνύματα υποστήριξης προς το HDP

Διεθνείς παρατηρητές της δίκης Κομπάνι στέλνουν μηνύματα υποστήριξης στο HDP

Μια διεθνής επιτροπή κατέφθασε στην Άγκυρα για να παρακολουθήσει τη δίκη των 108 μελών του δεύτερου μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης στην Τουρκία.

Ακτιβιστές και εκπρόσωποι της διεθνούς επιτροπής εξέδωσαν δήλωση Τύπου μετά την πρώτη ακρόαση της δίκης του Κομπάνι, στην οποία μέλη του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP), συμπεριλαμβανομένων των πρώην συμπροέδρων Φιγκέν Γιουκσεκντάγκ και Σελαχατίν Ντεμιρτάς, πρόκειται να δικασθούν για τις διαμαρτυρίες υπέρ του Κομπάνι, που πραγματοποιήθηκαν στην Τουρκία, στις 6-8 Οκτωβρίου του 2014 .

Ο Φράνσις Αλφόνσι, μέλος της Κουρδικής Ομάδας Φιλίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ), δήλωσε ότι: «Παρά την πανδημία Covid-19, συνεχίζουμε τις διαμαρτυρίες μας στην Ευρώπη. Είμαστε εδώ για να ενισχύσουμε την αλληλεγγύη μας προς το HDP και να ζητήσουμε την απελευθέρωση του Σελαχατίν Ντεμιρτάς».

Ο Αλφόνσι πρόσθεσε ότι: «Πρόκειται για δικτατορικές πρακτικές. Δεν σεβάστηκαν τους δικηγόρους υπεράσπισης. Γέμισαν την αίθουσα με αστυνομικούς και στρατιώτες. Ελπίζουμε ότι όλοι οι προφυλακισμένοι κατηγορούμενοι θα απελευθερωθούν με το τέλος της δίκης."

Ο ευρωβουλευτής Brando Benifei, επικεφαλής αντιπροσωπείας του Ιταλικού Δημοκρατικού Κόμματος στο ευρωκοινοβούλιο, δήλωσε ότι κατά την ακρόαση της Δευτέρας είδαμε «ένα παράδειγμα του δικτατορικού καθεστώτος του Ερντογάν».

Ο Benifei συνέχισε: «Δηλώνουμε ξεκάθαρα την αλληλεγγύη μας με το HDP και είμαστε ενάντια στο δικτατορικό καθεστώς του Ερντογάν».

Η ευρωβουλευτής Ana Miranda Paz των Πρασίνων / μέλος του Ισπανικού Εθνικού Κόμματος της Γαλικίας, χαρακτήρισε την υπόθεση Κομπάνι ως «ένα πολιτικό δράμα» που ανέβηκε στη σκηνή ως μέρος των προσπαθειών «ποινικοποίησης» του HDP.

«Προσπαθούμε να ξεκινήσουμε έναν διάλογο, αλλά πώς μπορεί να υπάρξει διάλογος με έναν δικτάτορα; Αυτό που είδαμε είναι ένα πολιτικό δράμα, αλλά το ευρωκοινοβούλιο δεν θα επιτρέψει την ποινικοποίηση του HDP», είπε.

Ο Eric Coquerel, εκπρόσωπος της La France Insoumise, δήλωσε ότι ο πρώτος λόγος που κατέφθασαν στην Άγκυρα ήταν για να «μοιραστούν τη διεθνή αλληλεγγύη» με το HDP.

«Ο δεύτερος λόγος είναι να για καταδείξουμε την πολιτική διαδικασία στην Τουρκία και να αποδείξουμε ότι παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα», εξήγησε. «Η κυβέρνηση, που αποτελεί ένα αυταρχικό καθεστώς, έχει εργαλειοποιήσει το δικαστικό σώμα».

«Γνωρίζουμε ότι ο λόγος επίθεσης του HDP είναι λόγω της αλληλεγγύης τους με τους Κούρδους στο Κομπάνι. Γνωρίζουμε ότι οι Κούρδοι διεξήγαγαν μια μάχη ενάντια στους τζιχαντιστές στο Κομπάνι. Γι' αυτό δεν μπορούμε να καταλάβουμε τη σιωπή της γαλλικής κυβέρνησης ».

Ο Maciej Konieczny, του αριστερού κόμματος "Together" της Πολωνίας, μοιράστηκε τις σκέψεις του σχετικά με τη στάση των δικαστών κατά την πρώτη ακρόαση. «Ο δικαστής δεν ενδιαφερόταν καν να προσπαθήσει να φανεί αμερόληπτος. Δεν υπήρξε δίκαιη δίκη », είπε. «Ο κόσμος πρέπει να μάθει αυτήν την αδικία που βιώσαμε στην αίθουσα του δικαστηρίου».

Η καταλανή πολιτικός Marta Rosique, μέλος του Κογκρέσου των Αντιπροσώπων της Ισπανίας, είπε: «Είδαμε τι σημαίνει πολιτικά υποκινούμενη δίκη. Αυτή η υπόθεση δεν θα έπρεπε να είχε ανοίξει ποτέ. Ο μόνος στόχος είναι η ποινικοποίηση του κουρδικού κινήματος και του HDP."