Διαμαρτυρίες στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία για τη δολοφονία της Deniz Poyraz

Διαμαρτυρίες στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία για τη δολοφονία της Deniz Poyraz

Διαμαρτυρίες στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία για τη δολοφονία της Deniz Poyraz

Διαμαρτυρίες στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία για τη δολοφονία της Deniz Poyraz

Διαμαρτυρίες πραγματοποιήθηκαν στο Λονδίνο, την Κολωνία, το Βερολίνο, το Αννόβερο, το Μόναχο και το Αμβούργο ενάντια στη δολοφονία της Κούρδισσας Deniz Poyraz στην Τουρκία, από έναν ακροδεξιό ένοπλο.

Η δημόσια οργή εκφράστηκε τόσο σε διεθνές επίπεδο όσο και στην Τουρκία για την ένοπλη επίθεση στο γραφείο του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP), στη Σμύρνη, που είχε ως αποτέλεσμα τη δολοφονία της Deniz Poyraz, από έναν ακροδεξιό ένοπλο ονόματι Onur Gencer.

Αρκετές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη σε όλη την Ευρώπη σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη ρατσιστική επίθεση και το φόνο της Poyraz.

Στη Γερμανία και στο Ηνωμένο Βασίλειο, οργανώθηκαν μεγάλες διαμαρτυρίες. Στο Βερολίνο πραγματοποιήθηκε έκτακτη διαμαρτυρία κατόπιν πρόσκλησης του Nav-Berlin και της Συνέλευσης Γυναικών του Dest-Dan. Στη δήλωση Τύπου τους, οι διοργανωτές της διαμαρτυρίας του Βερολίνου δήλωσαν: «Είμαστε σε αλληλεγγύη με το HDP. Αυτοί που είναι υπεύθυνοι για αυτήν την επίθεση είναι το φασιστικό καθεστώς Ερντογάν και το Υπουργείο Εσωτερικών. Μια τέτοια φασιστική επίθεση, η οποία πραγματοποιήθηκε αφού η τουρκική κυβέρνηση υπέδειξε το HDP ως στόχο, δεν θα μας εκφοβίσει. Πράγματι, αυτές οι επιθέσεις στοχοποιούν όχι μόνο το HDP, αλλά και ολόκληρο τον κουρδικό λαό».

Στη συγκέντρωση στο Weinerplatz στην Κολωνία επικράτησαν τα συνθήματα «Το HDP είναι ο λαός, ο λαός είναι εδώ», «Ζήτω η διεθνής αλληλεγγύη» και «το Κουρδιστάν θα γίνει ο τάφος του φασισμού».

Γερμανοί και Κούρδοι ακτιβιστές κατά τη διαδήλωση καταδίκασαν τη δολοφονία της Deniz Poyraz ενώ μίλησαν ακτιβιστές από τη Γυναικεία Υπεράσπιση της Ροζάβα και τη Συμμαχία Δημοκρατικών Δυνάμεων στην Ευρώπη (ADGB).

Οι γερμανικές, κουρδικές και τουρκικές φιλοδημοκρατικές δυνάμεις κατέβηκαν επίσης στους δρόμους του Αμβούργου, μετά την έκκληση διαμαρτυρίας από τη Συμμαχία Δημοκρατικών Δυνάμεων του Αμβούργου. Πραγματοποιήθηκαν ομιλίες στα γερμανικά, κουρδικά και τουρκικά, κατά τις οποίες οι διαδηλωτές τόνισαν ότι η στοχοποίηση της Deniz Poyraz ως γυναίκας πολιτικής ακτιβίστριας δεν ήταν σύμπτωση, αλλά μέρος της επίθεσης της τουρκικής κυβέρνησης εναντίον γυναικών ακτιβιστριών, οι οποίες, σημείωσαν, «είναι οι πρωτοπόροι του κουρδικού αγώνα ελευθερίας και του αγώνα όλων των δημοκρατικών δυνάμεων».

Η ακτιβίστρια και συγγραφέας των δικαιωμάτων των γυναικών, Anja Flach, δήλωσε ότι η κυβέρνηση της Τουρκίας, η οποία δεν μπόρεσε να αποδεχθεί την εκλογική επιτυχία του HDP, ήθελε να προκαλέσει σφαγές και προκλήσεις. Ο Hüseyin Ararat, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Μεταναστών, καταδίκασε επίσης την επίθεση και προέτρεψε τη συνεχή αλληλεγγύη με το HDP.

Η Συμμαχία των Δημοκρατικών Δυνάμεων της Βρετανίας (DGB) διοργάνωσε διαμαρτυρία μπροστά από τη Βιβλιοθήκη Wood Green στο Λονδίνο. Ο συμπρόεδρος της Συνέλευσης του Κουρδικού Λαού, Elif Sarıcan, είπε, «Η φασιστική και οπισθοδρομική νοοτροπία θα ηττηθεί από το κίνημα των Κούρδισσων γυναικών».

Στην κοινή δήλωση που διαβάστηκε εκ μέρους των γυναικείων οργανώσεων που συμμετείχαν στη διαδήλωση, σημειώθηκε ότι: «Αυτή η φασιστική νοοτροπία που ήταν υπεύθυνη για τη δολοφονία ττης Deniz Poyraz θα ηττηθεί. Αυτοί που είναι υπεύθυνοι για αυτήν την επίθεση είναι το φασιστικό καθεστώς Ερντογάν και το Υπουργείο Εσωτερικών. Καλούμε όλους να αγκαλιάσουν το HDP».

Στο τέλος της διαδήλωσης οι διαδηλωτές φώναξαν τα συνθήματα «Ξύπνα Λονδίνο! Ξύπνα Ηνωμένο Βασίλειο!».