Διαδηλωτές σε όλη την Τουρκία ζητούν την διεξαγωγή έρευνας για την χρήση χημικών όπλων

Διαδηλωτές σε όλη την Τουρκία ζητούν την διεξαγωγή έρευνας για την χρήση χημικών όπλων

Διαδηλωτές σε όλη την Τουρκία ζητούν την διεξαγωγή έρευνας για την χρήση χημικών όπλων

Διαδηλωτές σε όλη την Τουρκία ζητούν την διεξαγωγή έρευνας για την χρήση χημικών όπλων

Διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν την Παρασκευή σε πολλές πόλεις της Τουρκίας για να απαιτήσουν έρευνα σχετικά με τις κατηγορίες περί χρήσης χημικών από τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις. «Η λύση είναι η διαπραγμάτευση, όχι η άρνηση και η καταστροφή», είπαν οι συμμετέχοντες ενώ οι διαδηλώσεις αντιμετωπίστηκαν με αστυνομική βία.

Διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν την Παρασκευή σε πολλές πόλεις της Τουρκίας για να απαιτήσουν τη διεξαγωγή έρευνας σχετικά με τις κατηγορίες περί χρήσης χημικών από τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις. Οι ομάδες των διαδηλωτών αντιμετωπίστηκαν με αστυνομική βία, ενώ τους απαγόρευσαν να πραγματοποιήσουν ομιλίες και να διαβάσουν δηλώσεις τύπου.

Υπό έντονη αστυνομική παρουσία, ομάδες ακτιβιστών ζήτησαν την εφαρμογή των διεθνών συμβάσεων που απαγορεύουν τη χρήση χημικών όπλων, στις οποίες είναι συμβαλλόμενο μέρος και η Τουρκία. Οι διαδηλωτές είχαν ως κεντρικό μήνυμά τους ότι: «Η λύση είναι η διαπραγμάτευση, όχι η άρνηση και η καταστροφή».

Εκτός από το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα του Λαού (HDP) της Τουρκίας, αρκετές ΜΚΟ συμμετείχαν στις διαδηλώσεις στις πόλεις Ντιγιαρμπακίρ (Αμέντ), Μαρντίν (Μερντίν), Σανλιούρφα (Ριχά), Σιρνάκ (Σιρνέκ), Άδανα και Μπατμάν (Ελίχ).

Οι κατηγορίες κατά της Τουρκίας για χρήση χημικών όπλων προέρχονται από τις Δυνάμεις Άμυνας του Λαού (HPG), τη στρατιωτική πτέρυγα του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), που κυκλοφόρησαν ένα βίντεο στα μέσα Οκτωβρίου το οποίο έδειχνε δύο Κούρδους μαχητές να έχουν πάθει αποπληξία και να παραληρούν, υπό προφανή επίδραση απαγορευμένων χημικών ουσιών.

Οι Διεθνείς Ιατροί για την Πρόληψη του Πυρηνικού Πολέμου (IPPNW) ανακάλυψαν αρκετά στοιχεία που δικαιολογούν περαιτέρω έρευνα, σχετικά με τις κατηγορίες πως η Τουρκία χρησιμοποιεί χημικά όπλα στις στρατιωτικές της επιχειρήσεις στην περιοχή του Κουρδιστάν του Ιράκ (KRI).

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ δήλωσε τον Δεκέμβριο ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει σε κανένα εξωτερικό όργανο να διεξάγει έρευνες για το θέμα.

Η Σεμπνέμ Κορούρ Φιντσαντσί, η επικεφαλής του Τουρκικού Ιατρικού Συλλόγου (TTB), συνελήφθη με την κατηγορία της τρομοκρατικής προπαγάνδας στα τέλη Οκτωβρίου, διότι σχολίασε σε διαδικτυακό τηλεοπτικό πρόγραμμα τους ισχυρισμούς που ενδεχομένως να συνιστούν παραβίαση του διεθνούς δικαίου.