Διαδικτυακή τουρκική ομάδα καλεί για μποϊκοτάζ του Ancestry.com λόγω «δαιμονοποίησης» Τούρκων

Διαδικτυακή τουρκική ομάδα καλεί για μποϊκοτάζ του Ancestry.com λόγω «δαιμονοποίησης» Τούρκων

Διαδικτυακή τουρκική ομάδα καλεί για μποϊκοτάζ του Ancestry.com λόγω «δαιμονοποίησης» Τούρκων

Διαδικτυακή τουρκική ομάδα καλεί για μποϊκοτάζ του Ancestry.com λόγω «δαιμονοποίησης» Τούρκων

Ένα διαδικτυακό εγχείρημα που ισχυρίζεται ότι βοηθά τους Τούρκους να μάθουν περισσότερα για τη γενεαλογία τους, ζήτησε το μποϊκοτάζ του Ancestry.com, για «δαιμονοποίηση» του τουρκικού λαού.

Πριν λίγες μέρες, το τουρκικό "DNA Project" κάλεσε μέσω Twitter τους Τούρκους (μέσω ενός πλέον διαγραμμένου tweet) να μποϊκοτάρουν τη σελίδα Ancestry.com, τη μεγαλύτερη κερδοσκοπική εταιρεία γενεαλογίας στον κόσμο, μετά από αποτελέσματα στον ιστότοπο που υπογράμμιζαν τον τρόπο με τον οποίο αφομοιώθηκαν μη τουρκικές ομάδες στην Ανατολία.

«Καλούμε όλους τους Τούρκους να μποϊκοτάρουν αυτήν την εταιρεία: @Ancestry», έγραψαν στο tweet τους. «Το AncestryDNA δίνει προτεραιότητα στη δαιμονοποίηση του τουρκικού λαού και στην απονομιμοποίηση της την παρουσίας τους στην Τουρκία, αντί να προσφέρει πληροφορίες για τη γενετική δομή του πληθυσμού».

Η ομάδα εξέφρασε τα παράπονά της λόγω διατύπωσης που επέλεξε το Ancestry.com, χρωματίζοντας τους Τούρκους ως «κακούς».

Για να αποδείξουν τις κατηγορίες τους, το Τουρκικό Πρόγραμμα DNA ανέφερε καταχωρήσεις από το Ancestry.com για Πόντιους Έλληνες και Αρμένιους κατά την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Περιλαμβάνονται περιγραφές σκληρής ζωής υπό την οθωμανική κυριαρχία, διακρίσεις λόγω θρησκείας και εθνοτικές σφαγές που έγιναν εναντίον των δύο πληθυσμών κατά τον 19ο και τον 20ο αιώνα.

Για παράδειγμα, στην περίπτωση των Ελλήνων του Πόντου, το Ancestry.com υπογραμμίζει πόσοι αναγκάστηκαν να μάθουν την τουρκική γλώσσα και υιοθέτησαν το Ισλάμ για να διευρύνουν τις ευκαιρίες τους στην Οθωμανική κοινωνία. Αναφέρει επίσης τα αντίποινα εναντίον Ελλήνων Πόντιων, οι οποίοι κατηγορήθηκαν ότι συμμετείχαν με τη Ρωσία στους πολέμους εναντίον της Τουρκίας, κατά τον 19ο αιώνα.

Οι περιγραφές του Ancestry.com επισημαίνουν επίσης την εξορία και την εθνοκάθαρση εναντίον των μη τουρκικών κοινοτήτων μετά την πτώση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας το 1922.

Από την ίδρυσή της η σύγχρονη Τουρκία ακολούθησε ένα κρατικό αφήγημα της ιστορίας. Αυτός είναι ο λόγος που η Τουρκία αντιστέκεται σθεναρά στην αναγνώριση ορισμένων ιστορικών γεγονότων όπως η γενοκτονία των Αρμενίων και ποινικοποιεί την αναγνώρισή της. Σε όλο τον κόσμο, η Τουρκία διεξάγει εκστρατείες πίεσης εναντίον άλλων χωρών, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίες αναγνωρίζουν επίσημα τα γεγονότα του 1915 ως «γενοκτονία».

Οι τουρκικές προσπάθειες ήταν επιτυχείς μέχρι τις 24 Απριλίου 2021, όταν ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αναγνώρισε επίσημα τη γενοκτονία των Αρμενίων, κατά την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων.

Η Ουζάι Μπουλούτ, τουρκάλα δημοσιογράφος, δήλωσε σχετικά στο Twitter, σε απάντηση στις δημοσιεύσεις του Τουρκικού Προγράμματος DNA:

«Για ποιον λόγο φοβούνται οι Τούρκοι εθνικιστές τόσο πολύ την αλήθεια; Επειδή αν την αντιμετωπίσουν, όλα τα ψέματα που έχουν επινοήσει θα καταρρεύσουν».