Δείκτης Ελευθερίας του Τύπου 2021: Η Τουρκία καταλαμβάνει την 153η θέση μεταξύ 180 χωρών
Δείκτης Ελευθερίας του Τύπου 2021: Η Τουρκία καταλαμβάνει την 153η θέση μεταξύ 180 χωρών
- Date: 20 Δεκεμβρίου, 2021
- Categories:Δικαιώματα

- Date: 20 Δεκεμβρίου, 2021
- Categories:Δικαιώματα
Δείκτης Ελευθερίας του Τύπου 2021: Η Τουρκία καταλαμβάνει την 153η θέση μεταξύ 180 χωρών
Όπως αναφέρει η έκθεση, «χρησιμοποιούνται όλα τα δυνατά μέσα για την εξάλειψη του πλουραλισμού σε αυτή τη «Νέα Τουρκία», που χαρακτηρίζεται από την υπερπροεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν».
Η Τουρκία έχει καταταχθεί στην 153η θέση μεταξύ 180 χωρών στον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου, των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα (RSF).
Ελάχιστες χώρες έλαβαν χειρότερη κατάταξη από την Τουρκία, μεταξύ των οποίων το Ουζμπεκιστάν, η Λευκορωσία, το Σουδάν, το Τατζικιστάν, η Λιβύη, η Υεμένη, η Κίνα και η Βόρεια Κορέα. Μεταξύ των χωρών με καλύτερη κατάταξη είναι το Μπαγκλαντές, η Ρωσία, η Βενεζουέλα, το Πακιστάν και η Μιανμάρ.
Στις πρώτες θέσεις του δείκτη βρίσκονται τέσσερις σκανδιναβικές χώρες, η Νορβηγία, η Σουηδία, η Φινλανδία και η Δανία με τη χώρα της Κεντρικής Αμερικής Κόστα Ρίκα να ακολουθεί.
Η Γερμανία κατατάχθηκε στην 13η θέση, το Ηνωμένο Βασίλειο κατατάχθηκε στην 33η, η Γαλλία 34η, η Ιταλία 41η, οι Ηνωμένες Πολιτείες στην 44η και η Ιαπωνία στην 67η.
Η πρόσφατη έκθεση της RSF εκφράζει έντονη ανησυχία ότι ο Τζούλιαν Ασάνζ, ο ιδρυτής των WikiLeaks που βρίσκεται επί του παρόντος σε φυλακή στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα μπορούσε να καταδικαστεί σε 175 χρόνια φυλάκιση στις ΗΠΑ σε περίπτωση έκδοσής του.
Η έκθεση του RSF για την Τουρκία για το 2021 παρατήρησε τα εξής:
«Ο κίνδυνος φυλάκισης και ο φόβος να υποβληθεί κάποιος σε δικαστικό έλεγχο ή να του αφαιρεθεί το διαβατήριο είναι πάντα παρόν».
«Η Προεδρική Διεύθυνση Επικοινωνιών, η οποία εκδίδει κάρτες Τύπου, χρησιμοποιεί ξεκάθαρα πρακτικές διακρίσεων, προκειμένου να περιθωριοποιήσει και να ποινικοποιήσει τους επικριτές του καθεστώτος από τα μέσα ενημέρωσης ».
«Χρησιμοποιούνται όλα τα δυνατά μέσα για την εξάλειψη του πλουραλισμού σε αυτή τη "Νέα Τουρκία" που χαρακτηρίζεται από την υπερπροεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Μια Τουρκία στην οποία οι αυθαίρετες αποφάσεις δικαστών και κυβερνητικών υπηρεσιών αποτελούν την νέα νόρμα».
«Η λογοκρισία στο Διαδίκτυο έχει φτάσει σε πρωτοφανή επίπεδα. Η αμφισβήτηση των αρχών και των αξιωματούχων είναι πλέον σχεδόν αδύνατη».
Η έκθεση δίνει επίσης ιδιαίτερη έμφαση στην κατάσταση σχετικά με δημοφιλείς πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης όπως το Twitter, οι οποίες αναγκάστηκαν να συμμετάσχουν στη λογοκρισία του τουρκικού κράτους με ορισμένα μέσα:
«Εάν οι διεθνείς πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης αποτύχουν να ορίσουν νόμιμο εκπρόσωπο στην Τουρκία και να εφαρμόσουν τις αποφάσεις λογοκρισίας που λαμβάνονται από τα τουρκικά δικαστήρια, εκτίθενται σε μια κλιμακούμενη σειρά κυρώσεων που περιλαμβάνουν πρόστιμα, απόσυρση διαφημίσεων και μείωση του εύρους ζώνης που έχουν στη διάθεσή τους».
Η έκθεση καταλήγει:
«Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις της Τουρκίας κατά μήκος των συνόρων με τη Συρία και στην περιοχή Ιντλίμπ, η στρατιωτική της επέμβαση στη Λιβύη, η πολιτική χειραγώγηση της κρίσης των Σύριων προσφύγων και ο χειρισμός της πανδημίας του Covid-19 έχουν χρησιμοποιηθεί για να ενισχύσουν τις αυταρχικές πολιτικές της απέναντι σε κρίσιμα μέσα ενημέρωσης, και τη χρήση του δικαστικού συστήματος για πολιτικούς σκοπούς».
Η RSF είναι μια μη κυβερνητική οργάνωση με έδρα το Παρίσι της Γαλλίας, με αντιπροσώπευση σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο, υπερασπίζοντας την ελευθερία της ενημέρωσης σε παγκόσμια κλίμακα, από τη δεκαετία του 1980.
Αφήστε ένα σχόλιο