Χιλιάδες διαδηλωτές ζητούν «Ελευθερία για τον Οτσαλάν» στη Χασάκα

Χιλιάδες διαδηλωτές ζητούν «Ελευθερία για τον Οτσαλάν» στη Χασάκα

Χιλιάδες διαδηλωτές ζητούν «Ελευθερία για τον Οτσαλάν» στη Χασάκα

Χιλιάδες διαδηλωτές ζητούν «Ελευθερία για τον Οτσαλάν» στη Χασάκα

Ανησυχώντας για την υγεία και την ασφάλεια του Κούρδου ηγέτη, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους στη Χασάκα ζητώντας να διευκρινιστεί η κατάσταση στο νησί των τουρκικών φυλακών Ιμραλί.

Ανησυχώντας για την υγεία και την ασφάλεια του Αμπντουλάχ Οτσαλάν, χιλιάδες άνθρωποι στη Χασάκα της ΒΑ Συρίας βγήκαν στους δρόμους ζητώντας να διευκρινιστεί η κατάσταση στο τουρκικό νησί των φυλακών Ιμραλί, όπου ο Κούρδος ηγέτης είναι απομονωμένος από τον έξω κόσμο. Απαίτησαν επίσης την άμεση άρση της απομόνωσης και την άμεση επαφή με την ομάδα υπεράσπισής του, για να ξεκαθαρίσουν την κατάσταση της υγείας του Οτσαλάν, καλώντας τους διεθνείς οργανισμούς να παρέμβουν.

Από το 2019, ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν και οι τρεις συγκρατούμενοί του, Ομέρ Χαϊρί Κονάρ, Χαμιλί Γιλντιρίμ και Βεϊσί Ακτάς, έχουν στερηθεί τη δυνατότητα να συναντήσουν τους δικηγόρους τους. Η τελευταία πραγματική επαφή μαζί τους πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια οικογενειακής επίσκεψης τον Μάρτιο του 2020. Περίπου ένα χρόνο αργότερα, οι τουρκικές αρχές επέτρεψαν ένα ακόμη τηλεφώνημα. Από τότε έχουν περάσει 21 μήνες και οι κρατούμενοι του Ιμραλί συνεχίζουν να κρατούνται σε απόλυτη απομόνωση.

Σύμφωνα με το Νομικό Γραφείο Ασρίν, το οποίο εκπροσωπεί τον Οτσαλάν και τους συγκρατούμενούς του, πρόκειται για μια αδιανόητη κατάσταση που παραβιάζει τα παγκόσμια νομικά πρότυπα και τους εθνικούς νόμους της Τουρκίας, και επί της ουσίας συνιστά βασανιστήρια και κακομεταχείριση των κρατουμένων.

Όταν η Επιτροπή κατά των Βασανιστηρίων (CPT) του Συμβουλίου της Ευρώπης ανακοίνωσε στις αρχές Οκτωβρίου ότι είχε πραγματοποιήσει ad hoc επίσκεψη στην Τουρκία τον Σεπτέμβριο και είχε επίσης επιθεωρήσει το Ιμραλί, η κουρδική κοινωνία ήλπιζε ότι αυτό θα έφερνε διαφάνεια και σαφήνεια στην κατάσταση στο νησί-φυλακή. Όμως, όπως ανακοίνωσε το γραφείο Ασρίν αυτή την εβδομάδα, ο Οτσαλάν δεν συναντήθηκε με την αντιπροσωπεία της CPT. Στη συνέχεια, οι κουρδικές οργανώσεις κάλεσαν σε διαδηλώσεις για να ασκήσουν πίεση στα εμπλεκόμενα ιδρύματα να παρέμβουν επειγόντως και να διασφαλίσουν ότι οι επισκέψεις στο Ιμραλί θα μπορέσουν επιτέλους να πραγματοποιηθούν.

«Το αίτημά μας απευθύνεται πρώτα και κύρια στο Συμβούλιο της Ευρώπης και στην Επιτροπή Καταπολέμησης των Βασανιστηρίων. Πρέπει να επιτελέσουν τον ρόλο τους χωρίς καθυστέρηση. Απαιτούμε σαφήνεια σχετικά με την κατάσταση της υγείας του Αμπντουλάχ Οτσαλάν. Η κράτηση χωρίς επικοινωνία με τον έξω κόσμο πρέπει να σταματήσει αμέσως. Ο αρχηγός του κουρδικού λαού πρέπει να απελευθερωθεί αμέσως», δήλωσε ο πολιτικός του PYD, Mihêdi El Dixem. Ο ίδιος πρόσθεσε πως οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία «αγνοούνται» από τη διεθνή κοινότητα και ότι το νέο κύμα επιθέσεων κατά των αυτόνομων περιοχών της βόρειας και ανατολικής Συρίας (AANES) εγκρίνεται επίσης de facto.

Η Ζαλιντά Μποτί εκ μέρους της γυναικείας οργάνωσης Kongra Star, δήλωσε ότι το τουρκικό κράτος ακολουθεί μια συστηματική «πολιτική ομήρων» και ότι δεν επηρεάζεται μόνο ο Οτσαλάν από την εν λόγω πολιτική, αλλά πολλοί άλλοι άνθρωποι, δεκάδες χιλιάδες από τους οποίους βρίσκονταν πίσω από τα κάγκελα.

«Οι λαοί της περιοχής θα εντείνουν λοιπόν τον αγώνα τους και θα αυξήσουν την πίεση στους αρμόδιους θεσμούς να εκπληρώσουν τα καθήκοντά τους. Όπως ο Οτσαλάν ανέκαθεν υπερασπιζόταν τα δικαιώματα των γυναικών, έτσι και εμείς ως γυναίκες θα σταθούμε δίπλα του. Ως εκ τούτου, καλούμε όλες τις κοινωνικές, πολιτικές και ειδικά γυναικείες οργανώσεις να κλιμακώσουν την αντίστασή τους για την ελευθερία του Αμπντουλάχ Οτσαλάν. Bê Serok Jiyan Nabe. [Δεν Υπάρχει Ζωή Δίχως Τον Ηγέτη]».