Χατίπ Ντίτζλε: Ο Οτζαλάν είναι ο Μαντέλα των Κούρδων. Χωρίς αυτόν, δεν υπάρχει λύση στο Κουρδικό

Χατίπ Ντίτζλε: Ο Οτζαλάν είναι ο Μαντέλα των Κούρδων. Χωρίς αυτόν, δεν υπάρχει λύση στο Κουρδικό

Χατίπ Ντίτζλε: Ο Οτζαλάν είναι ο Μαντέλα των Κούρδων. Χωρίς αυτόν, δεν υπάρχει λύση στο Κουρδικό

Χατίπ Ντίτζλε: Ο Οτζαλάν είναι ο Μαντέλα των Κούρδων. Χωρίς αυτόν, δεν υπάρχει λύση στο Κουρδικό

Όπως δεν ήταν δυνατό να λυθεί το πρόβλημα στη Νότια Αφρική χωρίς τον Νέλσον Μαντέλα, έτσι δεν μπορεί να λυθεί το Κουρδικό, χωρίς τον Οτζαλάν.

Το πρώτο μέρος της συνέντευξη; του Χατίπ  Ντίτζλε: Hatip Dicle: Ερντογάν, Ergenekon και MHP ακύρωσαν την πολιτική λύση του Κουρδικού

Η σύγκρουση και η διαμάχη μεταξύ AKP και MHP γίνεται όλο και πιο βαθιά. Είναι γραμμένο και σχεδιασμένο ότι η ρήξη τους είναι θέμα χρόνου. Η άφιξη του Ερντογάν στο Ντιγιαρμπακίρ σχετίζεται με αυτό; Πώς βλέπετε το μέλλον της Λαϊκής Συμμαχίας (ΑΚΡ-ΜΗΡ);

Μερικές φορές ο Τύπος μπορεί επίσης να δημοσιεύει παραπλανητικά νέα. Ειδικότερα, ο κυβερνών τύπος το κάνει αυτό σκόπιμα. Τις τελευταίες ημέρες, οι θέσεις των αρχηγών της αστυνομίας έχουν αλλάξει, μερικοί έχουν ανακληθεί στα κεντρικά. Όταν έγιναν αυτές οι μετακινήσεις, τα κυβερνητικά ΜΜΕ έγραψαν ότι αυτό έγινε ερήμην του υπουργού Εσωτερικών Σ. Σοϊλού και ότι ο Ερντογάν σύντομα θα τον απολύσει. Αποκαλύφθηκε αργότερα ότι αυτό είναι ψέμα και ότι ο κατάλογος των μετακινήσεων ήταν αυτός που ετοίμασε ο Süleyman Soylu.

Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι δεν υπάρχουν σοβαρές διαφορές μεταξύ ΑΚΡ-ΜΗΡ που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε τελική ρήξη. Τώρα πρέπει να το δείτε. Το AKP-MHP είναι δύο μεγάλοι συνεργοί, συνένοχοι σε εγκλήματα. Θα προσπαθήσουν να διατηρήσουν τη συνεργασία τους μέχρι το τέλος. Αλλά το αν οι μεταξύ τους αντιφάσεις γίνουν πιο έντονες, αυτό είναι κάτι εξαρτάται από τους κοινωνικούς αγώνες. Και δεν αναφέρομαι μόνο στους αγώνες και τις διαμαρτυρίες που γίνονται για τη Δικαιοσύνη ή τα δικαιώματα των γυναικών. Αναφέρομαι και στους αγώνες που μπορεί να γίνουν ως διαμαρτυρία για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Τουρκίας πέραν των συνόρων.

Καθώς οι κοινωνικοί αγώνες και ο εθνικός αγώνας των Κούρδων γίνονται πιο δυνατοί, οι αντιφάσεις μεταξύ AKP και MHP θα αυξηθούν φυσικά. Επειδή θα αρχίσουν να κατηγορούν ο ένας τον άλλον. Θυμηθείτε, μετά την επιχείρηση στο Γκάρε, ο Ερντογάν παραδέχτηκε ανοιχτά ότι απέτυχαν εκεί. Τότε υπήρχε σύγκρουση μεταξύ των κυρίαρχων κλικών. Μερικές εσωτερικές συγκρούσεις αναφέρθηκαν στον Τύπο, άλλες όχι. Επομένως, η κατάρρευση του AKP-MHP σχετίζεται σίγουρα με τον κοινωνικό αγώνα. Το ζήτημα είναι ότι σήμερα η οικονομική κρίση βρίσκεται σε τέτοιο στάδιο που οι άνθρωποι αυτοκτονούν τώρα λόγω πείνας, ανεργίας και φτώχειας.

Οι μουσικοί αυτοκτονούν. Στην πραγματικότητα, δεν ακούμε τίποτα για πολλές από αυτές τις αυτοκτονίες. Ο κυβερνητικός Τύπος δεν γράφει τίποτα, αν ακούσουμε κάτι, είναι από τον αντιπολιτευόμενο Τύπο.  Διαφορετικά, δεν ακούμε τίποτα. Υπάρχει μια απρόβλεπτη κατάσταση. Ο κόσμος δεν μπορεί πλέον να κάνει προβλέψεις για την Τουρκία. Όλες οι πληροφορίες που παρέχουν είναι ψευδείς. Οι τελευταίες δηλώσεις του Σεντάτ Πέκερ δείχνουν ξεκάθαρα πώς το τουρκικό κράτος μετατράπηκε σε συμμορία, σε μαφία και διέπραξε μεγάλες ληστείες, συμπεριλαμβανομένου του λαθρεμπορίου ναρκωτικών. Ο λόγος για τον οποίο ο Ερντογάν θέλει τόσο πολύ η Τουρκία να αναλάβει ρόλο στο Αφγανιστάν, είναι να πάρει μερίδιο από το εμπόριο ηρωίνης. Αυτός είναι βασικός σκοπός του. Διαφορετικά, δεν είναι μια κατάσταση που μπορεί να εξηγηθεί με λογικό τρόπο. Το κράτος είναι σάπιο. Σημάδια αποσύνθεσης, ήχοι κατάρρευσης έρχονται από κάτω. Για να εξελιχθεί αυτό σε κάτι που θα φέρει ένα ολοκληρωμένο αποτέλεσμα, μπορεί να ενταθούν οι κοινωνικοί αγώνες, να συνεχιστεί η αποφασιστική στάση των Κούρδων, των γυναικών, των εργαζομένων και όλων των ομάδων της αντιπολίτευσης.

Περιμένετε μια διαδικασία με σκοπό την εξεύρεση λύσης στο Κουρδικό Ζήτημα όπως εκείνη του 2013-2015 ή τι είδους διαδικασία θα θέλατε να εσείς για το Κουρδικό;

Επί του παρόντος, μια φασιστική κυβέρνηση εκπροσωπεί τη νοοτροπία της Ένωσης και της Προόδου. Με μια τέτοια νοοτροπία, η ειρήνη και η επίλυση του Κουρδικού δεν είναι δυνατή. Όπως και η επανάληψη της διαδικασίας 2013-2015, όπως εκφράστηκε πρόσφατα σε ορισμένα όργανα τύπου, όπως γράφτηκε σε ορισμένα άρθρα ή όπως δήλωσαν ορισμένοι πολιτικοί, η πιθανότητα μιας τέτοιας διαδικασίας είναι πολύ, πολύ χαμηλή, σχεδόν ανύπαρκτη. Μόνο όταν καταρρεύσει αυτή η νοοτροπία μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για μια δημοκρατική λύση στο κουρδικό ζήτημα.

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας του Ιμραλί, ο κ. Öcalan είπε: “Εάν αυτή η διαδικασία τελειώσει, μπορείτε να συνεχίζετε να έρχεστε εδώ ως κρατική αντιπροσωπεία από τώρα και στο εξής. Εξαρτάται από τη θέλησή σας. Αλλά όλες οι συνομιλίες που έχετε μαζί μου δεν ξεπερνούν τα όρια μιας συζήτησης”. Ο κύριος Οτζαλάν έλεγε από τότε τι θα συνέβαινε εάν αυτή η διαδικασία διακοπεί. Μίλησε πολύ καθαρά. Είπε ακόμη πολύ ξεκάθαρα πόσο θα υποφέρει η Τουρκία, ολόκληρη η Μέση Ανατολή σε αυτόν τον λεγόμενο Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο που μπορεί να διαρκέσει έως το 2040, και ότι η Τουρκία θα μπορούσε τώρα να μετατραπεί σε Ιράκ ή σε Συρία.

Αφού συνέβησαν όλα αυτά, στο τέλος, το AKP, η κυβέρνηση του Ερντογάν, βγήκαν και είπαν ξεδιάντροπα ψέματα ότι δεν διεκοψαν αυτοί τη διαδικασία. Το έκαναν εν γνώσει τους και από τότε βυθίζονται όλο και περισσότερο. Αλλά κανείς δεν πρέπει να περιμένει ότι θα καταρρεύσουν εύκολα και από μόνοι τους. Αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα λάθη του CHP. Το κάνουν συνεχώς για να πείσουν την κοινωνία ότι θα καταρεύσουν και ότι δεν χρειάζονται οι κοινωνικοί αγώνες. Όμως έτσι παρατείνουν τη ζωή του AKP. Εάν για παράδειγμα το CHP και το Καλό Κόμμα, και το HDP είναι ήδη έτοιμο για αυτό, αποφασίσουν να αποσυρθούν από το κοινοβούλιο, πιστέψτε με, θα καταρρεύσουν.

Αν αντιδράσουν έτσι, θα καταρρεύσουν. Από την προηγούμενοι κρίση, κατάφεραν να σωθούν. Αλλά αυτή τη φορά δεν είναι έτσι. Οι αποκαλύψεις για τα σκάνδαλά τους έρχονται μέρα με τη μέρα, είναι πολύ δύσκολο να ανακάμψουν. Επομένως, θα προσκολληθούν σε κάθε είδους ψέματα και απειλές. Θα δοκιμάσουν αδιανόητους τρόπους και μεθόδους που υποκινούν τον πόλεμο και ενθαρρύνουν τις ρατσιστικές επιθέσεις.

Ο Οτζαλάν σε ποιο σημείο του Κουρδικού βρίσκεται και πώς μπορείνα διαδραματίσει ρόλο στην επίλυση του Κουρδικού Προβλήματος;

Ο Πρόεδρος Οτζαλάν είπε μια μέρα κατά τη διάρκεια της διαδικασίας του Ιμραλί “εγώ να αποσυρθώ από τη διαδικασία”. Υπάρχουν φίλοι, υπάρχει το HDP, υπάρχει η ηγεσία στο Κανδήλι, πηγαίνετε και μιλήστε μαζί τους. Είπε ότι εάν θα καταλήξετε σε ένα αποτέλεσμα, αυτό θα εξαρτηθεί από τις διαπραγματεύσεις που θα κάνετε με όλους αυτούς. Η κρατική αντιπροσωπεία απάντησε αμέσως, “Όχι, η διαδικασία τελειώνει μόλις αποσυρθείτε.” Όπως γνωρίζετε, το κράτος όρισε τον κ. Οτζαλάν ως τον κύριο διαπραγματευτή σε αυτήν τη διαδικασία. Αλλά τώρα, όχι μόνο δεν του αναγνωρίζουν τον ρόλο του διαπραγματευτή, αλλά τον έχουν σε μια τέτοια παράνομη απομόνωση, που ισοδυναμεί με βασανιστήρια.

Αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζουμε ποια είναι η κατάσταση υγείας του κ. Οτζαλάν, δεν γνωρίζουμε τι αντιμετωπίζει εκεί, κανένας από εμάς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει. Επομένως, μπορώ εύκολα να πω ότι ο κ. Οτζαλάν είναι ένα υπόδειγμα, που αποτελεί πλέον αντικείμενο διατριβής σε διάφορα πανεπιστήμια του κόσμου, ως φιλόσοφος. Στη Νότια Αφρική, την Αμερική, την Αγγλία … Όλοι βλέπουν τώρα, όχι μόνο οι Κούρδοι ή οι λαοί της Μέσης Ανατολής, ότι ο κ. Οτζαλάν είναι ένας μεγάλος φιλόσοφος του 21ου αιώνα και ότι είναι αυτός που θα παίξει το ρόλο του Μαντέλα στην επίλυση του Κουρδικού Προβλήματος.

Η λύση σε αυτό το πρόβλημα δεν μπορεί να βρεθεί χωρίς τον κ. Οτζαλάν, ο οποίος γνωρίζει πολύ καλά τη Μέση Ανατολή, γνωρίζει καλά τον κουρδικό λαό, γνωρίζει καλά άλλους λαούς, γνωρίζει πολύ καλά το τουρκικό κράτος και αναλύει τα σχέδια του κόσμου και των παγκόσμιων δυνάμεων για τη Μέση Ανατολή. Άρα, χωρίς τον κ. Οτζαλάν είναι αδύνατη μια διαπραγμάτευση, είναι αδύνατη η επίλυση του Κουρδικού. Δεν το λέμε αυτό μόνο εμείς ως Κούρδοι, το λένε όλοι όσοι ασχολούνται με αυτά τα θέματα και συντάσσουν μελέτες για τα προβλήματα του κόσμου.

Εκατοντάδες ακαδημαϊκοί σε όλο τον κόσμο μελετούν και αξιολογούν το παράδειγμα του Προέδρου Οτζαλάν και προετοιμάζουν διατριβές σχετικά με αυτό το θέμα. Ο κύριος Οτζαλάν βρίσκεται στο επίκεντρο αυτής της εργασίας. Χωρίς αυτόν, η επίλυση του κουρδικού προβλήματος είναι παράλογη. Όπως δεν ήταν δυνατό να λυθεί το πρόβλημα στη Νότια Αφρική χωρίς τον Νέλσον Μαντέλα, έτσι δεν μπορεί να λυθεί το Κουρδικό, χωρίς τον Οτζαλάν. Αυτή είναι η θέση του κ. Οτζαλάν, όπως ακούσαμε να το παραδέχεται και η ίδια κρατική αντιπροσωπεία. Ό,τι και να γίνει, το Κουρδικό δεν λύνεται, αν στην διαδικασία εξεύρεσης της λύσης δεν συμμετέχει ο Πρόεδρος Οτζαλάν.

Πηγή: ahvalnews.com