Μπορεί μια τηλεοπτική σειρά να απεικονίσει με ακρίβεια την Επανάσταση της Ροζάβα;
Μπορεί μια τηλεοπτική σειρά να απεικονίσει με ακρίβεια την Επανάσταση της Ροζάβα;
- Date: 5 Φεβρουαρίου, 2021
- Categories:Δικαιώματα
- Date: 5 Φεβρουαρίου, 2021
- Categories:Δικαιώματα
Μπορεί μια τηλεοπτική σειρά να απεικονίσει με ακρίβεια την Επανάσταση της Ροζάβα;
«Μια γυναίκα μαχήτρια λαμβάνει την είδηση για το θάνατο του φίλου της εν μέσω συγκρούσεων και αισθάνεται αδύναμη, αναζητώντας παρηγοριά στην αγκαλιά ενός Γάλλου άνδρα. Με άλλα λόγια, στέλνει το μήνυμα ότι «ακόμη και αν οι γυναίκες ηγηθούν μιας επανάστασης, θα χρειαστούν και πάλι έναν άνδρα δίπλα τους». Ωστόσο, η εμπειρία της επανάστασης των γυναικών στο Κουρδιστάν δείχνει ακριβώς το αντίθετο. Η τηλεοπτική σειρά δεν αντικατοπτρίζει αυτό το γεγονός», γράφει ο Elif Kaya για την εφημερίδα Yeni Özgür Politika.
Υπάρχουν πολλά βιβλία, ταινίες και ντοκιμαντέρ σχετικά με τη μοναδική και ασυνήθιστη πολιτική κατάσταση στη Ροζάβα (Βόρεια και Ανατολική Συρία), που κυμαίνονται από τον πόλεμο ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος (ISIS), έως την επανάσταση που ηγούνται οι Κούρδισσες γυναίκες στη Ροζάβα. Η επανάσταση της Ροζάβα είναι μια παγκόσμια επανάσταση που συνεχίζεται. Έχει τη δυνατότητα να αποτελέσει αντικείμενο βιβλίων και ταινιών, όπως και άλλες επαναστάσεις.
Μέχρι στιγμής, έργα που βασίζονται στην επανάσταση της Ροζάβα συχνά παραμορφώνουν τα γεγονότα ή δημιουργούν μια προκατειλημμένη αντίληψη για την πραγματικότητα. Οι «Κόρες του Ήλιου», η «Αδελφότητα των Όπλων» και το «Απαγορευμένη Ζώνη» είναι παραδείγματα. Το "Απαγορευμένη Ζώνη", που παράγεται από το γαλλο-γερμανικό κανάλι ARTE, είναι μια σειρά ταινιών για τον πόλεμο κατά του ISIS στη Ροζάβα. Τα προβλήματα ξεκινούν από τον ίδιο τον τίτλο: "Απαγορευμένη Ζώνη". Η περιοχή αυτή δεν ήταν ποτέ απαγορευμένη καθώς ολόκληρες γενιές οικογενειών και κοινοτήτων ζούσαν σε αυτά τα εδάφη.
Για χιλιάδες χρόνια, οι άνθρωποι συνέλεγαν τις καλλιέργειές τους, έκαναν παιδιά και έθαψαν τους αγαπημένους τους σε αυτά τα εδάφη. Παρά τις Σταυροφορίες, τη Μογγολική εισβολή και τη λεηλασία των τουρκικών φυλών, οι άνθρωποι δεν εγκατέλειψαν την πατρίδα τους και συνέχισαν να ζουν εκεί. Πώς είναι δυνατόν να οριστούν αυτά τα εδάφη ως "απαγορευμένη ζώνη"; Αυτό αποσκοπεί στη δημιουργία μιας αντίληψης ή μιας προσέγγισης που αγνοεί τις δυνάμεις που κέρδισαν την τεράστια μάχη ενάντια στο ISIS. Στη σειρά, ο πόλεμος απεικονίζεται σαν να ήταν μεταξύ ανθρώπων από διαφορετικά μέρη της Ευρώπης. Οι άνθρωποι που πλήρωσαν το τίμημα για την ελευθερία τους παρουσιάστηκαν με ιδιαίτερα επιφανειακό τρόπο.
Το πιο διακριτικό κομμάτι της Επανάστασης της Ροζάβα είναι ο συνδυασμός της δημοκρατικής αυτονομίας και της απελευθέρωσης των γυναικών.
Η σχέση μεταξύ της αντίστασης και της ιδεολογίας της ελευθερίας των γυναικών αγνοήθηκε παντελώς . Ακόμα κι αν μια γυναίκα κάνει μια επανάσταση ή νικήσει μια βάναυση οργάνωση όπως το ISIS, είναι αδύναμη και χρειάζεται προστασία από τους άνδρες (!). Μια γυναίκα μαχήτρια λαμβάνει την είδηση για το θάνατο του φίλου της εν μέσω συγκρούσεων και αισθάνεται αδύναμη και αναζητά παρηγοριά στην αγκαλιά ενός Γάλλου άνδρα. Με άλλα λόγια, στέλνει το μήνυμα ότι «ακόμη και αν οι γυναίκες ηγηθούν μιας επανάστασης, θα χρειαστούν ακόμα έναν άνδρα δίπλα τους». Ωστόσο, η εμπειρία της γυναικείας επανάστασης του Κουρδιστάν δείχνει ακριβώς το αντίθετο. Η τηλεοπτική σειρά δεν αντικατοπτρίζει αυτό το γεγονός.
Πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι η Χίλαρι Κλίντον και η κόρη της ετοιμάζονταν να προσαρμόσουν το βιβλίο «Οι κόρες του Κομπάνι» στην τηλεόραση. Είναι αδύνατο να μην ανησυχούμε για το πώς μία πολιτικός, που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην πολιτική εκείνης της περιόδου, θα μπορούσε να εξηγήσει την αντίσταση του Κομπάνι.
Για παράδειγμα, θα μιλήσει η ταινία για το ποιος χρηματοδότησε τις επιθέσεις του ISIS στο Κομπάνι; Θα εκφράσει λύπη ή αυτοκριτική για αυτό που έχει γίνει εναντίον του Κουρδικού λαού; Θα τηρήσει το πνεύμα της απελευθέρωσης των Κούρδισσων γυναικών; Παρόλο που γνωρίζουμε ότι δεν θα το κάνει, εξακολουθεί να προκαλεί το ερώτημα. Δεν μπορούμε παρά να ρωτήσουμε.
Αφήστε ένα σχόλιο