Μπαχτσελί: Να καταργηθεί το Συνταγματικό Δικαστήριο επειδή δεν έθεσε εκτός νόμου το HDP

Μπαχτσελί: Να καταργηθεί το Συνταγματικό Δικαστήριο επειδή δεν έθεσε εκτός νόμου το HDP

Μπχατσελί: Να καταργηθεί το Συνταγματικό Δικαστήριο επειδή δεν έθεσε εκτός νόμου το HDP

Μπαχτσελί: Να καταργηθεί το Συνταγματικό Δικαστήριο επειδή δεν έθεσε εκτός νόμου το HDP

Ο ηγέτης του MHP επιτέθηκε στο ανώτατο δικαστήριο της Τουρκίας, διότι επεστράφη στο κοινοβούλιο το κατηγορητήριο που ζητούσε το κλείσιμο του HDP, για διαδικαστικούς λόγους.

Ο πρόεδρος του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP) Ντεβλέτ Μπαχτσέλι δήλωσε ότι το κλείσιμο του Συνταγματικού Δικαστηρίου είναι πλέον ένα ζήτημα που πρέπει να ληφθεί «σοβαρά υπόψιν», όπως ακριβώς συνέβη και με το ζήτημα του κλεισίματος του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP).

"Είναι το Συνταγματικό Δικαστήριο υπέρ του κράτους δικαίου ή είναι ένα οχυρό για τα αυτονομιστικά κινήματα;" είπε σε γραπτή δήλωσή του στις 31 Μαρτίου.

Τα σχόλιά του προέκυψαν αφού το ανώτατο δικαστήριο επέστρεψε του κατηγορητήριο για το κλείσιμο του HDP για τις υποτιθέμενες "τρομοκρατικές" δραστηριότητές του, για διαδικαστικούς λόγους.

Η απόφαση αυτή έδειξε ότι το δικαστήριο δεν υποστηρίζει τον αγώνα της Τουρκίας κατά του αυτονομισμού και της τρομοκρατίας, σύμφωνα με τον Μπαχτσέλι.

"Όπως συνέβη και σχετικά με το κλείσιμο του HDP, έτσι τώρα και το ζήτημα του κλεισίματος του Συνταγματικού Δικαστηρίου πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψιν", αναφέρει η δήλωσή του. "Η απόφαση επιστροφής του Συνταγματικού Δικαστηρίου της υπόθεσης, είναι άκυρη στην εθνική μας συνείδηση. Έχει βλάψει σε μεγάλο βαθμό το δικαίωμα ύπαρξης της Τουρκίας."

Η απόφαση του δικαστηρίου θα εξασφαλίσει χρόνο στο HDP με τη δικαιολογία διαδικαστικών παραλείψεων, πρόσθεσε ο Μπαχτσέλι.

Ο γενικός εισαγγελέας του Ακυρωτικού Δικαστηρίου στις 17 Μαρτίου υπέβαλε το κατηγορητήριό του για το οριστικό κλείσιμο λειτουργίας του HDP, για φερόμενους δεσμούς του κόμματος με το παράνομο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), ενώ ζήτησε και τον αποκλεισμό από κάθε πολιτική διαδικασία για 687 μέλη του φιλοκουρδικού κόμματος.

Η τελευταία αυτή προσπάθεια δίωξης του HDP, πραγματοποιήθηκε μετά από χρόνια καταστολή εναντίον του κόμματος, η οποία περιελάμβανε τη φυλάκιση των πρώην βουλευτών και συμπροέδρων του και την αντικατάσταση των δημάρχων του με διορισμένους από την κυβέρνηση διαχειριστές.

Τους τελευταίους μήνες, ο Μπαχτσέλι καλεί τα ανώτερα δικαστήρια της Τουρκίας να αναλάβουν δράση για να κλείσουν το HDP.

Το HDP έχει απορρίψει ως αβάσιμες και πολιτικά υποκινούμενες τις κατηγορίες.