Αβεστά: Οι επιθέσεις στο Σενγκάλ είναι αποτέλεσμα της ομώνυμης συμφωνίας

Αβεστά: Οι επιθέσεις στο Σενγκάλ είναι αποτέλεσμα της ομώνυμης συμφωνίας

Αβεστά: Οι επιθέσεις στο Σενγκάλ είναι αποτέλεσμα της ομώνυμης συμφωνίας

Αβεστά: Οι επιθέσεις στο Σενγκάλ είναι αποτέλεσμα της ομώνυμης συμφωνίας

Η Σοζντάρ Αβεστά από το KCK καλεί τις ιρακινές αρχές να διερευνήσουν πλήρως τις τουρκικές αεροπορικές επιδρομές στο Σενγκάλ, λέγοντας ότι οι επιθέσεις δεν στρέφονται μόνο κατά της αυτοδιάθεσης των Γεζίντι, αλλά και κατά της κυριαρχίας του Ιράκ.

Η Σοζντάρ Αβεστά του Προεδρικού Συμβουλίου της KCK (Ένωση Κοινοτήτων Κουρδιστάν), καλεί τις ιρακινές αρχές να διερευνήσουν πλήρως τις αεροπορικές επιδρομές στην περιοχή των οικισμών Γεζίντι στο Σενγκάλ (Σιντζάρ), στο νότιο Κουρδιστάν (βόρειο Ιράκ). Οι στοχευμένοι βομβαρδισμοί από την τουρκική Πολεμική Αεροπορία ήταν δυνατοί μόνο με την ύπαρξη πληροφοριοδοτών επί του εδάσφους, και περιείχαν ένα σαφές μήνυμα τόσο για το Ιράκ όσο και για την κοινότητα των Γεζίντι, δήλωσε η Αβεστά.

Πριν από λίγες μέρες, μετά από αεροπορική επίθεση της τουρκικής αεροπορίας σε νοσοκομείο στη Σενγκάλ σκοτώθηκαν οκτώ άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι τέσσερις. Μεταξύ των θυμάτων περιλαμβάνονται τέσσερις μαχητές από τις Μονάδες Αντίστασης Σενγκάλ (YBŞ) και τέσσερις υπάλληλοι του νοσοκομείου. Ό

ταν άνθρωποι από τη γύρω περιοχή προσπάθησαν να βοηθήσουν τους θαμμένους κάτω από τα ερείπια, δέχθηκαν επίσης επίθεση από τον αέρα.

Το νοσοκομείο Σικενίγιε, το οποίο καταστράφηκε ολοσχερώς από τους βομβαρδισμούς, περιθάλπει μεταξύ άλλων τους τραυματίες από την επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος της Δευτέρας, εναντίον του οχήματος του διοικητή της YBŞ, Σείντ Χασάν (Saeed Hassan). Ο Χασάν πήγαινε για να πραγματοποιήσει προσωπική συνάντηση με τον Ιρακινό πρωθυπουργό Μουσταφά αλ-Καντίμι όταν το αυτοκίνητό του βομβαρδίστηκε στην Παλιά Πόλη του Σενγκάλ, κοστίζοντάς του τη ζωή. Η επίθεση σκότωσε επίσης τον ανιψιό του, Îsa Godda, και τραυμάτισε άλλους τρεις.

Σείντ Χασάν: Η φωνή του λαού, δικηγόρος, πολιτικός και διπλωμάτης

Η Σοζντάρ Αβεστά είπε ότι αυτή δεν ήταν ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία επίθεση του τουρκικού κράτους στον λαό των Γεζίντι: «Προκειμένου να εκδιωχθούν οι άνθρωποι από το Σενγκάλ και να αποτραπεί η επιστροφή των Γεζίντι στις εστίες του, πραγματοποιούνται τέτοιες επιθέσεις εδώ και χρόνια. Ο μάρτυρας Σείντ Χασάν δεν άφησε τον εαυτό του να φοβηθεί από αυτό και εργάστηκε συνεχώς για τον λαό του. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο έγινε στόχος του τουρκικού κράτους. Όταν το ISIS εισέβαλε στο Σενγκάλ το 2014, αντιστάθηκε μαζί με τους δώδεκα μαχητές του HPG που μαρτύρησαν. Πολέμησε ενάντια στους μισθοφόρους, ανέλαβε ηγετικό ρόλο, παρείχε εκπαιδευτικό έργο για την ευαισθητοποίηση του λαού του και συνίδρυσε το Δημοκρατικό Συμβούλιο του Σενγκάλ το 2015. Μέχρι το θάνατό του, ήταν ο επιστήμονας, συνήγορος, πολιτικός και διπλωμάτης του λαού του. Το γεγονός ότι οι Γεζίντι παλεύουν για τη δημοκρατία, την ελευθερία και την ισότιμη συνύπαρξη σήμερα στο Σενγκάλ είναι χάρη στον Σείντ Χασάν και τους άλλους μάρτυρες».

«Η επίθεση και οι δολοφονίες πραγματοποιήθηκαν από το φασιστικό τουρκικό κράτος, αλλά οι προδότες της περιοχής έπαιξαν μεγάλο ρόλο σε αυτό. Οι ιρακινές αρχές πρέπει να διευκρινίσουν ποιος εμπλέκεται. Ήταν παράλληλα, μια επίθεση κατά της κυριαρχίας του Ιράκ».

Μία επίθεση στην ειρηνική συνύπαρξη των λαών του Ιράκ

Η Σοζντάρ Αβεστά βλέπει τις επιθέσεις ως αποτέλεσμα της συμφωνίας για το μέλλον του Σενγκάλ που συνήφθη υπό διεθνή επίβλεψη μεταξύ Βαγδάτης και Ερμπίλ στις 9 Οκτωβρίου 2020: «Οι επιθέσεις στέλνουν το μήνυμα: Είτε αποδέχεστε τη συμφωνία ή θα γίνουν σφαγές. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο θα εφαρμοστεί η συμφωνία. Και τι προβλέπει αυτή η συμφωνία; Το Σενγκάλ πρέπει να ερημωθεί, οι άνθρωποι να χάσουν τη βούλησή τους, και να εκδιωχθούν από το Σενγκάλ.

Ως εκ τούτου, ο λαός των Γεζίντι δεν θα  αποδεχτεί ποτέ αυτή τη συμφωνία και θα αντισταθεί στο έπακρο.

Θα πρέπει να είναι σαφές στο ιρακινό κράτος ότι αυτές οι τελευταίες επιθέσεις στρέφονται επίσης ενάντια στο αίτημα για ειρηνική συνύπαρξη μεταξύ των λαών του Ιράκ. Το βομβαρδισμένο νοσοκομείο φρόντιζε Γεζίντι και Άραβες και δύο από τους νεκρούς ήταν Άραβες μαχητές της YBŞ».

Η απάντηση του λαού στις επιθέσεις ήταν κατηγορηματική, συνέχισε η Αβεστά, «Έδωσαν μήνυμα στο Ιράκ, στις ΗΠΑ, στον ΟΗΕ και σε όλες τις δυνάμεις της περιοχής που θέλουν να εξαφανίσουν τους Γεζίντι ότι δεν έχουν πλέον τίποτα να χάσουν. Τα τελευταία επτά χρόνια, ο λαός των Γεζίντι οργανώθηκε και τελικά έσπασε τις αλυσίδες της δουλείας. Δεν είναι όπως πριν, είναι οργανωμένος και ισχυρός, έχει τις δικές του αμυντικές δυνάμεις και υπάρχουν γυναίκες που πολεμούν σε ηγετικές θέσεις».