Αντιπροσωπεία των Γεζίντι χτυπήθηκε από τουρκική αεροπορική επίθεση καθώς επισκέπτονταν τον Ιρακινό πρωθυπουργό

Αντιπροσωπεία των Γεζίντι χτυπήθηκε από τουρκική αεροπορική επίθεση καθώς επισκέπτονταν τον Ιρακινό πρωθυπουργό

Αντιπροσωπεία των Γεζίντι χτυπήθηκε από τουρκική αεροπορική επίθεση καθώς επισκέπτονταν τον Ιρακινό πρωθυπουργό

Αντιπροσωπεία των Γεζίντι χτυπήθηκε από τουρκική αεροπορική επίθεση καθώς επισκέπτονταν τον Ιρακινό πρωθυπουργό

Το Δημοκρατικό Αυτόνομο Συμβούλιο του Σιντζάρ ανακοίνωσε ότι ένας από αυτούς που έχασαν τη ζωή τους στην επίθεση από το μη επανδρωμένο αεροσκάφος της Τουρκίας, ήταν διοικητής των Μονάδων Άμυνας του Σιντζάρ (YBS), ο οποίος διεξήγαγε πολιτικό διάλογο με την ιρακινή κυβέρνηση για το μέλλον των Γεζίντι του Σιντζάρ, και μάλιστα την ημέρα της επίθεσης, ταξίδευε για να συναντηθεί με τον Ιρακινό πρωθυπουργό, Αλ-Καντίμι.

Στις 17 Αυγούστου, ένα νοσοκομείο κοντά στο χωριό Σικίγιε στο Σιντζάρ (Σενγκάλ) του ιρακινού Κουρδιστάν, βομβαρδίστηκε από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις (TAF), ενώ κατά την επίθεση πολλού άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και τραυματίστηκαν. Πριν από την επίθεση της 17ης Αυγούστου είχε προηγηθεί μία άλλη επίθεση στις 16 Αυγούστου, η οποία στόχευσε τους επιβάτες ενός οχήματος κοντά σε μια αγορά στο Σιντζάρ, όπου δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, συμπεριλαμβανομένου του ανώτατου διοικητή των Μονάδων Άμυνας του Σιντζάρ (YBS), Σείντ Χασάν.

Καθώς το ιατρικό κέντρο καταστράφηκε ολοσχερώς από τις πυραυλικές επιδρομές, το Δημοκρατικό Αυτόνομο Συμβούλιο του Σιντζάρ εξέδωσε γραπτή δήλωση σχετικά με τις δύο επιθέσεις και ανακοίνωσε ότι οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Τέσσερις από τους οκτώ ήταν υγειονομικοί και τέσσερις ήταν μέλη των Μονάδων Άμυνας του Σιντζάρ (YBS) που νοσηλεύονταν στο νοσοκομείο. Στην ίδια επίθεση τραυματίστηκαν επίσης άλλα τέσσερα άτομα, όπως ανέφερε το Συμβούλιο.

Στη δήλωσή του το Δημοκρατικό Αυτόνομο Συμβούλιο του Σιντζάρ επέστησε επίσης την προσοχή σε προηγούμενη επίθεση, κατά την οποία έχασε τη ζωή του ο ανώτατος διοικητής του YPS, Σείντ Χασάν.

Το Συμβούλιο σημείωσε ότι ο Χασάν δεν ήταν μόνο διοικητής αλλά και σημαντικός παράγοντας για την πολιτική επίλυση του προβλήματος του Σιντζάρ.

«Όπως είναι γνωστό, ο φίλος μας Σείντ Χασάν ήταν ένας αξιόλογος διοικητής και έκανε πολύτιμο έργο στον πολιτικό και διπλωματικό τομέα για να λύσει το πρόβλημα του Σιντζάρ. Προηγουμένως είχε συναντηθεί με την ιρακινή κυβερνητική αντιπροσωπεία και είχε κάνει πολλές προσπάθειες για να εξασφαλίσει την αυτονομία του Σιντζάρ ».

Το Συμβούλιο δήλωσε ότι την ημέρα που δολοφονήθηκε ο διοικητής, επρόκειτο να συναντηθεί με τον Μουσταφά Αλ-Καντίμι, τον Ιρακινό πρωθυπουργό, για να συζητήσουν για το Σιντζάρ.

«Στις 16 Αυγούστου, ο Μάρτυρας Σέιντ ετοιμαζόταν να συναντηθεί με τον Μουσταφά Αλ-Καντίμι εκ μέρους του Αυτόνομου Συμβουλίου. Στα πλαίσια αυτής της διαδικασίας, ο ίδιος και οι συνεργάτες του στοχοποιήθηκαν και μαρτύρησαν. Η επίθεση έγινε μπροστά στα μάτια του Μουσταφά Αλ-Καντίμι. Εκείνη την ημέρα βρισκόταν στο Σιντζάρ, ως πρωθυπουργός του Ιράκ».

Το συμβούλιο επέκρινε το γεγονός ότι δεν έχει γίνει ακόμη καμία επίσημη δήλωση από την ιρακινή κυβέρνηση σχετικά με την επίθεση.

«Ούτε ο πρόεδρος Καντίμι ούτε η ιρακινή κυβέρνηση έχουν σχολιάσει την επίθεση. Αντ' αυτού, ο Καντίμι δήλωσε ότι θα βελτιώσουν τις σχέσεις τους με το τουρκικό κράτος».

Στη δήλωσή του, το Δημοκρατικό Αυτόνομο Συμβούλιο του Σιντζάρ ανέφερε επίσης τη Συμφωνία του Σιντζάρ που υπογράφηκε στις 9 Οκτωβρίου 2020, σχετικά με το μέλλον της περιοχής. Η συμφωνία υπογράφηκε μεταξύ των κυβερνήσεων του Ιράκ και του Ιρακινού Κουρδιστάν και περιλαμβάνει την ανάπτυξη περισσότερων από 8.000 στρατιωτών στο Σιντζάρ, καθώς και την απομάκρυνση των Κέντρων Asayish των Γεζίντι (δυνάμεις δημόσιας ασφάλειας των Γεζίντι) που δημιουργήθηκαν από τους ντόπιους κατοίκους.

Ο λαός του Σιντζάρ αντέδρασε στη συμφωνία και πραγματοποίησε διάφορες διαμαρτυρίες εναντίον της για μήνες. Η συμφωνία επικρίνεται επίσης ευρέως επειδή η Τουρκία βρίσκεται πίσω από αυτήν.

Το Συμβούλιο υπογράμμισε τέλος ότι η σιωπή τόσο της ιρακινής κυβέρνησης όσο και των Ηνωμένων Εθνών είναι απολύτως απαράδεκτη.

«Η ιρακινή κυβέρνηση, η οποία έχει σιωπήσει στις επιθέσεις του τουρκικού κράτους εισβολής, είναι επίσης εταίρος σε αυτές τις επιθέσεις, εφόσον παραμένει σιωπηλή. Από τη συμφωνία της 9ης Οκτωβρίου, το τουρκικό κράτος πραγματοποιεί επιθέσεις όταν οι ιρακινοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι επισκέπτονται το Σιντζάρ. Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι ούτε ο πρωθυπουργός ούτε η κυβέρνηση έχουν κάνει καμία δήλωση σχετικά».

«Και αναρωτιόμαστε. Γιατί σιωπά η κυβέρνηση του Ιράκ; Ποιος είναι ο ρόλος της ιρακινής κυβέρνησης σε αυτήν την επίθεση. Μέχρι στιγμής, το ιρακινό κοινοβούλιο, τα ιρακινά πολιτικά κόμματα και τα θρησκευτικά κόμματα δεν έχουν προβεί σε δηλώσεις…

Θα θέλαμε επίσης να απευθύνουμε ερωτήματα στον εκπρόσωπο των Ηνωμένων Εθνών. Έγινε μια σφαγή μπροστά στα μάτια σας. Σύμφωνα με την νομολογία σας, αυτό αποτελεί έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Γιατί το γραφείο της αντιπροσωπείας σας στην περιοχή, το οποίο έχει κάνει επανειλημμένα δηλώσεις κατά του Σιντζάρ, παραμένει τώρα σιωπηλό για αυτές τις επιθέσεις;».