Αντιπροσωπεία από την Καταλονία επισκέπτεται τη Βορειοανατολική Συρία

Αντιπροσωπεία από την Καταλονία επισκέπτεται τη Βορειοανατολική Συρία

Αντιπροσωπεία από την Καταλονία επισκέπτεται τη Βορειοανατολική Συρία

Αντιπροσωπεία από την Καταλονία επισκέπτεται τη Βορειοανατολική Συρία

Μια αντιπροσωπεία από την Καταλονία επισκέφθηκε την αυτόνομη περιοχή της βόρειας και ανατολικής Συρίας για να ενημερωθεί για την κατάσταση και να αξιολογήσει τις επιλογές υποστήριξής της.

Αντιπροσωπεία από την Καταλονία συναντήθηκε στο Καμισλί με τους επικεφαλής του Υπουργείου Εξωτερικών της Αυτόνομης Διοίκησης της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας. Τα μέλη της αντιπροσωπείας είναι βουλευτές του κοινοβουλίου της Καταλονίας και του Δημοτικού Συμβουλίου της Βαρκελώνης.

Οι συμμετέχοντες της συνάντησης συζήτησαν το σύστημα αυτοδιοίκησης και τις πολιτικές και οικονομικές δυσκολίες στην αυτόνομη περιοχή της βορειοανατολικής Συρίας. Και οι δύο πλευρές εξέφρασαν τις απόψεις τους για την τρέχουσα κατάσταση στη Συρία και η συνάντηση επικεντρώθηκε επίσης στη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ της Καταλονίας και της βορειοανατολικής Συρίας.

Ο Abdulkarim Omar, ο οποίος είναι επικεφαλής του τμήματος Εξωτερικών Υποθέσεων της Αυτόνομης Διοίκησης μαζί με τον Daniya Remedan, είπε συνομιλώντας με τους καλεσμένους αξιωματούχους ότι, "Το διπλωματικό μας έργο βασίζεται σε σχέσεις με θεσμικά όργανα της κοινωνίας των πολιτών, συνδικάτα, λαϊκά κινήματα, κινήματα γυναικών και νέων, διανοούμενους ακαδημαϊκούς κύκλους. Είμαστε πολύ χαρούμενοι με την επίσκεψή σας."

Άλλα θέματα συζήτησης ήταν οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η Τουρκοποίηση στα κατεχόμενα εδάφη των Αφρίν, Σερεκανίγιε, Γκιρε-Σπιτ, η βίαιη αλλαγή στη δημογραφική δομή στη βόρεια Συρία και η έλλειψη νερού που προκλήθηκε από την πολιτική της Τουρκίας για τα φράγματα.

Ο Abdulkarim Omar τόνισε ότι υπάρχει μια ανθρωπιστική κρίση, ειδικά στο Hesekê, επειδή η Τουρκία χρησιμοποιεί το νερό ως όπλο πολέμου. Τόνισε επίσης ότι το συνοριακό πέρασμα Til Koçer (στα σύνορα Ιράκ-Συρίας) πρέπει να ανοίξει για τις παραδόσεις ανθρωπιστικής βοήθειας. Μέχρι το 2020, η διέλευση των συνόρων Ιράκ-Συρίας επέτρεπε στα Ηνωμένα Έθνη τη μεταφορά προμηθειών ανθρωπιστικής βοήθειας στα βορειοανατολικά της χώρας, ανεξάρτητα από το συριακό καθεστώς στη Δαμασκό. Από τον Ιανουάριο του 2020, αυτή η συνοριακή διέλευση έκλεισε, λόγω του βέτο της Ρωσίας και της Κίνας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Οι προσκεκλημένοι από την Καταλονία δήλωσαν ότι κατά την επίσκεψή τους ήθελαν να μάθουν για την πολιτική και κοινωνική κατάσταση και τις υπάρχουσες δυσκολίες στη βορειοανατολική Συρία, προκειμένου να αξιολογήσουν τις δυνατότητες υποστήριξης που μπορούν να παρέχουν.