Αντιπροσωπεία από γαλλικά και ευρωπαϊκά κοινοβούλια επισκέπτεται τη βορειοανατολική Συρία

Αντιπροσωπεία από γαλλικά και ευρωπαϊκά κοινοβούλια επισκέπτεται τη βορειοανατολική Συρία

Αντιπροσωπεία από γαλλικά και ευρωπαϊκά κοινοβούλια επισκέπτεται τη βορειοανατολική Συρία

Αντιπροσωπεία από το Ευρωπαϊκό και το Γαλλικό Κοινοβούλιο συζήτησε διάφορα ζητήματα με το Υπουργείο Εξωτερικών Σχέσεων στη Βόρεια και Ανατολική Συρία, μεταξύ των οποίων ήταν οι τουρκικές απειλές και εγκλήματα, το κλείσιμο της συνοριακής διέλευσης του Τελ Κιοτσέρ και η κατάσταση στον καταυλισμό του Αλ Χολ .

Αντιπροσωπεία που περιελάμβανε δύο μέλη του γαλλικού κοινοβουλίου και δύο μέλη του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου έφτασε μέσω της συνοριακής διέλευσης της Semalka στη βορειοανατολική Συρία, και έγινε δεκτή από τον συμπρόεδρο του Υπουργείου Εξωτερικών Σχέσεων στη Βόρεια και Ανατολική Συρία, Δρ. Abdel Karim Omar, και από τον διευθυντής της Semalka, Khebat Mohamed.

Η αντιπροσωπεία αποτελείτο από τα μέλη του γαλλικού κοινοβουλίου, Hubert Julien και Frederique Dumas, και από τους Sylvie Guillaume και Mounir Sattouri από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της, η αντιπροσωπεία συζήτησε με το Υπουργείο Εξωτερικών Σχέσεων και τον διευθυντή της Semalka για θέματα που σχετίζονται με τις περιοχές της βορειοανατολικής Συρίας, τα σημαντικότερα εκ των οποίων ήταν οι πολιτικές και ανθρωπιστικές συνθήκες, η υγειονομική κατάσταση, η πολιορκία που έχει επιβληθεί στην περιοχή, οι τουρκικές απειλές και τα κατοχικά εγκλήματα στη βόρεια και ανατολική Συρία.

Μιλώντας για τουρκικά εγκλήματα, τα δύο μέρη μίλησαν για τη δημογραφική αλλαγή που προκλήθηκε από την κατοχή στα κουρδικά εδάφη και τις συνθήκες των εκτοπισμένων προσφύγων από τις πόλεις Αφρίν, Γκίρε Σπι και Σερεκανίγιε.

Ο συμπρόεδρος του Υπουργείου Εξωτερικών Σχέσεων εξήγησε στην αντιπροσωπεία τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η περιοχή, τον κίνδυνο των μισθοφόρων και των κελιών του ISIS, την ανάγκη της αυτόνομης διοίκησης στη Βόρεια και Ανατολική Συρία να συμμετάσχει στην πολιτική διαδικασία στη Συρία και τις προσπάθειες αποκλεισμού του Συριακού Δημοκρατικού Συμβουλίου και της Αυτόνομης Διοίκησης από τη Συντακτική Επιτροπή Συντάγματος, τονίζοντας ότι ο αποκλεισμός τους δεν συμβάλλει στην επίλυση της συριακής κρίσης.

Η συζήτηση ασχολήθηκε επίσης με την ανθρωπιστική κατάσταση, την πολιορκία που επιβλήθηκε στην περιοχή, το κλείσιμο της διέλευσης του Τελ Κιοτσέρ και τον αρνητικό της αντίκτυπο, λόγω της έλλειψης βοήθειας από τα Ηνωμένα Έθνη στις περιοχές της βόρειας και ανατολικής Συρίας παρά την παρουσία μεγάλου αριθμού εκτοπισθέντων προσφύγων.

Η διέλευση του Τελ Κιοτσέρ έκλεισε μετά την κίνηση της Ρωσίας, η οποία για την επίτευξη των στόχων της στη Συρία εμπόδισε το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας που επέτρεπε την είσοδο της βοήθειας σε αρκετές περιοχές της Συρίας, περιορίζοντας τη λειτουργία δύο μόνο διασταυρώσεων, δηλαδή των Bab al-Hawa και Bab al- Σαλαμ οι οποίες βρίσκονται υπό τον έλεγχο της τουρκικής κατοχής και των μισθοφόρων της. Η ρωσική αυτή κίνηση οδηγεί στην αποστέρηση των περιοχών βορειοανατολικής Συρίας από τη βοήθεια του ΟΗΕ.

Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν επίσης στην εξάπλωση του ιού Covid-19 και στο ζήτημα της παροχής εμβολίων που δεν έφτασαν στις περιοχές της βόρειας και ανατολικής Συρίας αφού ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας παρείχε εμβόλια αποκλειστικά στη Δαμασκό η οποία δεν τα διένειμε.

Οι συζητήσεις άγγιξαν επίσης την κατάσταση του στρατοπέδου που στεγάζει τις οικογένειες των μισθοφόρων του ISIS και τον κίνδυνο που αποτελεί, το ζήτημα της εκδίκασης των υποθέσεων των μισθοφόρων του ISIS και της επανένταξής τους μέσω της δημιουργίας ειδικών κέντρων για τον σκοπό αυτό.