Αντιπρόεδρος του MHP: Το HDP είναι ένα σμήνος από έντομα που πρέπει να δολοφονηθούν

Αντιπρόεδρος του MHP: Το HDP είναι ένα σμήνος από έντομα που πρέπει να δολοφονηθούν

Αντιπρόεδρος του MHP: Το HDP είναι ένα σμήνος από έντομα που πρέπει να δολοφονηθούν

Αντιπρόεδρος του MHP: Το HDP είναι ένα σμήνος από έντομα που πρέπει να δολοφονηθούν

Ο αναπληρωτής ηγέτης του εθνικιστικού Nationalist Movement Party (MHP) της Τουρκίας, προσέβαλε το φιλοκουρδικό Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα (HDP) αποκαλώντας το “ένα σμήνος εντόμων”, ενώ ζήτησε ευθέως τον θάνατό τους. Ο αναπληρωτής ηγέτης του MHP Semih Yalçın, σε μια σειρά ψυχρών tweets στις 12 Δεκεμβρίου δήλωσε για το HDP ότι “τα στόματά τους πρέπει να κλείσουν.”

“Το HDP / PKK είναι εχθροί του λαού, της φύσης και της ανθρωπότητας. Η τρομοκρατική ομάδα HDP / PKK είναι ένα κοπάδι πολιτικών εντόμων που πρέπει να σκοτωθούν. Είναι μια ομάδα της οποίας τα στόματα πρέπει να κλείσουν”, δήλωσε ο Yalçın. Τα σχόλιά του έγιναν όταν ο αρχηγός του MHP Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ένθερμος σύμμαχος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ζήτησε το κλείσιμο του HDP.

“Η δικαιοσύνη και ο νόμος πρέπει να αναλάβουν δράση και να κλείσουν το HDP με τρόπο που να μην μπορεί να ανοίξει ξανά. Αυτό που λέω είναι ότι η ικανότητα της τουρκικής πολιτικής σκηνής να ανέχεται το HDP έχει τελειώσει. Αυτό το κρησφύγετο του τρόμου και του αυτονομισμού πρέπει να κλείσει “, δήλωσε ο Μπαχτσελί στο Twitter.

Σε απάντηση, το HDP είπε ότι ο Μπαχτσελί πρέπει να κλείσει το στόμα του αντί να κλείσει το HDP. “Εκείνοι που ενεργούν ως μαφία υπό την άνετη προστασία της κυβέρνησης είναι οι πραγματικοί εχθροί του λαού. Θα φέρουμε τη δημοκρατία σε αυτήν τη χώρα ανεξάρτητα από εσάς. Θα κάνετε στο μέλλον αυτής της χώρας μια μεγάλη χάρη εάν κλείσετε το στόμα σας αντί κλείνοντας το HDP “, είπε το κόμμα.

Τα κουρδικά κόμματα έχουν στοχοποιηθεί από ισχυρισμούς για απόσχιση και τρομοκρατία από την ίδρυσή τους. Δεκάδες αξιωματούχοι υψηλού επιπέδου HDP βρίσκονται πίσω από τις κατηγορίες που σχετίζονται με το PKK, συμπεριλαμβανομένων των πρώην συμπροέδρων του Selahattin Demirtaş και Figen Yüksekdağ, ενώ το κόμμα αντιμετωπίζει τεράστια πίεση παρά το ότι είναι το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα στο κοινοβούλιο μετά το AKP και το κύριο αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Λαϊκό Κόμμα (CHP).

Το διαβόητο παρελθόν της MHP

Οι απόπειρες ποινικοποίησης του HDP αυξήθηκαν από τη στιγμή που το AKP του Erdoğan σχημάτισε συμμαχία με το MHP και άρχισε να ακολουθεί την εθνικιστική ατζέντα του. Παρά την επιρροή του στην κυβέρνηση, οι ψήφοι του MHP είναι κάτω του 10 τοις εκατό – χαμηλότερες από το HDP – σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις. Αν και είναι σύνηθες για την κυβέρνηση και τους εθνικιστές να ζητούν από το HDP να «αποστασιοποιηθεί από το PKK», η αντιπολίτευση ζήτησε πρόσφατα από το κυβερνών μπλοκ να αποστασιοποιηθεί από τη μαφία μετά την υποστήριξη του Μπαχτσελί για έναν από αυτούς.

Ο Μπαχτσελί τον περασμένο μήνα υπερασπίστηκε τον αρχηγό της μαφίας Αλατίν Τσακίτσι, ο οποίος είναι επίσης στενός φίλος του, αφού απείλησε τον αρχηγό της CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Η κυβέρνηση παρέμεινε ως επί το πλείστον σιωπηλή επί του θέματος, με αρκετούς αξιωματούχους να λένε ότι ξεκίνησε έρευνα στο Τσακίκι για τις απειλές του. Το δικαστικό σώμα δεν ενήργησε τόσο γρήγορα όσο στις υποθέσεις εναντίον μελών του HDP, δίνοντας έτσι de-facto ατιμωρησία στη μαφία και τους ανοιχτούς υποστηρικτές της στο κοινοβούλιο. Ο Çakıcı αφέθηκε ελεύθερος από τη φυλακή τον Απρίλιο παρά την καταδίκη του για πολλά γνωστά εγκλήματα κατόπιν επιθυμιών του Μπαχτσελί.

Η ζωή του φωτίζει έντονα τους δεσμούς μεταξύ της βαθιάς κατάστασης και του οργανωμένου εγκλήματος, καθώς και του MHP και της μαφίας. Το γεγονός ότι ο Yalçın χαρακτήρισε το HDP “ένα κοπάδι εντόμων που πρέπει να σκοτωθεί” είναι συγκλονιστικό για πολλούς, λαμβάνοντας υπόψη το διαβόητο παρελθόν του MHP και του κινήματος “ülkücü”, το οποίο είναι μια ομάδα ακροδεξιών υπερ-εθνικιστών Τούρκων.

Η ομάδα “ülkücü”, η οποία είναι επίσης γνωστή ως Γκρίζοι Λύκοι, σκότωσε αριστερούς, Κούρδους, Αλεβίτες και μειονοτικές ομάδες στην Τουρκία στο παρελθόν, ενεργώντας συχνά ως δύναμη του κράτους. Η ομάδα απαγορεύτηκε πρόσφατα στη Γαλλία μετά από επιθέσεις εναντίον Αρμενίων στη χώρα. Ένα από τα πιο γνωστά εγκλήματα που διαπράχθηκε από την ομάδα είναι η σφαγή του Μαρά. Πάνω από εκατό Aλεβίτες στη νότια επαρχία Maraş σκοτώθηκαν το 1978. Μια άλλη είναι η σφαγή Bahçelievler, η οποία ήταν όταν οι Γκρίζοι Λύκοι σκότωσαν επτά αριστερούς φοιτητές στην Κωνσταντινούπολη.

Το HDP στα διεθνή δικαστήρια

Ο συμπρόεδρος του HDP Mithat Sancar δήλωσε ότι θα υποβάλουν καταγγελίες τόσο στα εσωτερικά όσο και στα διεθνή δικαστήρια κατά των δηλώσεων της Yalçın. “Ο Yalçın χρησιμοποίησε δηλώσεις που γίνονται αποδεκτές ως ένα είδος εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας στο διεθνές δίκαιο, δήλωσε ο Sancar σε συνάντηση με μια ομάδα δημοσιογράφων στο κοινοβούλιο στις 12 Δεκεμβρίου. Ο Sancar συνέχισε να δίνει ένα παράδειγμα από τη γενοκτονία της Ρουάντα, λέγοντας ότι ο Hutus ονόμασε τον Tutsis «κατσαρίδες» από το Radio Television Libre des Milles Collines όταν υποκίνησε τις δολοφονίες.

Ο συμπρόεδρος του HDP ανέφερε επίσης μια έκθεση του Genocide Watch που κυκλοφόρησε το 1996, τονίζοντας ότι η σύγκριση της αντίθεσης με ζώα, έντομα, παράσιτα ή ασθένειες είναι ένα από τα βήματα που οδηγούν σε γενοκτονία. Σύμφωνα με τον Sancar, οι παρατηρήσεις του Yalçın στοχεύουν επίσης περίπου έξι εκατομμύρια άτομα που έχουν ψηφίσει υπέρ του HDP. Όταν ρωτήθηκε εάν το κόμμα αναμένει μια προσπάθεια που θα το οδηγήσει σε κλείσιμο, ο Sancar είπε, “Προετοιμαζόμαστε απέναντι σε κάθε σενάριο”. “Το δικαστικό σώμα είναι υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης, οπότε δεν είναι δύσκολο να ξεκινήσει μια υπόθεση κλεισίματος εναντίον μας. Δεν θεωρούμε απαραίτητο να συζητήσουμε αυτό το θέμα. Κάνουμε τη δική μας δουλειά και συνεχίζουμε.”

Μετάφραση Χωριανόπουλος Άγγελος

πηγή: www.duvarenglish.com