Ανακαλύφθηκε μαζικός τάφος στο Αφρίν – ο Οργανισμός Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Αφρίν ζητά ανεξάρτητη έρευνα

Ανακαλύφθηκε μαζικός τάφος στο Αφρίν – ο Οργανισμός Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Αφρίν ζητά ανεξάρτητη έρευνα

Ανακαλύφθηκε μαζικός τάφος στο Αφρίν - ο Οργανισμός Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Αφρίν ζητά ανεξάρτητη έρευνα

Ανακαλύφθηκε μαζικός τάφος στο Αφρίν - ο Οργανισμός Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Αφρίν ζητά ανεξάρτητη έρευνα

Η «Οργάνωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων - Αφρίν - Συρία» δήλωσε ότι τα σώματα που ανακαλύφθηκαν σε μαζικό τάφο μπορεί να ανήκουν στους κατοίκους του Αφρίν που φυλακίστηκαν από την Τουρκία και τους τζιχαντιστές μισθοφόρους της.

Στις 14 Ιουλίου, το τουρκικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας ανακοίνωσε ότι βρέθηκε μαζικός τάφος 35 ανθρώπων στην περιοχή Αφρίν της βόρειας Συρίας, η οποία ελέγχεται από την Τουρκία και τους τζιχαντιστές μισθοφόρους της από το 2018.

Το ελεγχόμενο από την τουρκική κυβέρνηση πρακτορείο Ανατολή, ισχυρίστηκε ότι 35 άτομα σκοτώθηκαν από τις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) προτού η Τουρκία πάρει τον έλεγχο του Αφρίν το 2018 και ότι τα πτώματα ανήκουν σε αυτούς τους νεκρούς.

Ωστόσο, έχει αναφερθεί, ακόμη και από τον ΟΗΕ, ότι έχουν πραγματοποιηθεί πολλές απαγωγές και δολοφονίες στην περιοχή από τότε που η Τουρκία ανέλαβε τον έλεγχο της πόλης.

Όταν τα ρεπορτάζ άρχισαν να εγείρουν ερωτήματα εάν τα πτώματα που βρέθηκαν στον μαζικό τάφο ενδέχεται να ανήκουν σε άτομα που έχουν απαχθεί και δολοφονηθεί από την Τουρκία και τις υποστηριζόμενες πολιτοφυλακές και μισθοφόρους, διάφορες οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που παρακολουθούν την περιοχή, εξέφρασαν επίσης τις υποψίες και τις ανησυχίες τους.

Τον Σεπτέμβριο του 2020, η έκθεση έρευνας των Ηνωμένων Εθνών για τη Συρία επιβεβαίωσε ότι ο Συριακός Εθνικός Στρατός (SNA) που υποστηρίζεται από την Τουρκία διαπράττει εγκλήματα πολέμου στο Αφρίν και στο Σερεκανίγιε, συμπεριλαμβανομένων απαγωγών, εξαφανίσεων και σεξουαλικής βίας βάσει φύλου. Εκτός από τους μισθοφόρους, η ίδια έκθεση του ΟΗΕ έκρινε και την Τουρκία ως υπεύθυνη.

Μετά την εύρεση του μαζικού τάφου, η «Οργάνωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων - Αφρίν - Συρία» εξέδωσε ανακοίνωση στον ιστότοπό της και ζήτησε ανεξάρτητη έρευνα για τις σωρούς των ανθρώπων που βρέθηκαν.

Στην ανακοίνωση σημειώθηκε ότι η περιοχή όπου βρίσκεται ο μαζικός τάφος είναι νεόκτιστη και, ως εκ τούτου, τα πτώματα των ανθρώπων του Αφρίν που συνελήφθησαν και απήχθησαν τα τελευταία τρία χρόνια από την Τουρκία και τους ένοπλους τζιχαντιστές μισθοφόρους της, ενδέχεται να έχουν θαφτεί εκεί.

Απευθύνοντας έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα, τα Ηνωμένα Έθνη, τους διεθνείς οργανισμούς για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, ο «Οργανισμός Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων - Αφρίν –Συρία» δήλωσε ότι για να αποδοθεί δικαιοσύνη, πρέπει να διεξαχθεί ανεξάρτητη έρευνα στην περιοχή όσον αφορά τον μαζικό τάφο που βρέθηκε.

Στις 20 Ιανουαρίου 2018, η Τουρκία ξεκίνησε την αεροπορική και χερσαία εκστρατεία εισβολής, με την κωδική ονομασία «Κλάδος Ελαίας», στο Αφρίν της Συρίας και μετά από 59 ημέρες συγκρούσεων με τις Μονάδες Άμυνας του Λαού (YPG) και τις Γυναικείες Μονάδες Άμυνας (YPJ) με επικεφαλής τους Σύριους Κούρδους, κατέλαβε την πόλη στις 18 Μαρτίου 2018.

Τουλάχιστον το ήμισυ του κουρδικού πληθυσμού της πόλης Αφρίν, ο οποίος έχει πληθυσμό 300.000, εκτοπίστηκαν βίαια και πολλοί κατέφυγαν στα στρατόπεδα προσφύγων της Σεχμπά. Πολλοί από αυτούς που δεν διέφυγαν από το Αφρίν αλλά αντιστάθηκαν στην καταπίεση εκεί, σύμφωνα με πληροφορίες, απήχθησαν, βρέθηκαν πίσω από τα κάγκελα και δολοφονήθηκαν. Η τύχη πολλών ανθρώπων που απήχθησαν από το 2018 παραμένει άγνωστη.