Αλληλεγγύη για Κούρδισσες συγγραφείς – Η Τσιμτσέκ συνελήφθη, κακοποιήθηκε και τελικά παραδόθηκε στην Τουρκία από τις ελληνικές αρχές
Αλληλεγγύη για Κούρδισσες συγγραφείς – Η Τσιμτσέκ συνελήφθη, κακοποιήθηκε και τελικά παραδόθηκε στην Τουρκία από τις ελληνικές αρχές
- Date: 9 Μαρτίου, 2022
- Categories:Δικαιώματα

- Date: 9 Μαρτίου, 2022
- Categories:Δικαιώματα
Αλληλεγγύη για Κούρδισσες συγγραφείς - Η Τσιμτσέκ συνελήφθη, κακοποιήθηκε και τελικά παραδόθηκε στην Τουρκία από τις ελληνικές αρχές
Στη δήλωσή της για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου, η "Διεθνής ΠΕΝ" εξέφρασε την υποστήριξή της στις Γκιουλγκές Ντεριασπί και Μεράλ Τσιμτσέκ, δύο Κούρδισσες συγγραφείς που αντιμετωπίζουν ποινές φυλάκισης στην Τουρκία.
Η "Διεθνής ΠΕΝ" (PEN International) εξέδωσε μια δήλωση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας την Τρίτη σε ένδειξη αλληλεγγύης προς δύο Κούρδισσες συγγραφείς που αντιμετωπίζουν μακροχρόνιες ποινές φυλάκισης στην Τουρκία με την κατηγορία της «συμμετοχής σε τρομοκρατική ομάδα» και «προπαγάνδας» σε χωριστές δικαστικές υποθέσεις.
«Το 2018 η PEN International κυκλοφόρησε το Γυναικείο Μανιφέστο της, ένα σύνολο αρχών που στοχεύουν στην προστασία της ελεύθερης έκφρασης καταπολεμώντας και εξαλείφοντας τη φίμωση των γυναικών παγκοσμίως, είτε μέσω λογοκρισίας, δίωξης, συλλήψεων, παρενόχλησης ή βίας», αναφέρει η δήλωση του εκτελεστικού διευθυντή της PEN International, Romana Cacchioli.
«Το Μανιφέστο ήταν ένα σημείο αναφοράς τόσο για τα Κέντρα PEN όσο και για άλλους οργανισμούς για την προώθηση των δικαιωμάτων των γυναικών στην εκπαίδευση, τις εκδόσεις και τη λογοτεχνία. Η PEN International βασίζεται στο Μανιφέστο επισημαίνοντας σήμερα, την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας 2022, την περίπτωση δύο γυναικών που διώκονται λόγω της ειρηνικής άσκησης του δικαιώματός τους στην ελευθερία της έκφρασης και καλώντας τα μέλη της να αναλάβουν δράση: τις Γκιουλγκές Ντεριασπί ( Τουρκία) και Μεράλ Τσιμτσέκ (Τουρκία)».
Η δήλωση συνέχισε:
«Σήμερα, την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, γιορτάζουμε τα συνεχιζόμενα επιτεύγματα των γυναικών συγγραφέων σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, τόσες πολλές γυναίκες συνεχίζουν να φιμώνονται, όπως οι Κούρδισσες συγγραφείς Γκιουλγκές Ντεριασπί και Μεράλ Τσιμτσέκ, που η καθεμία αντιμετωπίζει μακροχρόνιες ποινές φυλάκισης στην Τουρκία για τα γραπτά τους. Αυτή τη σημαντική ημέρα, οι σκέψεις μας είναι επίσης με όλες τις γυναίκες θύματα πολέμου και όλες εκείνες που έχουν παγιδευτεί σε καταστάσεις συγκρούσεων. Η κοινότητα της PEN στέκεται δίπλα τους».
Σχετικά με τις Ντεριασπί και Τσιμτσέκ
Η Γκιουλγκές Ντεριασπί συνελήφθη στις 25 Ιουλίου 2019 μετά από επιδρομές σε σπίτια στην τουρκική επαρχία Μπιτλίς (Bedlîs), στην οποία ζουν οι Κούρδοι. Κατηγορήθηκε για «συμμετοχή σε τρομοκρατική ομάδα» και βρέθηκε ενώπιον του δικαστηρίου στις 4 Φεβρουαρίου 2020. Αποφυλακίστηκε στις 30 Μαρτίου 2020 στο πλαίσιο προληπτικών μέτρων κατά του Covid-19. Καταδικάστηκε σε έξι χρόνια και τρεις μήνες φυλάκιση στις 3 Δεκεμβρίου 2020. Έχει τρία δημοσιευμένα μυθιστορήματα στα κουρδικά: το Tariya Bi Tav (Σκοτάδι με λιακάδα), που δημοσιεύτηκε το 2010, το Xezal (Γαζέλα), που δημοσιεύτηκε το 2013, και το Ez Ne Ezim (Δεν είμαι αυτή που είμαι), που δημοσιεύτηκε το 2018.
Η Μεράλ Τσιμτσέκ, μητέρα δύο παιδιών, συνελήφθη στη νοτιοανατολική επαρχία Μαλάτεια της Τουρκίας στις 9 Δεκεμβρίου 2020 και κατηγορήθηκε στις 3 Φεβρουαρίου 2021 για «προπαγάνδα για λογαριασμό τρομοκρατικής ομάδας». Αφέθηκε ελεύθερη και στη συνέχεια κατά τη διαδικασία της δικαστικής υπόθεσης τέθηκε υπό κράτηση στις 29 Ιουνίου 2021 από την ελληνική αστυνομία καθώς διέσχιζε τα τουρκοελληνικά σύνορα. Συνελήφθη ξανά με την επιστροφή της στην Τουρκία. Έχει εκδώσει τρία βιβλία ποίησης και ένα μυθιστόρημα.
Αφήστε ένα σχόλιο