Ακόμα ένα παιδί Κούρδων σκοτώθηκε από την τουρκική αστυνομία

Ακόμα ένα παιδί Κούρδων σκοτώθηκε από την τουρκική αστυνομία

Ακόμα ένα παιδί Κούρδων σκοτώθηκε από την τουρκική αστυνομία

Ακόμα ένα παιδί Κούρδων σκοτώθηκε από την τουρκική αστυνομία

Η αστυνομία σκότωσε ένα επτάχρονο παιδί, τον Mihraç Miroğlu, συνθλίβοντάς τον με θωρακισμένο αυτοκίνητο στο Σιρνάκ. Τα τελευταία 12 χρόνια τουλάχιστον 40 άνθρωποι σκοτώθηκαν με αυτόν τον τρόπο, όλοι τους Κούρδοι.

Ένα παιδί ονόματι Mihraç Miroğlu συνεθλίβη και σκοτώθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου από ένα τεθωρακισμένο αυτοκίνητο της αστυνομίας στη γειτονιά Turgut alzal της περιοχής Ιντίλ (Hezex) στο Σιρνάκ.

Το παιδί δεν μπόρεσε να σωθεί από τους γιατρούς στο κρατικό νοσοκομείο Ιντίλ, όπου και μεταφέρθηκε μετά το περιστατικό, το οποίο συνέβη τις βραδινές ώρες. Αναφέρεται ότι οδηγούσε το ποδήλατό του όταν το θωρακισμένο αυτοκίνητο τον συνέτριψε.

Πολλοί άνθρωποι πήγαν στο νοσοκομείο όταν άκουσαν το περιστατικό, συμπεριλαμβανομένων μελών του τοπικού παραρτήματος του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP).

Η σορός του 7χρονου Mihraç συλλέχθηκε από την οικογένειά του μετά από αυτοψία στο νοσοκομείο ενώ η ταφή του αγοριού έγινε σε κοιμητήριο της περιοχής  Οι πρόεδροι του HDP και εκατοντάδες άλλοι παραβρέθηκαν στην κηδεία.

Το κεντρικό γραφείο του HDP δήλωσε σχετικά με το περιστατικό:

«Οι θάνατοι στις πόλεις του Κουρδιστάν που προκαλούνται από θωρακισμένα αυτοκίνητα που οδηγούσαν αστυνομικοί και στρατιώτες δεν είναι τυχαίοι, είναι σφαγές. Πόσα παιδιά, γυναίκες, ηλικιωμένους έχουν σκοτώσει μέχρι τώρα; Αρκετά!».

Δεκάδες παιδιά έχουν σκοτωθεί από όπλα του στρατού στις επαρχίες της Τουρκίας όπου κατοικούν κυρίως Κούρδοι, και σύμφωνα με στοιχεία που παρέχονται από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τουλάχιστον 69 περιστατικά με θωρακισμένα αυτοκίνητα έχουν συμβεί από το 2008, με θύματα κυρίως παιδιά.

Ως αποτέλεσμα αυτών των περιστατικών, εκ των οποίων 68 από τα 69 συνέβησαν στις κουρδικές πόλεις, 40 άνθρωποι σκοτώθηκαν. Από αυτούς, 20 ήταν παιδιά και έξι ήταν γυναίκες.

Κανείς από τους δράστες δεν έχει τιμωρηθεί ενώ η αστυνομία και οι στρατιώτες που οδηγούσαν τα δολοφονικά θωρακισμένα αυτοκίνητα παραμένουν στα καθήκοντά τους, επωφελούμενοι από την κρατική πολιτική ατιμωρησίας.

1.900 ευρώ για μια ανθρώπινη ζωή

Ο υπαξιωματικός ο οποίος σκότωσε σκοπίμως τον 85χρονο Pakize Hazar σε επαρχία του Άμεντ στις 14 Ιουνίου 2017, καταδικάστηκε αρχικά σε φυλάκιση για «ανθρωποκτονία εξ αμελείας», αλλά η ποινή του μετατράπηκε έπειτα σε πρόστιμο 1.900 ευρώ.